вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  689 прочитания

  Близо 7 пункта ръст на бизнес климата у нас в началото на 2021 г.

  Националната статистика отчита тъст във всички сектори
  28 януари 2021, 15:54 a+ a- a

  През януари 2021 г. общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 6,9 пункта спрямо декември 2020 г. Ръст на показателя е регистриран във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, показва месечната анкета на Националния статистически институт (НСИ).

  Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 6,1 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Позитивни са и прогнозите им по отношение на износа и производствената активност през следващите три месеца. 

  За периода от октомври 2020 г. до януари 2021 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4,5 на 4,9, а средното натоварване на мощностите нараства с 1,2 пункта и достига 74%.

  Бизнес климатът в строителството се покачва с 5,1 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на новите поръчки през следващите шест месеца прогнозите им са в посока на увеличение, което според тях ще доведе и до активизиране на дейността в краткосрочен план.

  Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се увеличава с 11,2 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.

  Бизнес климатът в сектора на услугите се увеличава с 6 пункта главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкетата регистрира и известно подобрение в прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца.

  Основните пречки за бизнеса продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, фактора „други“, недостатъчното търсене, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша.

  По отношение на продажните цени в секторите услуги, строителство и търговия очакванията на преобладаващата част от мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. В промишлеността са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 1 час
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303
  преди 16 часа
  преди 18 часа
  Китай стартира програма за имунизация на свои граждани в чужбина
  Страната ще издава и здравни сертификати за международни туристи