петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1110 прочитания

  Тази бургаска компания беше придобита за седемцифрена сума

  Естонската OnlineOnly купи 80% от българския софтуерен разработчик PHPjabbers
  28 април 2021, 10:32 a+ a- a

  Веселин Стоилов, главен изпълнителен директор на StivaSoft

  Българската софтуерна компания StivaSoft продаде 80% от стартъп бранда си PHPjabbers. Купувачът e естонската дигитална компания OnlineOnly, като инвестицията възлиза на седемцифрена сума в щатски долари, съобщават от ИКТ Клъстер Бургас.

  StivaSoft запазва 20% от PHPjabbers, като според условията на сделката, финализирана през април, оперативната и развойна дейност остава ангажимент на българския екип.

  PHPJabbers е един от лидерите на пазара на уеб приложения в света, в специфичната ниша на PHP скриптове. Основните потребители са уеб дизайн студия, дигитални агенции, както и разработчици на свободна практика, които интегрират продуктите на PHPJabbers.com в уебсайтовете си.

  За 15 години PHPJabbers развива 75 приложения и има повече от 40 000 клиенти от над 190 държави.

  „PHPJabbers започна като семеен стъртъп, който се разви успешно благодарение най-вече на екипа - с по-голямата част от него сме заедно вече над 10 години. Затова, за да разраснем бранда, потърсихме не просто купувач, а стратегически партньор, който е силен в дигиталния маркетинг и продажбите, но оценява експертизата на местния екип. Открихме точния инвеститор в лицето на OnlineOnly. Благодарение на неговата подкрепа вече можем да се съсредоточим основно върху втория си ключов проект – решението за електронна търговия за малък и среден бизнес VEVS“, коментира Веселин Стоилов, СЕО на StivaSoft.

  Веселин Стоилов, интернет предприемач и уеб специалист, основава StivaSoft като компания през 2009 в Бургас, малко след като е създал стартъпа PHPJabbers заедно със свои приятели.

  Инвеститорът в PHPJabbers, естонската дигитална компания OnlineOnly, е специализирана в онлайн маркетинг услуги. За 2020 тя отчита приходи от над 8 милиона евро. “Придобихме PHPJabbers, за да диверсифицираме дейността си с устойчива продуктова компания, която има огромен потенциал за развитие. Взехме решението заради хората и взаимодействието с тях – този екип има доказан успех при развиване и разрастване на бизнеса за 10 години. Бяхме впечатлени от изграденото от StivaSoft и знаехме, че с нашата експертиза в дизайна, маркетинга и SEO, в съчетание с предприемчивостта на компанията и сериозните й знания в областта на разработката на продукти, ще можем да издигнем бизнеса на следващото ниво“, коментира Мик Лийнър, СЕО на OnlineOnly.

  StivaSoft специализира в разработването на различни уеб приложения. Компанията има екип от 15 професионалисти и годишни приходи около 1.2 милиона лева към 2020.

  След успеха на PHPjabbers.com през 2016 StivaSoft пуска VEVS – платформа за създаване на сайтове за електронна търговия, предназначена за малки и средни предприятия, която към днешна дата е напълно завършена и има 1000 клиента извън България.

  На местния пазар StivaSoft е позната със системата за прием в детски градини, внедрена от Община Бургас, както и с първата у нас платформа за кандидатстване в 1-ви клас. Разработени още през 2012 година, и до ден днешен двете системи успешно и безпроблемно се използват от общинската администрация и учебните заведения.

  StivaSoft е сред учредителите на ИКТ Клъстер Бургас, eдин от най-утвърдените и най-бързоразвиващи се технологични клъстери, който представлява интересите на над 40 компании от технологичния сектор в Бургас и югоизточната част на България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 9 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 10 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година