петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2143 прочитания

    Йелън се застъпи за глобална минимална корпоративна ставка

    ОИСР също работи по подобен пакет данъчни предложения
    06 април 2021, 08:36 a+ a- a

    Американският финансов министър Джанет Йелън, подкрепи глобална минимална ставка за корпоративния данък. Това става в момент, когато администрацията на президента Байдън се сблъсква с плановете си за повишаване на ставките за американския бизнес.

    Коментарите на Йелън идват, когато републиканците и някои демократи отхвърлят предложената от Джо Байдън сметка за инвестиции в инфраструктура в размер на 2,3 трилиона долара. Законопроектът ще бъде финансиран отчасти чрез повишаване на ставките за американския бизнес и затваряне на вратички, които позволяват на местните и чуждестранните корпорации да се възползват от по-ниските данъци в чужбина.

    „Конкурентоспособността е нещо повече от това, как компаниите със седалище в САЩ се справят спрямо други компании в глобалните сделки за сливания и придобивания“, каза Йелен в реч пред Чикагския съвет по глобални въпроси. „Става въпрос да се уверим, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които събират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи, както и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството.“

    Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) работи по нов набор от трансгранични данъчни правила, които ще включват глобална минимална данъчна ставка за мултинационални корпорации, припомня The Guardian.

    Коментарите на Йелън са подчертано отклонение от изолационизма, проявен при администрацията на Тръмп, а министърът на финансите подчерта необходимостта от международно сътрудничество.

    „През последните четири години видяхме от първа ръка какво се случва, когато Америка отстъпи от световната сцена“, каза Йелън. „Америка на първо място“ никога не трябва да означава„ Америка сама“, каза тя.

    Плановете на Байдън биха отменили някои от значителните намаления на данъка на Тръмп, като ще увеличат корпоративния данък до 28% от 21%, както и минималните данъци, плащани върху чуждестранните доходи на американските компании, като същевременно ще затруднят пренасочването на печалбите на чуждестранни компании с американски операции към страни с ниски данъци.

    „Предложенията на президента Байдън, обявени миналата седмица, призовават за смели вътрешни действия, включително за повишаване на минималната данъчна ставка в САЩ и подновяване на международния ангажимент, признавайки, че е важно да работим с други страни, за да прекратим натиска върху данъчната конкуренция и ерозията на корпоративния данък“, каза Йелън. „Работим с държави от Г-20, за да се обединим за глобална минимална ставка на корпоративния данък, която може да спре надпреварата до дъното“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години