четвъртък, 28 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  744 прочитания

  Moderna ще поиска разрешение за ползване на ваксината си в САЩ и ЕС

  Според последните проучвания препаратът е 100% ефективен срещу тежко заболяване от Covid-19
  01 декември 2020, 08:42 a+ a- a

  Биотехнологичната компания Moderna съобщи, че ще поиска одобрение за своята ваксина срещу Covid-19 както в Европа, така и в САЩ.

  Фирмата направи съобщението, тъй като най-новите резултати от проучванията показват, че ваксината е била 94,1% ефективна. Модерна заяви, че ваксината е 100% ефективна срещу тежък Covid-19. Това до голяма степен е в съответствие с предварителните резултати по-рано този месец.

  Компанията ще подаде документи за условно одобрение от Европейската агенция по лекарствата и за разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

  „Този ​​положителен първичен анализ потвърждава способността на нашата ваксина да предотвратява заболяването Covid-19 с 94,1% ефикасност и, което е важно, способността да предотвратява тежко заболяване от Covid-19“, каза Стефан Бансел, главен изпълнителен директор на Moderna.

  „Вярваме, че нашата ваксина ще осигури нов и мощен инструмент, който може да промени хода на тази пандемия и да помогне за предотвратяване на тежки заболявания, хоспитализации и смърт“, продължи той.

  Това се случи, след като резултатите показаха, че 196 от 30 000 участници в трета фаза на клиничното изпитание на Moderna са се заразили с Covid-19. Само 11 от тези случаи са сред хора, получили ваксината кандидат Moderna.

  Компанията, която е работила с Националния здравен институт на САЩ (NIH), заяви, че очаква среща с Консултативния комитет на FDA на 17 декември.

  Това е точно след американската фармацевтична компания Pfizer, която работи с немската биотехнологична компания BioNTech, която подаде заявление за разрешение в САЩ на 20 ноември. Европейската агенция по лекарствата също прави текущ преглед на кандидата за ваксина.

  Moderna има споразумение с Европейската комисия за 80 милиона дози ваксина, с възможност ЕС да осигури общо до 160 милиона дози.

  Страничните ефекти на ваксината обикновено са „леки или умерени“ и включват болка на мястото на инжектиране, умора, мускулни болки и главоболие, съобщиха от компанията по-рано този месец.

  В проучването е имало един смъртен случай, свързана с Covid-19, настъпил в групата, която не е получила кандидат-ваксината, а плацебо. Компанията заяви, че не са установени сериозни опасения за безопасността, свързани с ваксината.

  Ваксината се основава на нова технология, която съдържа мРНК или генетични инструкции, които помагат на организма да разпознае протеина на коронавируса - който той използва, за да влезе в клетките на тялото.

  Две други компании Pfizer и AstraZeneca наскоро публикуваха информация за ефикасността на ваксините си, подхранвайки надеждите, че ваксина може да бъде одобрена до края на тази или началото на следващата година.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 минути
  Американската икономика отчете ръст в края на 2020
  Увеличението е минимално, но резултатите са по-добри от очакваното
  преди 38 минути
  ЕК удължи срока на действие на Временната рамка за държавна помощ
  Поради продължаващото развитие на пандемията всички мерки във Временната рамка се удължават до 31 декември 2021
  преди 1 час
  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.
  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  преди 2 часа
  Decathlon отвори магазин в центъра на София
  Това е 3-ти обект на търговеца на спорти стоки в столицата и 9-ти в България
  преди 2 часа
  СЗО: Европа е изправена пред „пандемичен парадокс“
  Тъй като пандемията продължава повече от година, регионът трябва да се справи и с „паралелна пандемия“ на влошеното психическо здраве