петък, 23 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  424 прочитания

  Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020

  83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
  26 февруари 2021, 11:47 a+ a- a

  Въпреки COVID-19 кризата ИТ секторът у нас расте и пред 2020. 56% от българските технологични компании са увеличили приходите си. Това сочат резултатите от изследването на агенция Out2Bound. Тя публикува първо издание на доклада ‘’The State of IT Sales’’ с данни за продажбите на ИТ компаниите у нас

  Анализът е изготвен в партньорство с Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и анализира отговорите на основатели, изпълнителни директори и експерти на ръководни длъжности в 98 компании (в преобладаващата си част от София) по въпроси, свързани с продажбите и динамиката им в период на криза.

  75% от ИТ компаниите със собствени разработки отчитат растеж в приходите си през 2020. Точно когато светът навлиза в първия локдаун, търсенето се е запазило или дори нараснало.

  Забелязва се само ограничена загуба на клиенти. Около 32% от анкетираните съобщават, че са загубили по-малко от 1/4 от съществуващите клиенти, като основната посочена причина от отдръпващите се клиенти е икономическата несигурност. Само 4% са загубили повече от 1/4 от съществуващите клиенти. Останалите 58% не са изгубили клиенти.

  Дори при наличието на добри резултати, българската ИТ индустрия е имала по-високи очаквания, коментира изданието и посочва, че само 29% от респондентите заявяват, че са постигнали целите, които са си поставили в началото на годината преди избухването на пандемията.

  Европа и Северна Америка представляват по-голямата част от изброените външни пазари. “От разговорите ни с основатели и директори през последните 5 години става ясно, че Западна Европа е ключов регион за намирането на нов бизнес. Разглеждайки резултатите, виждаме, че Германия, Великобритания и Северна Европа са пазарите, които най-често целят българските технологични компании”, споделя Теофил Шиков, изпълнителен директор на Out2Bound. "Компаниите, които биха могли да бъдат засегнати от Brexit, споделят, че не разчитат изцяло на Обединеното кралство, тъй като почти всички работят и с клиенти от ЕС и Северна Америка”.

  Текучеството на служители е все още фактор в ИТ сектора. 83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще.

  По отношение на инструментите за продажба само 11% от анкетираните разчитат на един единствен метод. 31% от анкетираните са използвали изложения и конференции, и това са предимно по-големите компании.

  Що се отнася до търговския персонал – 63% от анкетираните компании споделят че тези позиции получават годишен доход под 30 000 евро. По отношение на структурата на възнагражденията – най-често търговците получават като бонус между 11 и 49% от дохода си.

  Повечето компании гледат към бъдещето с позитивна нагласа. 80% от анкетираните очакват приходите им от нови клиенти да се увеличат и планират приоритетно да насочат ресурс и да адаптират подхода си към външните пазари.

  COVID-19 ваксините са допълнителна причина за оптимизъм и някои ръководители дори очакват завръщането на търговски изложения и конференции през третото тримесечие на 2021.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 10 часа
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 11 часа
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 11 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 11 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 13 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник