събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2708 прочитания

    Над 23 хил. работни места ще разкрие ИТ секторът у нас до 2024

    Много от новонаетите в софтуерните компании са българи, завърнали се от чужбина, сочи проучване на БАСКОМ
    09 декември 2020, 13:47 a+ a- a

    Въпреки COVID-19 кризата през 2020 софтуерният сектор бележи ръст на приходите от 10% при 5,5% спад на БВП на страната. Спрямо предходната година ръстът на приходите е по-малък /18,4% през 2019 спрямо 2018/, но все пак е сериозен на фона на тежките икономически последствия от световната пандемия. Очакванията са за устойчив двуцифрен ръст за всяка една от следващите години до 2024 (14-19%), което прави българският софтуерен сектор един от най-бързо растящите в страната. Това става ясно годишния Барометър за състоянието на софтуерния сектор в България. Изследването се изготвя ежегодно от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) със съдействието на CBN Pannoff, Stoycheff & Co. и се основава на данни от над 4400 компании.

    1,5 млрд. лв. под формата на преки и косвени данъци могат да влязат в държавния бюджет от софтуерната индустрия през 2024, като и в момента един зает в сектора генерира за бюджета повече от 22 400 лв. под формата на данъци и осигуровки - три пъти повече от средното за страната.

    Допълнителните близо 625 млн. лв. в бюджета спрямо 750 млн.лв. през 2019 ще бъдат генерирани от новоразкритите над 23 000 работни места през следващите 5 години (2020- 2024).

    „Тези данни показват огромния потенциал на софтуерната индустрия да бъде двигател на българската икономика, да я изведе от кризата, да генерира висока добавена стойност и да осигури предвидими приходи в бюджета. Неслучайно ние сме силно фокусирани върху образованието и в тази връзка е необходима целенасочена държавна политика, която да подпомогне изграждането на нови специалисти за сектора, наред с множеството инициативи, които развива нашият бизнес в тази посока“, коментира Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ.

    Възможностите за развитие на младите хора в софтуерния сектор в България продължават да са силно примамливи. Работните места през 2020 са се увеличили с над 3500, но ръстът на заетите в сектора се забавя, като през 2020 е най-ниският от десет години насам.

    Продължава тенденцията около 35% от заетите в сектора да са жени, което нарежда България на първо място в ЕС по този показател с над два пъти средните за ЕС стойности.

    Наблюдава се и нова тенденция - много от новонаетите в софтуерните компании са българи, завърнали се от чужбина, като в някои компании достигат до 10% от общия брой служители. Средното увеличение на работната заплата през 2020 запазва очакван ръст от приблизително 4%, като секторът продължава да плаща възнаграждения, които са над три пъти по-високи от средното в останалите сектори на икономиката.

    Оперативните приходи на софтуерния сектор като процент от БВП отбелязват 3,3% през 2019, а през 2020 се очаква да достигнат до 3,8%. По прогнози на БАСКОМ през 2024 се очаква този дял да се увеличи почти двойно спрямо сегашното равнище и да достигне 6%.

    Запазва се и тенденцията софтуерните компании да работят предимно за външните пазари. Очаква се експортната стойност за 2020 да нарасне с нови 12% и да достигне до 3,5 млрд. лв. спрямо 2019, когато ръстът на приходите от износ е бил 20% на годишна база, достигайки 3,1 млрд. лв.

    Предвидимостта на данъчната политика е ключов фактор при инвестиционните решения на големи корпорации в IT сектора, а текущата данъчна политика дава крехко предимство на България спрямо други конкурентни дeстинации. В същото време се изостря нуждата от увеличаване на държавния прием за технологичните специалности във висшите училища, от стимулиране на програми и академии за обучение на специалисти и от насочване на европейски средства за преквалификация в индустриите с висока добавена стойност.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство