четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    902 прочитания

    Повече от половината от българските ИТ компании са увеличили приходите си през 2020

    83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще, сочи ново проучване
    26 февруари 2021, 11:47 a+ a- a

    Въпреки COVID-19 кризата ИТ секторът у нас расте и пред 2020. 56% от българските технологични компании са увеличили приходите си. Това сочат резултатите от изследването на агенция Out2Bound. Тя публикува първо издание на доклада ‘’The State of IT Sales’’ с данни за продажбите на ИТ компаниите у нас

    Анализът е изготвен в партньорство с Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) и анализира отговорите на основатели, изпълнителни директори и експерти на ръководни длъжности в 98 компании (в преобладаващата си част от София) по въпроси, свързани с продажбите и динамиката им в период на криза.

    75% от ИТ компаниите със собствени разработки отчитат растеж в приходите си през 2020. Точно когато светът навлиза в първия локдаун, търсенето се е запазило или дори нараснало.

    Забелязва се само ограничена загуба на клиенти. Около 32% от анкетираните съобщават, че са загубили по-малко от 1/4 от съществуващите клиенти, като основната посочена причина от отдръпващите се клиенти е икономическата несигурност. Само 4% са загубили повече от 1/4 от съществуващите клиенти. Останалите 58% не са изгубили клиенти.

    Дори при наличието на добри резултати, българската ИТ индустрия е имала по-високи очаквания, коментира изданието и посочва, че само 29% от респондентите заявяват, че са постигнали целите, които са си поставили в началото на годината преди избухването на пандемията.

    Европа и Северна Америка представляват по-голямата част от изброените външни пазари. “От разговорите ни с основатели и директори през последните 5 години става ясно, че Западна Европа е ключов регион за намирането на нов бизнес. Разглеждайки резултатите, виждаме, че Германия, Великобритания и Северна Европа са пазарите, които най-често целят българските технологични компании”, споделя Теофил Шиков, изпълнителен директор на Out2Bound. "Компаниите, които биха могли да бъдат засегнати от Brexit, споделят, че не разчитат изцяло на Обединеното кралство, тъй като почти всички работят и с клиенти от ЕС и Северна Америка”.

    Текучеството на служители е все още фактор в ИТ сектора. 83% от компаниите, които са назначили служители през 2020, планират да наемат още в близко бъдеще.

    По отношение на инструментите за продажба само 11% от анкетираните разчитат на един единствен метод. 31% от анкетираните са използвали изложения и конференции, и това са предимно по-големите компании.

    Що се отнася до търговския персонал – 63% от анкетираните компании споделят че тези позиции получават годишен доход под 30 000 евро. По отношение на структурата на възнагражденията – най-често търговците получават като бонус между 11 и 49% от дохода си.

    Повечето компании гледат към бъдещето с позитивна нагласа. 80% от анкетираните очакват приходите им от нови клиенти да се увеличат и планират приоритетно да насочат ресурс и да адаптират подхода си към външните пазари.

    COVID-19 ваксините са допълнителна причина за оптимизъм и някои ръководители дори очакват завръщането на търговски изложения и конференции през третото тримесечие на 2021.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам