петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1128 прочитания

    Над 50% от компаниите у нас са предоставили на служителите си преносими устройства с мобилен интернет

    Малко над 10% използват облачни услуги, а уебсайт имат 52% от бизнесите
    11 декември 2020, 14:51 a+ a- a

    През 2020 г. 95,5% от нефинансовите предприятия с 10 и повече заети лица имат достъп до интернет, а при големите предприятия с 250 и повече заети лица относителният дял е 100%. С фиксирана интернет връзка разполагат 86,1% от предприятията, като при 78,6% договорната максимална скорост за сваляне на данни е по-висока от 30 Mbps. Повече от половината предприятия с 250 и повече заети лица (51,7%) разполагат със скорост за сваляне на данни по-висока от 100 Mbps. Това показват данните на Националния статистически институт за използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в предприятията през 2020 година.

    Относителен дял на предприятията, които предоставят на служителите си преносими устройства с мобилна интернет връзка, по големина на предприятията (Източник: НСИ)

    През тази година 52,9% от предприятията предоставят на служителите си преносими устройства, които разполагат с мобилна интернет връзка, осъществявана чрез мобилните телефонни мрежи, което е с 6,5% повече в сравнение с предходната година.

    Относителният дял на заетите лица в предприятията, които разполагат с достъп до интернет, е 33,7%, а 14,3% използват преносими устройства с мобилна интернет връзка за служебни цели.

    Използване на уебсайт
    През 2020 г. 52% от предприятията разполагат със собствен уебсайт, като най-голям е техният дял при фирмите от сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (84,4%), а най-малък - в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ – 40,7%. 

    На своя уебсайт предприятията основно предоставят следните функционалности:
    • информация за предлаганите стоки или услуги – 78,4%;
    • връзка или препратка към профила си в социална медия – 35,9%;
    • възможност за онлайн поръчки или резервации на стоки и услуги – 24,3%;
    • проследяване или проверка на статуса на направените поръчки – 14,2%. 

    Относителният дял на предприятията, които предлагат чат услуга, при която служител отговаря на въпросите на клиенти, е 9,9%, а на тези, при които виртуален събеседник (чатбот) или виртуален асистент отговаря на клиентите, е 1,9%.

    Относителен дял на предприятията, които имат собствен уебсайт, по икономически дейности през 2020 година (Източник: НСИ)

    Използване на компютърни услуги в облак (cloud computing)
    През 2020 г. 10,9% от предприятията използват платени компютърни услуги в облак, за да оптимизират бизнес процесите си, като основни потребители са големите предприятия с повече от 250 заети лица (39,3%). Основните цели, за които предприятията използват облачните решения, са:
    • електронна поща - 72%; 
    • съхранение на файлове – 68,2%;
    • офис софтуер – 58,5%. 

    Относителен дял на предприятията, които използват платени компютърни услуги в облак (cloud computing), по цели на използване през 2020 година (Източник: НСИ)

    Анализ на „големи данни“ (big data)
    Терминът „големи данни“ се отнася за големи количества от различни видове данни, произведени с висока скорост от голям брой различни източници. През 2019 г. 6,3% от предприятията извършват анализ на „големи данни“, като при големите предприятия с 250 и повече заети лица относителният дял е 21,4%. Източниците на „големи данни“, които използват предприятията, са:
    • данни за географското местоположение от преносими устройства – 64,4%;
    • данни, генерирани от социални медии – 39,2%;
    • данни от интелигентни (смарт) устройства или датчици – 31,6%.

    ИКТ специалисти
    През 2020 г. 15,9% от предприятията имат заети лица, чиято основна работа е да разработват, управляват или поддържат ИКТ системи или софтуерни приложения. Най-висок е относителният им дял сред предприятията от сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (67,2%), а най-нисък - в сектори „Строителство“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“ – 9,3%. През 2019 г. 8,7% от предприятията са наели или са се опитали да наемат ИКТ специалисти, като 3,1% са изпитали трудности при намирането на подходящи кадри.

    Интернет на вещите (Internet of Things)
    Интернет на вещите се отнася до взаимносвързани устройства, наричани още интелигентни или смарт устройства, които събират и обменят данни помежду си и могат да бъдат наблюдавани или контролирани дистанционно по интернет. През 2020 г. 12,3% от предприятията използват различни видове взаимносвързани устройства или системи с цел оптимизация на бизнеса.

    Електронна търговия
    Електронната търговия представлява покупка или продажба на стоки и услуги по интернет и може да бъде осъществена чрез уебсайт, уебприложение или чрез автоматизиран обмен на данни (съобщения от тип EDI). 

    През 2019 г. 10,9% от предприятията продават стоки и услуги онлайн, а реализираният оборот от електронна търговия възлиза на 6,1% от общия им оборот. Относителният дял на тези, които осъществяват уебпродажби чрез собствен уебсайт или приложение, е 7,6%, а на тези, използващи електронни пазари за търговия със стоки и услуги по интернет – 4,7%. Електронни продажби чрез съобщения от тип EDI извършват 1,9% от предприятията.

    Относителен дял на предприятията, които са осъществили продажби на стоки и услуги по интернет, по големина на предприятията (Източник: НСИ)

    За последния петгодишен период най-голямо увеличение на относителния дял на предприятията, които продават онлайн, се наблюдава при големите предприятия с 250 и повече заети лица (с 5,3%), следвани от средните предприятия с 50 - 249 заети лица - с 5% 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове