понеделник, 29 ноември 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1787 прочитания

  „СОФ Кънект“ вече официално е оператор на летище София

  Бивш вицепремиер влиза в надзора му
  20 април 2021, 15:04 a+ a- a

  „СОФ Кънект“ вече официално оператор на летище София. Това става, след като вчера министърът на транспорта в оставка Росен Желязков подписа писмото за приключване съгласно концесионния договор, с което двете страни потвърждават, че предварителните условия по договора са изпълнени.

  Съществено условие за подписване на писмото за приключване бе постъпването на 660 млн. лв. първоначално концесионно възнаграждение в държавния бюджет.

  "СОФ Кънект" представи и своя Надзорен съвет. Илияна Цанова, бивш вицепремиер и бивш зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), ще председателства Надзорния съвет като независим член. В ролята си на председател, тя ще отговаря за управлението на Надзорния съвет и също така ще се грижи да осигури максимална ефективност на действията на Надзорния съвет и оперативното ръководство на летище София, спазване на добрите стандарти за корпоративно управление, поддържане на открита комуникация с всички заинтересовани страни и определяне на адекватна стратегия и съответни индикатори за успех.

  Съветът ще включва още двама независими членове, които също ще допринесат със сериозния си опит и нишова експертиза.

  В Надзорния съвет влизат още: Тиери Део (Meridiam), Марко Росо (Meridiam), Давид Делгадо Ромеро (Meridiam), Гив Сардари (Meridiam), Кристиян Мандл (независим член, признат европейски предприемач с опит в авиацията, технологиите и финансите, който е добре известен и със своите социални предприемачески дейности), Филип Гунев (независим член, признат европейски експерт по въпросите на сигурността, обществените поръчки, престъпността и корупцията) и Ралф Гафал (Летище Мюнхен).

  "Бих искал да благодаря на г-жа Цанова за това, че се присъедини към нас в изпълнението на този вълнуващ проект. Тя има богат опит в инфраструктурния сектор и публично-частните партньорства и е уважавана за своя професионализъм и интегритет. Приносът й за развитието на България и ЕС чрез предишните й роли в ЕБВР и ЕФСИ е признат в цяла Европа. Нейното ръководство ще бъде жизненоважно за успеха на този проект. Заедно ще направим летище София средство за социален, икономически, екологичен и приобщаващ растеж за устойчивото развитие на София, нейния регион и България", е казал Тиери Део (партньор, основател и главен изпълнителен директор в Meridiam /член на Надзорния съвет на "СОФ Кънект"), цитиран в съобщението на оператора.

  Илияна Цанова е заявила, че за нея е чест да допринесе за успеха на "тази важна инвестиция за България". "Като заместник управляващ директор на ЕФСИ съм имала възможността да работя с г-н Део в качеството му на член на инвестиционния комитет на ЕФСИ и се радвам да обединим отново усилия с него и Meridiam за реализацията на този проект. Ще приложим най-висок клас стандарти за устойчивост, които да превърнат Летище София в едно модерно европейско летище. Този стратегически проект е важен за развитието на инфраструктурата на региона и за цялата икономика и ще бъде от полза не само за служителите на летището и партньорите, но и за всички български граждани", е посочила още Цанова.

  "СОФ Кънект" скоро ще представи публично бъдещите планове за летище София, сред които първите инициативи и средносрочния инвестиционен план. Компанията ще създаде и Проектен център, с физическо място в града и с интерактивно дигитално пространство, с цел да даде възможност на всички заинтересовани страни да участват в трансформацията на летище София, и където редовно ще бъде представяна актуална информация относно развитието на проекта, така че всички заинтересовани да могат да дадат своя принос и идеи за успеха на начинанието, се отбелязва в съобщението.

  Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР), заедно с група международни институции за развитие и търговски банки, подкрепи концесията и програмата за капиталови разходи на летище „София“. ЧТРБ участва с 73 милиона евро, които са част от общо 240 милиона евро финансиране, предоставено на „СОФ Кънект“, дружеството със специална инвестиционна цел с мажоритарен собственик Meridiam Eastern Europe Investments SAS. Заемът от ЧТБР е предназначен за неговия първи етап и ще подпомогне участието на частния сектор в транспортната инфраструктура. Освен това заемът ще подпомогне надграждането и модернизацията на съществуващото летище, което е най-голямото международно летище в страната.

  Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Международната финансова корпорация (IFC), Kommunalkredit Austria AG, Societe Generale и УниКредит Булбанк също участват във финансовия пакет.

  „СОФ Кънект“, с водещ акционер „Меридиам“, получи 35-годишна концесия (до 2055) от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на България за инвестиране, развитие, експлоатация и поддръжка на летище „София“, включително проектирането и строителството на нова сграда на пътнически терминал и свързаната с нея инфраструктура.

   

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  АИКБ: Сивият сектор у нас е 21,5%
  Методика за превенция на недекларираната заетост ще помага на работодателите да не допускат сиви практики
  преди 9 часа
  Хапчето на Merck е значително по-малко ефективно от първоначално съобщеното
  Според новите данни ефективността му срещу хоспитализации и смърт е 30%
  преди 10 часа
  109-ият магазин Lidl отвори врати в София
  Обектът е построен на мястото на някогашната Къпалня „Чайка“ на бул. „Тодор Александров“ в ж.к. Разсадника
  преди 12 часа
  eMAG стартира програмата „От България“ в подкрепа на малките производители
  От програмата могат да се възползват малки местни производители, НПО и занаятчии
  преди 12 часа
  30% от бизнеса в сектор „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ отчита намалени приходи
  През октомври почти 30% от нефинансовите предприятия у нас отчитат намалени приходи