петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    923 прочитания

    Microsoft може да замени Google в Австралия

    Спорният законопроект не предвижда по-малки търсачки като Bing да плащат за съдържание
    01 февруари 2021, 16:21 a+ a- a

    Австралийският премиер заяви, че Microsoft е уверен, че може да запълни празнотата, ако Google изпълни заплахата си да премахне своята търсачка от Австралия, предаде AP. Изпълнителен директор на Google заяви по време на изслушване в Сената миналия месец, че вероятно ще направи своята търсачка недостъпна в Австралия, ако правителството продължи с законопроект, който ще накара технологичните гиганти да плащат за новинарско съдържание.

    Премиерът Скот Морисън заяви, че е разговарял с изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела за тяхната търсачка Bing, която да запълни празнината. „Мога да ви кажа, Microsoft е доста уверен“, че австралийците няма да са по-зле, каза Морисън пред Националния прес клуб на Австралия.

    „Това са големи технологични компании и това, което е важно за Австралия, мисля, е, че ние определяме правилата, които са подходящи за нашите хора“, каза Морисън. „Наличието на среда за новини в тази страна, която е устойчива и се подкрепя от търговска гледна точка, е от жизненоважно значение за функционирането на демокрациите“, добави той.

    Въпреки че Bing е втората най-популярна търсачка в Австралия, тя има само 3,6% пазарен дял, според услугата за уеб анализ на Statcounter. Google казва, че има 95%.

    Надела е инициирал разговора с Морисън. Изявление на Microsoft потвърждава, че онлайн срещата се е състояла миналата седмица, но не съобщава подробности за разговора.

    „Ние осъзнаваме важността на динамичния медиен сектор и журналистиката от обществен интерес за една демокрация и признаваме предизвикателствата, пред които медийният сектор се сблъсква в продължение на много години чрез променящи се бизнес модели и предпочитания на потребителите“, каза Microsoft.

    „По отношение на настоящия спор относно потенциалния Кодекс за цифрови медии, управляващ Google и Facebook, Microsoft не участва пряко и не бихме искали да коментираме този текущ процес, включващ ACCC* и тези компании“, се добавя в изявлението.

    Задължителният Kодекс за цифрови медии, предложен от правителството, има за цел да накара Google и Facebook да плащат справедливо на австралийските медийни компании за това, че използват новинарско съдържание, което технологичните гиганти извличат от новинарски сайтове.

    Не се планира по-малки търсачки като Bing да плащат за свързване на потребители с австралийски новини, но правителството не е изключило тази опция.

    Google се противопоставя на австралийския план, защото ще има по-малък контрол върху това колко ще трябва да плати. Според австралийската система, ако онлайн платформа и новинарски бизнес не могат да се договорят за цена за новини, арбитражен комитет ще вземе обвързващо решение за плащане.

    Морисън заяви, че би искал да види „по-голямо съгласуване между световните икономики“ по такива въпроси на антитръстовата политика и политиката на конкуренция.

    *Австралийската комисия за конкуренция и потребители (ACCC), националният регулатор, който е разработил проектозакона

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 17 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 22 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 22 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 23 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам