четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2197 прочитания

    Защо AstraZeneca ще получи трудно одобрение за своята ваксина?

    Компанията призна, че по-ефективният режим на ваксиниране е резултат от грешка в дозирането
    26 ноември 2020, 12:40 a+ a- a

    Съобщението, че евтината, лесна за направа ваксина срещу коронавирус, изглежда е до 90% ефективна, беше посрещнато с ликуване. Но след като разкри предварителните резултати, AstraZeneca призна ключова грешка в дозировката на ваксината, получена от някои участници в проучването, добавяйки към въпросите дали очевидно зрелищната ефикасност на ваксината ще се задържи при допълнителни тестове. Учени и експерти от индустрията заявиха, че грешката и редица други нередности и пропуски в начина, по който AstraZeneca първоначално разкрива данните, са подкопали тяхната увереност в надеждността на резултатите, пише The New York Times в обширен анализ по темата.

    Длъжностни лица в САЩ отбелязват, че резултатите не са ясни. Ръководителят на водещата федерална инициатива за ваксини, а не компанията, първо разкри, че най-обещаващите резултати от ваксината не включват данни от възрастни хора. Резултатът, казват експертите, е, че шансовете регулаторите в САЩ и на други места по света да разрешат бързо спешното използване на ваксината на AstraZeneca намаляват, което е неочакван провал в глобалната кампания за овладяване на опустошителната пандемия.

    „Мисля, че те наистина са нарушили доверието в цялата им програма за развитие“, каза Джефри Поргес, анализатор на инвестиционната банка SVB Leerink.

    Мишел Мейксел, говорител на AstraZeneca, заяви, че изпитанията „са проведени по най-високите стандарти“. В интервю Менелас Пангалос, изпълнителният директор на AstraZeneca, отговарящ за голяма част от научноизследователската и развойна дейност на компанията, защити начина на провеждане на тестовете и публичното оповестяване на резултатите. Той каза, че грешката в дозировката е допусната от изпълнител и че, след като е била открита, регулаторите незабавно са уведомени и са одобрили плана за продължаване на тестването на ваксината в различни дози.

    Запитан защо AstraZeneca споделя определена информация с анализатори от Уолстрийт и някои официални лица и експерти, но не и с обществеността, той отговори: „Мисля, че най-добрият начин за отразяване на резултатите е в рецензиран научен журнал, а не във вестник.“

    AstraZeneca е третата компания, която този месец отчете насърчителни ранни резултати за своята разработка за ваксина срещу коронавирус. На пръв поглед в понеделник (23 ноември) сутринта резултатите изглеждаха обещаващи. В зависимост от дозите, ваксината изглежда е ефективна или 90%, или 62%. Средната ефективност, казаха разработчиците, е 70%. Почти веднага обаче се появяват съмнения относно данните.

    Режимът, който изглежда 90% ефективен, се основава на участниците, получаващи половин доза от ваксината, последвана месец по-късно от пълна доза; по-малко ефективната версия включва две пълни дози. AstraZeneca разкри в първоначалното си съобщение, че по-малко от 2800 участници са получили по-малкия режим на дозиране, в сравнение с близо 8 900 участници, които са получили две пълни дози.

    Най-големите въпроси бяха, защо е имало толкова големи вариации в ефективността на ваксината при различни дози и защо изглежда, че по-малката доза дава много по-добри резултати? Изследователите от AstraZeneca и Оксфорд заявиха, че не знаят.

    Липсва и решаваща информация. Компанията заяви, че ранният анализ се основава на 131 симптоматични случая на Covid-19, които са се появили при участници в проучването. Но не се дава разбивка колко случаи са открити при всяка група участници - тези, които са получили първо половин доза, първо цяла доза и плацебо.

    „Прессъобщението повдигна повече въпроси, отколкото даде отговори“, каза Джон Мур, професор по микробиология и имунология в Медицинския колеж „Уейл Корнел“.

    В допълнение към объркването, AstraZeneca обединява резултатите от две проведени по различен начин клинични изпитания във Великобритания и Бразилия, което е отклонение от стандартната практика при съобщаване на резултатите от изпитвания за лекарства и ваксини.

    „Просто не мога да разбера откъде идва цялата информация и как тя се комбинира заедно“, казва Натали Дийн, биостатистик и експерт в областта на проектирането на ваксини в Университета на Флорида. Тя написа в Twitter, че AstraZeneca и Оксфорд „получават лоша оценка за прозрачност и взискателност, що се отнася до резултатите от изпитанията на ваксините, които са съобщили“.

    Тъй като акциите на AstraZeneca намаляха в понеделник, ръководителите на компании проведоха няколко частни конферентни разговора с анализатори в индустрията, в които разкриха подробности, които не бяха в публичното съобщение, включително как случаите на Covid-19 се разпределят между различните групи. Подобни оповестявания пред анализатори не са необичайни в бранша, но често генерират критики защо детайлите не са били споделени с обществеността, отбелязва New York Times.

    Скоро се появиха по-големи проблеми.

