събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9493 прочитания

    Франчайзингът продължава да бележи двуцифрен ръст

    Почти три четвърти от предприемачите обаче още не са запознати с този модел
    26 юни 2012, 17:07 a+ a- a

    За половин година броят на франчайз обектите в България се е увеличил с 16% и към юни 2012 те са вече 3368. Това показват данните от проучване на консултантската компания  Franchising.bg, проведено в периода февруари – юни. Така ръстът на франчайза в страната запазва скоростта си през последните пет години. 

    Анкетата обаче показва също, че голяма част от предприемачите в България все още не са запознати с този модел. Според данните това са 74%. Франчайзодателите споделят, че около една четвърт от получените запитвания са от компетентни предприемачи, а останалите три четвърти задават основно въпроси по същността на франчайзинга като бизнес модел, се казва в изследването.

    Речник

    Франчайзинг е предоставянето на търговска марка и бранд от дадена фирма за ползване от друга фирма/фирми. Франчайзодателят предоставя името си и ноу-хау, а франчайзополучателят се ангажира да спазва определени критерии и условия на работа. 

    Към настоящия момент 92 компании разполагат с работещи франчайз вериги, а въпреки навлизането на световни франчайзодатели, 56% от всички предлагани франчайз бизнес възможности са от българските компании. Българските франчайзодатели започват да предлагат франчайз средно след 5,73 години от основаването си. Собствените обекти на франчайзодателите представляват 16% от всички работещи, а останалите 84% са собственост на франчайзополучатели.

    Възвращаемостта на направената инвестиция варира в срокове между 2 месеца до 5 години и е силно зависима от потенциала на франчайзополучателя. Срокът на възвръщане на инвестицията е значително по-кратък при нискобюджетните франчайзи в областта на услугите, които не са обвързани с разходи за ремонт, наем и заплати на служители. 48% от франчайзополучателите възвръщат инвестицията за една година, 31% за две година, 21% за три или повече години.

    Основните причини за бързото развитие на франчайзите са: предлагането на силна и позната марка, от една страна, и утвърден бизнес модел, предоставящ ноу-хау и добри практики, от друга. Важен аспект е постоянната подкрепа от страна на франчайзодателя, който в много случаи се ангажира с обучения във воденето на документация, избор на локация, маркетингова и рекламна подкрепа и други. 55% от запитаните отговарят, че са закупили франчайз поради силната марка, 62% желаят да бъдат част от национална верига, 75% реално закупуват готово ноу-хау за стартиране на бизнес.

    Данните от проведена анкета  показват, че близо 67% от  кандидат-франчайзополучателите желаят да стартират нов бизнес с инвестиция до 10 000 лв., 23% - до 50 000 лв., 4 % - над 50 000 лв., и 6% - над 100 000 лв. 

    Според изследванията на Международната франчайз асоциация 82% от започналите бизнес със закупуване на франчайз продължават да са на пазара и след петата година. Със същото могат да се похвалят едва 20% от независимите нови фирми. Прогнозата е, че през 2035 г, над 50% от всички продукти и услуги в световен мащаб ще се продават чрез франчайзинг.

    Графики franchising.bg

     

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство