петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  623 прочитания

  JPMorgan Chase отпуска $2,5 трилиона до 2030 г.

  Средствата са предназначени за проекти в сферата на изменението на климата и устойчивото развитие
  16 април 2021, 16:04 a+ a- a

  Най-голямата американска банка добавя сериозна „огнева мощ“ към борбата срещу изменението на климата и неравенството, пише CNN.

  JPMorgan Chase (JPM) обяви, че има за цел да финансира или улесни инвестиции в размер на $2,5 трилиона в продължение на 10 години в подкрепа на решения, насочени към изменението на климата и допринасящи за устойчивото развитие. Целта включва $1 трилион за зелени инициативи като възобновяема енергия, нови чисти технологии, управление на отпадъци и опазване на околната среда.

  Съобщението, което се смята за най-голямото по рода си от голяма банка, е последното в поредица от обещания на финансови институции, за подпомагане на света към по-чисто бъдеще в енергетиката.

  „Тук става въпрос за това, че не просто казваме правилните неща, но всъщност правим правилните неща“, каза Мариса Бюканън, глобален ръководител на JPMorgan за устойчиво развитие, пред CNN Business.

  Целта от $2,5 трилиона до края на 2030 г. бележи ускорение на краткосрочната цел на JPMorgan. Миналия февруари банката се ангажира да използва $200 милиарда през 2020 г. в подкрепа на климатичните решения и устойчивото развитие. Банката казва, че е надхвърлила тази цел, включително само $55 милиарда в зелени инициативи.

  „Технологиите трябва да бъдат толкова огромна част от пъзела, когато става въпрос за постигане на парижките климатични цели. Това е голяма възможност за нас като банка“, каза Бюканън.

  Конкурентът Bank of America (BAC) обяви миналата седмица цел за устойчиво финансиране от $1,5 трилиона, включително $1 трилион за инвестиции, свързани с климата.

  Обещанията за финансиране идват, след като JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo (WFC) и други големи банки си поставят цели за нулеви емисии на парникови газове, включително в компаниите и проектите, които финансират, до 2050 г.

  Съобщенията подчертават на какъв натиск са подложени банките, за да покажат, че са част от решението на климатичната криза. И това показва как Уолстрийт все по-често възприема чистата енергия като жизнеспособна инвестиция, а не просто като добра инициатива, отбелязва CNN.

  Климатичните групи обаче твърдят, че инициативите на големите банки не стигат достатъчно далеч, особено като се има предвид постоянната им подкрепа за изкопаемите горива. От постигането на Парижкото споразумение за климата през 2015 г., 60-те най-големи банки в света са предоставили $3,8 трилиона финансиране за изкопаеми горива, според доклад, публикуван от климатичните групи миналия месец.

  По-голямата част от $2,5 трилиона, обявени от JPMorgan, се занимава с усилия за стимулиране на инвестициите в недостатъчно обслужвани общности. Това включва осигуряване на финансиране за малкия бизнес, достъпни жилища и образование в общности с ниски до умерени доходи в развитите пазари като САЩ.

  На развиващите се пазари JPMorgan заяви, че ще работи за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие, които наред с други амбициозни цели предвиждат край на бедността и глада.

  „Има толкова много общности по света, които нямат жизнения стандарт, който имаме в САЩ, и се нуждаят от реална инфраструктура, работни места и икономически растеж“, каза Бюканън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година