събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    834 прочитания

    ЕК инвестира 180 млн. евро в 42 високоиновативни стартъпа

    За първи път Комисията инвестира в новосъздадени предприятия
    06 януари 2021, 14:27 a+ a- a

    Европейската комисия обяви първия кръг от преки капиталови инвестиции чрез новия Фонд на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ). 42 високоиновативни новосъздадени предприятия и малки и средни предприятия (МСП) ще получат капиталово финансиране в общ размер на около 178 млн. евро за разработване и разширяване на мащаба на водещи до пробив иновации в здравеопазването, кръговата икономика, авангардното производство и други области.

    Френскоата компания CorWave е първото предприятие от ЕС, в което инвестира Фондът на ЕСИ.

    По този повод еврокомисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: "В Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се преместват другаде. Тази нова форма на финансиране — съчетаването на безвъзмездни средства и капиталови инвестиции — е уникална за Европейския съвет по иновациите. Тя ще запълни недостига от финансиране за високоиновативни предприятия, ще привлече към тях допълнителни частни инвестиции и ще им даде възможност да се разрастват в Европа".

    Капиталовите инвестиции, които варират от 500 000 до 15 млн. евро на бенефициер, допълват финансирането с безвъзмездни средства, вече предоставено чрез пилотния инструмент „Ускорител“ на ЕСИ, за да могат предприятията да разширят по-бързо мащабите на своята дейност. Комисията прави за първи път преки капиталови или квазикапиталови инвестиции (по-конкретно — капиталови инвестиции, съчетани с безвъзмездни средства) в новосъздадени предприятия, като се очаква дяловото участие да варира от 10% до 25%.

    От декември 2019 за финансиране по линия на инструмента „Ускорител“ на ЕСИ вече са избрани 293 предприятия, като общият размер на безвъзмездните средства надхвърля 563 млн. евро. Измежду тях 159 са избрани да получат допълнително новите капиталови инвестиции от Фонда на ЕСИ.

    Оповестените днес 42 предприятия са първите от тази група, които преминаха успешно през процедурите на оценка и комплексна проверка. Инвестициите за останалите 117 предприятия са в процес на подготовка, като се очакват резултатите от съответните процедури.

    Получател на първата пряка капиталова инвестиция е високоиновативното френско предприятие CorWave. То си поставя за задача да издигне на ново равнище грижите за пациенти с животозастрашаваща сърдечна недостатъчност. Инвестицията от Фонда на ЕСИ в размер на 15 млн. евро изигра решаваща роля за привличането на допълнителни инвеститори в това предприятие, в резултат на което инвестициите в четвъртия етап от началното финансиране за CorWave достигнаха 35 млн. евро.

    Благодарение на този амбициозен проект CorWave ще може успешно да пусне на пазара и да разшири мащабите на прилагане на своето новаторско медицинско решение, което представлява устройство за подпомагане на лявата сърдечна камера (Left Ventricular Assist Device — LVAD). Това устройство ще подобри съществено качеството на живот на хората, страдащи от напреднала степен на сърдечна недостатъчност, като намали наполовина сериозните усложнения и необходимостта от повторна хоспитализация. Големият потенциал за растеж, който има CorWave, ще доведе и до създаването на висококачествени работни места в ЕС.

     Инвестиционните споразумения с другите целеви предприятия са в процес на приключване и ще бъдат оповестени в скоро време. Ето няколко примера за този първи кръг от инвестиции:

    - Hiber (Нидерландия): международно предприятие в областта на спътниковите комуникации, което осигурява ценово достъпни глобални връзки за интернета на предметите;

    - XSUN (Франция): предприятие за соларни летателни апарати, което проектира енергийно независими дронове, така че да са напълно автономни и да могат да работят без човешка намеса;

    - GEOWOX LIMITED (Ирландия): технологично предприятие, което изготвя автоматизирани оценки на имоти, като използва висококачествени отворени данни и модели за машинно самообучение;

    - EPI-ENDO PHARMACEUTICALS EHF (Исландия): фармацевтично предприятие, което разработва собствен портфейл от лекарства с цел да се намали огромната глобална тежест, каквато представляват хроничните респираторни заболявания.

    Тези първи инвестиции се предхождат от задълбочена оценка от външни експерти, процедура по комплексна проверка, наблюдавана от външни специалисти и инвеститори в инвестиционния комитет на Фонда на ЕСИ, и окончателно решение на Съвета на директорите на Фонда на ЕСИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство