сряда, 20 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  926 прочитания

  Угур Шахин: Това ни помогна да разработим толкова бързо ваксина

  Изпълнителният директор на BioNTech посочи трите причини за успеха им
  14 януари 2021, 11:42 a+ a- a

  Три са причините да постигнем успех в бързото разработване на вакисна срещу Covid-19. Това заяви Угур Шахин, съосновател и главен изпълнителен директор на германската фармацевтична компания BioNtech, която заедно с американската Pfizer разработи ваксина срещу коронавируса. Шахин участва в онлайн дискусията „Към Европейски здравен съюз“, организирана от Европейската народна партия (ЕНП).

  Кои са причините за успеха на BioNTech в разработването на ваксина срещу Covid-19?

  По думите му причините за успеха им са следните:

  1. 20-годишна подготовка
  Шахин посочи, че като учен отдавна работи с различни университети. Получавал е финансиране по различни европейски програми за разработките си в тази сфера, започнати още през 2000. Тези дълги години работа са позволили на технологията им да се развие толкова добре, че да се разработват медикаменти. Шахин обяви, че работят и по имунотерапия срещу рак, която ще позволи персонализирано лечение срущу болестта.

  2. Решителността на екипа на BioNtech да се фокусира върху ваксината, да поеме финансов риск и да работи със скоростта на светлината, за да я подготви. Шахин отново подчерта и финансовата подкрепа от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която им е позволила да разширят капацитета за производство на ваксини;

  3. Международното сътрудничество. Това Шахин отличи като най-важният аспект. Сътрудничеството не е било само между Pfizer и BioNtech, а с всички възможни здравни власти и заинтересовани страни.

  "Комбинацията между тези три аспекта: научна подготовка, решителността да се действа и да се поеме риск, както и международното сътрудничество, това са трите най-важни съставки на успеха ни, които ни позволиха да разработим ваксина възможно най-бързо", подчерта шефът на BioNtech.

  Според Шахин имаме нуждата от същата визия и по отношение на борбата с рака. "Трябва да дефинираме ясно цел и дата, и да се запитаме какво ни спира да постигнем целта", коментира той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Ново извънредно положение в Португалия
  Препоръчва се българските граждани да се въздържат от пътувания до Португалия към момента
  преди 14 часа
  И КЕВР разреши на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ
  Предстои подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Румъния няма да поставя под карантина ваксинирани срещу Covid-19
  Те обаче трябва да са получили и втората доза от ваксината
  преди 15 часа
  преди 16 часа
  ЕП настоява за прозрачност на договорите за доставка на ваксини
  Евродепутатите изразиха съжаление относно „здравния национализъм“, включително предполагаеми паралелни договори, подписани от държавите членки, или опити да се конкурират помежду си