четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    853 прочитания

    356 малки и средни компании са получили ваучери за ИКТ услуги

    25 проекта ще получат близо 7 млн. лв. от Националния иновационен фонд
    01 декември 2020, 11:58 a+ a- a

     

    25 проектни предложения ще бъдат финансирани по 11-та конкурсна сесия на Националния иновационен фонд, менажиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ към Министерството на икономиката. Проектите ще получат обща безвъзмездна финансова помощ в размер на 6 978 362 лв., като Агенцията предоставя финансова подкрепа в размер на до 500 000 лв. за проект. Договорите с 25-те кандидати, одобрени за финансиране, предстои да бъдат подписани.

    Класираните проектни предложения попадат в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация /ИСИС/. Те са в четири тематични области: „Информатика и информационни и комуникационни технологии“, „Мехатроника и чисти технологии“, „Индустрия за здравословен живот и биотехнологии“ и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии“.

    Основна цел на Фонда е да насърчи научноизследователската и развойната дейност за повишаване конкурентоспособността на родния бизнес, като насърчава развитието на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги. В своите предходни 10 конкурсни сесии Фондът финансира развитието на над 500 проекта с над 90 милиона лева в сферата на информационните и комуникационните технологии, мехатрониката, биотехнологиите, творческата и развлекателната индустрия и други.

    По процедура „Ваучерна схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии“, която също се управлява от ИАНМСП към момента са раздадени 356 броя ваучери на обща стойност 6 105 000 лева. Ваучерите се изпращат по куриер във връзка с влошената епидемиологична обстановка в страната, като предоставянето е постоянен процес до достигането на общо 450 броя ваучери по схемата.

    По индикативна програма ваучерната схема ще подкрепи 450 предприятия с бюджет над 9 милиона лева /9 180 000 лв./, предоставяйки 2 типа ваучери на родните МСП – за 5 000 лв. без ДДС за изготвяне на уеб сайт или приложение, и за 20 000 лв. – за дигитален маркетинг, оптимизиране на процеси и/или осигуряване на кибер и информационна сигурност.

    Целта на ваучерната схема е да подкрепи дигитализацията на българските предприятия, като улесни достъпа им до цифрово ноу-хау и технологии, насърчавайки използването на нови, базирани на технологични решения бизнес модели, като същевременно с това им помогне в преодоляването на икономическите от пандемията COVID-19 и насърчи създаването на нови бизнес партньорства между секторите на ИКТ и производството.

    Процедурата се осъществява чрез пилотно прилагане на ваучерни схеми от ИАНМСП по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк