вторник, 09 март 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  332 прочитания

  Microsoft се съюзява с европейски издатели

  Компанията ще лобира за въвеждане на „австралийски тип“ законодателство
  23 февруари 2021, 08:20 a+ a- a

  Microsoft обединява усилията си с издателите в Европа, за система в австралийски стил, която да принуди технологични платформи като Google и Facebook да плащат на новинарски организации за съдържание, предаде CNN.

  Компанията заяви, че ще се обедини с групи от медийната индустрия като Европейския съвет на издателите, за да лобира за такъв тип политика, която законодателит от цял свят обмислят.

  Ходът идва след като Facebook новините в платформата си в Австралия миналата седмица, вместо да плаща на издателите за тяхното съдържание, решение, което предизвика глобална реакция и генерира негативни заглавия за компанията в социалните медии.

  „Приветстваме признанието на Microsoft за стойността, която нашето съдържание носи за основните бизнеси на търсачките и социалните мрежи“, съобщи в изявление председателят на Европейския съвет на издателите Кристиан Ван Тило.

  Правителството на Австралия настоява за законодателство, което ще позволи на някои медии да се пазарят с технологични компании, за да могат да получат заплащане за разпространение на новините, които произвеждат. И двете страни ще влязат в арбитраж, ако не успеят да постигнат споразумение.

  Европейският съюз и САЩ са изправени пред нарастващ натиск да приемат подобни мерки. Правителството на Канада заяви, че планира да въведе законодателство през следващите месеци.

  Microsoft, която притежава търсачката Bing, възприе различен подход. Тя изрази подкрепата си за законодателството и се ангажира да запази услугите си в Австралия, ако то влезе в сила, виждайки шанс да открадне пазарен дял от конкурентния Google, отбелязва CNN.

  „Това беше възможност да съчетаем добрия бизнес с добра кауза“, каза президентът Брад Смит в публикация в блога си по-рано този месец.

  Компанията заяви, че ще подкрепи подобни мерки в други страни, включително в Европейския съюз, където политиците обсъждат нови закони, които биха овладели силата на големите технологични компании.

  Маргарет Вестагер, европейският комисар, ръководещ инициативата за технологично регулиране, провежда консултации по законодателството с членове на Европейския парламент тази седмица.

  Новите закони за авторското право в Европа изискват търсачките и платформите за социални медии да споделят приходи с издателите, ако съдържанието им се показва. Но европейските издатели и Microsoft искат лидерите да въведат „допълнителни регулаторни мерки“, за да гарантират, че издателите имат влияние в преговорите.

  Някои френски издатели се споразумяха с Google, но без арбитражен механизъм се страхуват, че пресата „може да няма икономическа сила да преговаря за справедливи и балансирани споразумения с тези технологични компании, които в противен случай могат да заплашат да се откажат от преговорите или да излязат от пазарите изцяло“, се казва в прессъобщение.

  „Достъпът до свежо, широко и задълбочено отразяване в пресата е от решаващо значение за успеха на нашите демокрации“, казва в изявление вицепрезидентът на Microsoft Каспър Клинге.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 25 минути
  ЕП обсъжда въвеждане на въглероден данък върху вноса на стоки
  До 2023 налогът би трябвало да обхване енергийния и енергоемките сектори като циментовата, стоманодобивната и химическата индустрии
  преди 29 минути
  Ваксината на Pfizer неутрализира бразилския щам в лабораторни условия
  Други проучвания показват, че препаратът предпазва и от щамовете от Великобритания и Южна Африка
  преди 46 минути
  Сирийският президенти и съпругата му са с коронавирус
  Имат леки симптоми и като цяло са в добро здраве
  преди 2 часа
  Костадин Ангелов: Ситуацията в страната е под контрол
  Здравният министър призова за спокойствие
  преди 2 часа
  2995 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой лабораторно потвърдени инфекции от началото на пандемията у нас е 263 303