вторник, 20 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  519 прочитания

  Йелън се застъпи за глобална минимална корпоративна ставка

  ОИСР също работи по подобен пакет данъчни предложения
  06 април 2021, 08:36 a+ a- a

  Американският финансов министър Джанет Йелън, подкрепи глобална минимална ставка за корпоративния данък. Това става в момент, когато администрацията на президента Байдън се сблъсква с плановете си за повишаване на ставките за американския бизнес.

  Коментарите на Йелън идват, когато републиканците и някои демократи отхвърлят предложената от Джо Байдън сметка за инвестиции в инфраструктура в размер на 2,3 трилиона долара. Законопроектът ще бъде финансиран отчасти чрез повишаване на ставките за американския бизнес и затваряне на вратички, които позволяват на местните и чуждестранните корпорации да се възползват от по-ниските данъци в чужбина.

  „Конкурентоспособността е нещо повече от това, как компаниите със седалище в САЩ се справят спрямо други компании в глобалните сделки за сливания и придобивания“, каза Йелен в реч пред Чикагския съвет по глобални въпроси. „Става въпрос да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, както и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството.“

  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) работи по нов набор от трансгранични данъчни правила, които ще включват глобална минимална данъчна ставка за мултинационални корпорации, припомня The Guardian.

  Коментарите на Йелън са подчертано отклонение от изолационизма, проявен при администрацията на Тръмп, а министърът на финансите подчерта необходимостта от международно сътрудничество.

  „През последните четири години видяхме от първа ръка какво се случва, когато Америка отстъпи от световната сцена“, каза Йелън. „Америка на първо място“ никога не трябва да означава„ Америка сама“, каза тя.

  Плановете на Байдън биха отменили някои от значителните намаления на данъка на Тръмп, като ще увеличат корпоративния данък до 28% от 21%, както и минималните данъци, плащани върху чуждестранните доходи на американските компании, като същевременно ще затруднят пренасочването на печалбите на чуждестранни компании с американски операции към страни с ниски данъци.

  „Предложенията на президента Байдън, обявени миналата седмица, призовават за смели вътрешни действия, включително за повишаване на минималната данъчна ставка в САЩ и подновяване на международния ангажимент, признавайки, че е важно да работим с други страни, за да прекратим натиска върху данъчната конкуренция и ерозията на корпоративния данък“, каза Йелън. „Работим с държави от Г-20, за да се обединим за глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата до дъното“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози
  Всички, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина, обяви министърът на здравеопазването
  преди 8 часа
  Стартира платформа, където всеки може да сподели очакванията си за бъдещето на Европа
  Платформата е достъпна на 24 езика, което позволява на гражданите от целия ЕС да споделят идеи и мнения
  преди 9 часа
  Фирми могат да кандидатстват за финансиране на проекти за когнитивна роботика
  Максималното финансиране, което може да спечели един проект, е до 100 хил. евро
  преди 9 часа
  Над 150 000 дози ваксини срещу COVID-19 пристигнаха у нас
  Следващата доставка до края на седмицата ще е от Janssen
  преди 10 часа
  Softprom навлиза на българския ИТ пазар
  Компанията предлага решения за киберсигурност
  преди 11 часа
  Тунис облекчава условията за организирани групи от туристи
  Отпада изискването за задължителна 5-дневна карантина