    Пангалос каза в понеделник пред „Ройтерс“, че компанията не е предвиждала никой от участниците да получи половин доза. Британски изследователи, провеждащи изпитанието, първоначално са имали за цел да дадат пълната доза на доброволците, но погрешно изчисление означава, че половината доза, която са получили е грешка. Пангалос описа грешката като „случайност“, позволяваща на изследователите да се натъкнат на по-обещаващ режим на дозиране.

    За много външни експерти това подкопа доверието в резултатите, тъй като тясно калибрираните клинични изпитания не са предназначени да проверят колко добре е действала половин доза. Първоначалното съобщение на компанията не споменава случайния характер на откритието.

    „Реалността е, че може да се окаже доста полезна грешка“, каза Пангалос в интервюто за The New York Times в сряда. „Това не излагаше никого на опасност. Това беше грешка при дозиране. Всички се движеха много бързо. Поправихме грешката и продължихме с проучването, без промени, и се съгласихме с регулатора да включим и тези пациенти в анализа на изследването.“ Той добави: „Какво има да се разкрие? Всъщност няма значение дали е направено нарочно или не.“

    В изявлението, приписвано на Оксфорд, Мишел Мейксел, говорител на AstraZeneca, заяви, че грешката произтича от проблем, който вече е отстранен, с начина, по който са произведени някои от дозите ваксина.

    След това, във вторник, Монсеф Слауи, ръководител на операция Warp Speed, американската инициатива за ускоряване на коронавирусните ваксини, отбеляза друго ограничение в данните на AstraZeneca. На разговор с репортери той предположи, че участниците, които са получили началната половин доза, са били на 55 години или по-млади.

    Пангалос потвърди това в сряда, като заяви, че участниците са получавали половин доза в продължение на няколко седмици преди грешката да бъде открита.

    Фактът, че първоначалната половин доза не е тествана при по-възрастни участници, които са особено уязвими към Covid-19, може да подкопае случая на AstraZeneca пред регулаторите, че ваксината трябва да бъде разрешена за спешна употреба.

    Стефани Какомо, говорител на американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), отказа да коментира дали грешката при дозиране ще навреди на шансовете на ваксината да бъде разрешена. FDA заяви, че очаква ваксините да бъдат най-малко 50% ефективни за предотвратяване или намаляване тежестта на заболяването, изискване, което ваксината изглежда е покрила дори в групата, получила две пълни дози.

    Ваксината на AstraZeneca използва различен подход в сравнение с тези на Pfizer и Moderna, включващ вирус на шимпанзе, за да провокира имунен отговор на коронавируса, имаше всички белези на блокбъстър. Беше евтина, само няколко долара на доза, и лесна за масово производство. За разлика от ваксините на двата си основни конкурента, тази на AstraZeneca може да се съхранява месеци в обикновени хладилници. Компанията е изчислила, че през следващата година ще може да произведе около три милиарда дози, достатъчни да ваксинират близо една пета от световното население.

    В сравнение с повечето други водещи разработчици на ваксини срещу Covid-19, AstraZeneca е неопитна по отношение на ваксините. И дори преди хаотичното публикуване на резултатите, компанията беше подложена на строг контрол по отношение на процеса на тестване.

    През септември AstraZeneca направи пауза на клиничните изпитания в цял свят, след като участник се разболя, но компанията не обяви незабавно решението публично. AstraZeneca също бе подложена на критики за предоставяне на подробности за естеството на заболяването по време на частна конференция с инвеститори, домакин на инвестиционната банка J.P. Morgan, вместо да разпространява информацията сред обществеността. И двете събития бяха съобщени за първи път от STAT, който обхваща новините в областта на здравето и науката.

    Откакто екипът на Оксфорд-AstraZeneca се появи като фаворит в надпреварата за разработване на ваксина тази пролет, британският премиер Борис Джонсън подкрепи усилията. Правителството поръча 100 милиона дози и обяви разработката за един от най-важните приноси на страната в борба с пандемията. Подкрепяйки резултатите в понеделник Джонсън каза, че ваксината „има предимствата на едно чудесно британско научно постижение“.

    В САЩ, които са поръчали поне 300 милиона дози от ваксината, регулаторният път напред не е ясен. AstraZeneca беше предпазлива в понеделник относно плановете си за търсене на регулаторно одобрение. Компанията заяви, че ще потърси насоки от Администрацията по храните и лекарствата дали трябва официално да представи своите констатации, за да кандидатства за спешно разрешение.

    AstraZeneca не е тествала обещаващата начална половин доза в текущото си проучване в САЩ. Компанията заяви, че ще работи с агенцията, за да я добави възможно най-бързо към този процес.

    Пангалос каза, че компанията планира глобално проучване за сравнение на двата режима на дозиране. Броят на участниците все още не е определен, но ще бъде в хиляди.

    „Единственият начин, по който ще разберат, е чрез специфично и умишлено тестване на това случайно откритие“, каза професор Мур. „Тяхно задължение е да докажат спекулациите.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 10 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 10 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 11 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 12 часа
    преди 15 часа