петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1236 прочитания

    JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.

    Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
    16 април 2021, 16:04 a+ a- a

    Най-голямата американска банка добавя сериозна „огнева мощ“ към борбата срещу изменението на климата и неравенството, пише CNN.

    JPMorgan Chase (JPM) обяви, че има за цел да финансира или улесни инвестиции в размер на $2,5 трилиона в продължение на 10 години в подкрепа на решения, насочени към изменението на климата и допринасящи за устойчивото развитие. Целта включва $1 трилион за зелени инициативи като възобновяема енергия, нови чисти технологии, управление на отпадъци и опазване на околната среда.

    Съобщението, което се смята за най-голямото по рода си от голяма банка, е последното в поредица от обещания на финансови институции, за подпомагане на света към по-чисто бъдеще в енергетиката.

    „Тук става въпрос за това, че не просто казваме правилните неща, но всъщност правим правилните неща“, каза Мариса Бюканън, глобален ръководител на JPMorgan за устойчиво развитие, пред CNN Business.

    Целта от $2,5 трилиона до края на 2030 г. бележи ускорение на краткосрочната цел на JPMorgan. Миналия февруари банката се ангажира да използва $200 милиарда през 2020 г. в подкрепа на климатичните решения и устойчивото развитие. Банката казва, че е надхвърлила тази цел, включително само $55 милиарда в зелени инициативи.

    „Технологиите трябва да бъдат толкова огромна част от пъзела, когато става въпрос за постигане на парижките климатични цели. Това е голяма възможност за нас като банка“, каза Бюканън.

    Конкурентът Bank of America (BAC) обяви миналата седмица цел за устойчиво финансиране от $1,5 трилиона, включително $1 трилион за инвестиции, свързани с климата.

    Обещанията за финансиране идват, след като JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo (WFC) и други големи банки си поставят цели за нулеви емисии на парникови газове, включително в компаниите и проектите, които финансират, до 2050 г.

    Съобщенията подчертават на какъв натиск са подложени банките, за да покажат, че са част от решението на климатичната криза. И това показва как Уолстрийт все по-често възприема чистата енергия като жизнеспособна инвестиция, а не просто като добра инициатива, отбелязва CNN.

    Климатичните групи обаче твърдят, че инициативите на големите банки не стигат достатъчно далеч, особено като се има предвид постоянната им подкрепа за изкопаемите горива. От постигането на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., 60-те най-големи банки в света са предоставили $3,8 трилиона финансиране за изкопаеми горива, според доклад, публикуван от климатичните групи миналия месец.

    По-голямата част от $2,5 трилиона, обявени от JPMorgan, се занимава с усилия за стимулиране на инвестициите в недостатъчно обслужвани общности. Това включва осигуряване на финансиране за малкия бизнес, достъпни жилища и образование в общности с ниски до умерени доходи в развитите пазари като САЩ.

    На развиващите се пазари JPMorgan заяви, че ще работи за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие, които наред с други амбициозни цели предвиждат край на бедността и глада.

    „Има толкова много общности по света, които нямат жизнения стандарт, който имаме в САЩ, и се нуждаят от реална инфраструктура, работни места и икономически растеж“, каза Бюканън.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 3 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 4 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 4 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 6 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години