петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6649 прочитания

    Visteon Electronics Bulgaria: Търсенето на таланти при нас не е спирало в кризата, в момента имаме 100 отворени позиции

    Автомобилните доставчици в България са в ускорена фаза на възстановяване – Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria, пред Economy.bg
    29 април 2021, 09:32 a+ a- a

     

    Visteon Electronics Bulgaria вече е водещ технологичен център на компанията за цяла Европа. „Развиваме се не само като брой наети, но и като важни проекти за водещите производители в автомобилната индустрия“, сподели пред Economy.bg Иван Михайлов, управител на технологичната компания. По думите му автомобилният сектор ще продължи стабилното си възстановяване през 2021, а доставчиците на автомобилни компоненти у нас вече са в ускорена фаза на възстановяване.

    Как пандемията се отразява на бизнеса на Visteon Electronics Bulgaria, колко и какъв тип специалисти планира да наеме компанията през 2021, кога автомобилният сектор ще се върне към растеж, спирачка или ускорител за иновациите е кризата – тези и други въпроси коментирахме с Иван Михайлов, управител на Visteon Electronics Bulgaria и председател на УС на „Аутомотив клъстер България".

    Иван, как Visteon Electronics Bulgaria преминава през кризата, породена от ковид пандемията?
    Бих казал, че като компания преминаваме през кризата структурирано и отговорно. Стараем се да прилагаме правилен баланс, като създаваме все по-гъвкава работна среда, която преди всичко гарантира безопасността на нашите служители, но същевременно поддържа силната принадлежност и добрата колаборация в екипа.
    В резултат от по-бързото от очакваното възстановяване на автомобилната индустрия в световен план предизвикателството пред нас като важна част от нея е да продължаваме да откриваме таланти, заедно с които да реализираме нарастващия брой мащабни международни проекти за водещите аутомотив компании в сектора.
    Комплексността на проектите и нуждата от топ таланти не се е променила, даже напротив – пазарът днес се развива с още по-голяма динамика и предизвикателствата пред нас са още по-големи.

    Кои бяха най-големите предизвикателства за вашата компания при адаптирането към новата реалност?
    По традиция в нашата работа има редица дейности, които не могат или трудно биха се извършвали дистанционно. Най-голямото предизвикателство за нас беше да преминем бързо в режим на дистанционна работа, като същевременно преустроим процесите си и системите си така, че да осигурим комфорт и безопасна работа от вкъщи, като едновременно с това успешно, качествено и в срок работим по всички проекти.

    Колко души работят в компанията в момента? При последния ни разговор преди година планирахте разрастване. Актуални ли са още тези планове?
    Не спряхме да се развиваме дори по време на кризата. Днес Visteon Electronics Bulgaria е водещият технологичен център на компанията за цяла Европа с 20-годишна експертиза в аутомотив електрониката. Инженерните ни екипи работят по над 250 проекта за глобални лидери в автомобилната индустрия.
    Развиваме се не само като брой наети, но и като важни проекти за водещите производители, като същевремено с това надграждаме експертизата си. Към момента имаме 100 отворени позиции, като някои от тях са уникални за нашия пазар. Това поставя технологичния ни център на съвсем друго ниво.

    От какви специалисти ще имате нужда?
    Ние непрекъснато се разрастваме, като подборът на таланти не е прекъсвал дори по време на криза. Палитрата при нас е голяма, затова бих посъветвал всеки, който има интерес, да следи актуалните ни отворени позиции.

    Какъв модел на работа следвате в момента и как ще работите в бъдеще?
    В момента работим по хибриден модел с всички необходими ротации и мерки за защита здравето на нашия екип. Функционираме добре и ефективно, и не очакваме голяма промяна на този модел в бъдеще. Разбира се, наблюдаваме тенденциите и преоценяваме ролята на офиса като реална среда за обмен на идеи, като научените уроци и натрупания опит през последната година ни правят адаптивни и гъвкави. Здравето на екипите ни винаги ще остане приоритет номер едно.

    Скорошно проучване показа, че много от новонаетите в софтуерните компании у нас са българи, завърнали се от чужбина. Наблюдавате ли и вие подобна тенденция?
    Свидетели сме на тази тенденция от първо лице. През последните две години над 10 опитни български инженери се завърнаха от чужбина и започнаха работа при нас. За съжаление като цяло тази тенденция е все още слабо изразена към момента.

    Имахте планове и за разрастване към други градове. На какъв етап са те?
    Като последица от кризата се наблюдава тенденция хората да се установяват в по-малки населени места, по-далеч от големия град. В момента правим преоценка на пазара, като претегляме възможностите за работа от разстояние от различни населени места, без да е необхдоимо физически да отваряме офиси.

    Отрази ли се глобалният недостиг на чипове на бизнеса ви по някакъв начин?
    Наясно сме със ситуацията и работим в тясна колаборация с нашите доставчици и клиенти по този въпрос.

    Спирачка или ускорител е кризата за иновациите?
    Безсъмнено е ускорител. Свидетели сме на ускорен процес на дигитална трансформация, както и промяна на средата, като например електромобилността, 5G свързаните технологии и други. Голяма част от тях бяха в зародиш още преди Covid кризата, но тя ускори тяхното развитие и разбира се, дадоха отражение и на нашите проекти, приоритети и пътната карта на технологичното развитие на компанията.

    Кога очаквате да се възстанови напълно автомобилният сектор?
    Още през 2020 секторът започна да се възстановява, като темповете изпревариха сериозно прогнозите. Очакваме 2021 да покаже един стабилен тренд в тази посока, какъвто наблюдаваме от самото й начало. Конкретно за България бих казал, че автомобилните доставчици също са в ускорена фаза на възстановяване.

    Как България може да се възползва от желанието на Европа да съкрати веригите на доставка?
    Исторически ключовото място на България като предпочитана дестинация за редица производства и развойни дейности в аутомотив сектора е предпоставка да продължим да привличаме и нови инвестииции, но преди всичко да запазим инвеститорите, които вече са в странта. Имаме всички условия, като следствие от глобалната ситуация в момента, както и плановете на Европейския съюз за развитие да привлечем нови инвестиции, както и да насърчим стартъп средата. Трябва да вземем предвид обаче и активността на съседните на нас страни и да не забравяме конкурентната среда, в която се намираме. В нея не само плоския данък е привлекателен за тези инвестиции, а най-вече хората.

    Как според Вас кризата с коронавируса ще промени индустрията у нас и по света?
    Все повече ще осъзнаваме нуждата от спешна дигитализация във всички сфери, но особено там, където до момента тя не се е случила. Очаквам ускорено прилагане на „Индустрия 4.0“, като все повече започваме да гледаме в посока „Индустрия 5.0“.
    Също така е добре да използваме промените, които Covid кризата наложи, за да повишим качеството на образованието, което винаги е било ключов фактор за нашата конкурентност като страна. Щастлив съм, че във Visteon имаме възможност да допринасяме именно в тази посока. За нас е изключително важно не само да работим с най-добрите инженери, но също така да подпомагаме реализацията на следващите поколения, които имат желание да се развиват в тази сфера. Работим в тясно партньорство с Техническия университет в София, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Бургаския университет „Проф. Асен Златаров“, подкрепяме Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, Професионалната гимназия „Велизар Пеев“ в гр. Своге, провеждаме собствена инженерна академия всяка година, както и практики и уъркшопи в профилирани гимназии у нас.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Вистеон Електроникс България ЕООД в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 10 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство