петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  484 прочитания

  J&J продължава с разпространението на ваксината си в ЕС

  Решението на ЕМА може да окаже влияние върху решението на американския регулатор
  21 април 2021, 14:38 a+ a- a

  Johnson & Johnson заявиха, че ще възобновят разпространението на своята ваксина в Европа, след като регулаторният орган на Европейския съюз заяви, че към продукта трябва да се добави предупреждение, посочващо възможна връзка с редки кръвни съсиреци, но че ползите надвишават рисковете.

  Компанията реши да отложи разпространението в 27-те държави-членки на блока миналата седмица, след като регулаторните органи в САЩ спряха употребата на ваксината там на фона на опасения относно потенциалните странични ефекти.

  Одобрението на европейския регулатор на лекарства (ЕМА), дори и с предупреждението, не само разчиства пътя за J&J в Европа, но може да предскаже как САЩ ще се справят с ваксината през следващите дни, отбелязва The New York Times.

  В петък се предвижда за втори път да се състои консултативен комитет към Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), който да реши дали да препоръча отмяна на „паузата“ в употребата на ваксината в Съединените щати, може би с подобно предупреждение.

  Това ще освободи милиони дози за ожесточената битка срещу вируса, който все още се разпространява и мутира. Почти 8 млн. американци вече са с поставена ваксина на Johnson & Johnson.

  Но някои здравни експерти се притесняват, че паузата, започнала преди повече от седмица, може да обезкуражи някои хора да се ваксинират, въпреки че рисковете от Covid-19 са далеч по-големи от риска от съсиреци.

  Д-р Пол А. Офит, експерт по ваксини в Детската болница във Филаделфия, обяснява, че вероятността за образуване на въпросните съсиреци е 1 на 1 милион. В същото време ако се вземат 1 млн. души, заразени с ковид, от тях 5000 ще умрат. „Следователно ползите от тази ваксина очевидно надвишават рисковете.“

  Загубата на доверие във ваксината може да доведе до определена цена. Ваксината е посрещната топло от много здравни работници, защото изисква само една доза, за разлика от тези на Moderna или Pfizer/BioNTech, и е по-лесна за съхранение от някои други ваксини. Особено полезна е за труднодостъпни или преходни общности.

  За да разчисти пътя за използването на ваксината, ЕМА заяви, че кръвните съсиреци, за които се съобщава при много малка група хора, са „много сходни“ с тези, свързани с ваксината AstraZeneca. Препоръката на EMA не е обвързваща, но е първата индикация за това какво може да се случи по-нататък с европейското разпространение на ваксината на Johnson & Johnson.

  Агенцията заяви, че властите в отделните държавите-членки трябва да решат как да процедират, като вземат предвид конкретния случай на натоварване и наличността на ваксини. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 7 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 7 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 8 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година