петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1501 прочитания

    Колко робота са инсталирани в заводите в България?

    Проект за създаване на център за подготовка на кадри в иновативни професии в „София Тех Парк“ е в напреднала фаза
    08 април 2021, 09:32 a+ a- a

    България заема добро място по отношение на автоматизацията и „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/е пример за това, защото разполага с едни от най-умните фабрики в Европа – като на „Шнайдер Електрик“ и „Атаро клима“ например. Това мнение сподели инж. Пламен Панчев по време на събитието „Tech of Tomorrow” на Investor Media Group. Създателят и изпълнителен директор на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа посочи още, че в момента „Интерлинк Груп“ стартира изграждането на завод с висока степен на автоматизация на производството.

    За по-развита индустрия с висока добавена стойност е от съществено значение да има иновации, а съответно и развойна дейност, посочи д-р Мария Христова, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

    "В световен мащаб се приема, че средното ниво на количеството роботи на 10 хил. заети в индустрията е от порядъка на 113-114. В Европа е 114. За България количеството роботи, които са инсталирани, е около 600, което прави средно 9-10 робота на 10 хил. души“, коментира управителят на FANUC България инж. Христо Гилищаров, допълвайки, че макар на този етап да изоставаме, това може да се приеме като възможност за бъдещо развитие и въвеждане на иновативни решения.

    Според заместник-декана на Университета по библиотекознание и информационни технологии /УниБИТ/ доц. д-р Боян Жеков в България има 2 модела – на „Тракия икономическа зона“ и „София Тех Парк“, които теглят напред процеса по въвеждането на индустриална автоматизация. В ТИЗ основният двигател е бизнесът, а в „София Тех Парк“ двигател е политиката на България да има свое силно звено за научни изследвания. „Това са два хубави модела, които могат да взаимстват един от друг“, смята доц. Жеков.

    Проектът за създаване на център за подготовка на кадри в иновативни професии в „София Тех Парк“ по модела на такъв в ТИЗ е в напреднала фаза, потвърди д-р Христова. Тя смята, че подготвянето на кадри трябва да е двустранен процес – и от бизнеса, и от държавата чрез образователната система.

    Резултати се постигат с постоянство, вече 7-8 години в сътрудничество с властите и „Тракия Тех“ работим за ранното кариерно ориентиране, даде пример инж. Панчев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 6 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 6 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 7 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 9 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години