четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    991 прочитания

    Хотелиери и ресторантьори искат удължаване на срока по мярката 60/40

    Ако мярката остане в този вид, очакваме хотелиерите да освободят дори и постоянния си персонал през следващите месеци, предупреждават от БХРА
    11 ноември 2020, 17:12 a+ a- a

    Да се удължи срока, в който се подават документи за спад на оборота през септември, за да успеят всички представители на бизнеса да могат да кандидатстват за помощ по втория дизайн на мярката 60/40. За това настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в писмо до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Деница Сачева. От организацията са изпратили и писмо с молба за подкрепа за решаване на казуса до вицепремира и министър на туризма Марияна Николова. Както и до най-голямата работодателска организация КРИБ, в която БХРА членува.

    “Имайки предвид, че образците на документите за кандидатстване бяха публикувани на 26.10.2020 в интернет страницата на Агенция по заетостта и предвид оставащия кратък срок до края на месец октомври / 4 работни дни /, голяма част от хотелите не успяха да кандидатстват, позовавайки се на спада в оборота през месец септември. Кандидатствайки в месец ноември обаче, те следва да доказват спад през месец октомври, а всички дружества стопанисващи летни хотели не генерират приходи през месец октомври / хотелите са затворени / и съответно не могат да докажат спад. Това моментално ги изключва от мярката”, се казва в писмото до министър Сачева.

    Затова от БХРА предлагат или да се удължи срокът за подаване на документи за спад през септември или да се направи корекция за критерия за допустимост, като за допустим кандидат да се счита хотелиер, който доказва спад от 20% през месец септември / месеца, предхождащ старта на програмата /, вместо да се доказва спад в прихода от 20% за месеца, предхождащ месеца на подаване на заявлението.

    “Считаме, че с въвеждането на това изключение, предвид влошената бизнес среда и недостига на финансови средства, работодателите ще имат по-голяма възможност да запазят персонала си. Ако мярката остане в този вид, очакваме хотелиерите да освободят дори и постоянния си персонал през следващите месеци, което не е в интерес на никой.”, се казва в писмото на БХРА, подписано от председателя на организацията Георги Щерев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.