събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2201 прочитания

    Това са най-големите рискове за българския бизнес през 2021

    Вижте какво притеснява най-много фирмите у нас според проучването Allianz Risk Barometer
    20 януари 2021, 15:18 a+ a- a

    И през 2021 пандемията остава най-големият риск за българския бизнес. Това сочи десето поред проучване на Алианц за глобалните рискове (Allianz Risk Barometer).

    “В Алианц Риск Барометър 2021 явно доминират трите Covid-19 риска. Прекъсването на бизнеса, пандемията и кибер рисковете са силно свързани, което е потвърждение на нарастващата уязвимост на нашия силно глобализиран и свързан свят. Пандемията с коронавируса напомня, че управлението на риска и управлението на непрекъсваемостта на бизнеса трябва да се развиват допълнително, за да помогнат на бизнеса да се подготви и оцелее при екстремни събития. Докато пандемията продължава съществено да влияе на страните по света, ние трябва да се подготвим за по-чести екстремни сценарии, като прекъсване на облачната свързаност в глобален мащаб или кибератака, природни бедствия, предизвикани от изменението на климата или дори избухване на друго заболяване" коментира Йоахим Мюлер, главен изпълнителен директор на AGCS.

    В България челната тройка на опасностите се оглавява от риска от избухване на пандемия (№1 с 57%), следван от опасността от прекъсване на бизнес дейността (№2 с 35%). Третата позиция обаче е за рисковете, свързани със законови и регулаторни промени (№3 с 31%), което означава, че българските експерти оценяват като рискови за бизнеса търговските войни, митническите тарифи, икономическите санкции, протекционизма, Brexit и дезинтеграцията в еврозоната.

    В глобален план проучването извежда прекъсването на бизнеса, избухването на пандемия и кибер инцидентите като най-големите рискове за бизнесa за 2021 като всички те са взаимосвързани. Рискът от избухване на пандемия се изкачва до позиция №2 от №17 и се разглежда като основна причина за прекъсване на бизнес дейността през 2021 г., последвани от кибер рискове. Компаниите се стремят към преодоляване на риска от прекъсване на веригите им на доставки и инвестират усилия в непрекъсването на бизнеса при екстремни събития. Пазарното развитие (№4), макроикономическото развитие (№8) и политическото насилие (№10) са сред нарастващите рискове. Социално-икономическите последици от пандемията ще доведат до по-голяма несъстоятелност и вероятно ще допринесат за по-нататъшни граждански вълнения през 2021 г. Изменението на климата пада до позиция №9, но ще бъде отново в дневния ред на бизнеса като приоритет през 2021 г.

    Преди избухването на Covid-19 прекъсването на бизнес дейността (BI) вече оглавяваше седем пъти Алианц Риск Барометъра и се завърна на първото място, след като беше изместена от Кибер риска през 2020 г. Пандемията показва, че рисковете от прекъсване на бизнес дейността от екстремни събития в глобален мащаб са не просто теоретични, а реална възможност, причиняваща загуба на приходи и смущения в производството, операциите и веригите на доставка. 59% от анкетираните изтъкват пандемията като основна причина за прекъсване на бизнес дейността през 2021 г., следвана от кибер инциденти (46%) и природни катастрофи и пожар и експлозия (около 30% всеки).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 17 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство