петък, 14 май 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  987 прочитания

  Moderna увеличава капацитета си за производство на ваксини срещу Covid-19

  През 2022 компанията ще произведе 3 милиарда дози
  29 април 2021, 16:20 a+ a- a

  Moderna Inc съобщи, че увеличава производствения капацитет за своята ваксина срещу Covid-19 и очаква да направи до 3 милиарда дози през 2022 г., повече от два пъти предишната прогноза. Компанията също така заяви, че увеличава очакванията си за производството на ваксини през 2021 г. на между 800 милиона и 1 милиард дози, повишавайки диапазона от 700 милиона дози, съобщи Reuters.

  Крайният брой имунизации ще зависи от това колко са формулите с по-ниски дози за бустери и имунизации за деца. Понастоящем дозите на Moderna използват 100 микрограма ваксина, но някои бъдещи могат да използват само 50 микрограма.

  „Докато очакваме следващата година, просто виждаме толкова много нужда от първична ваксина, чуваме я по целия свят, а също и бустери“, каза в интервю президентът на Moderna Стивън Хоге.

  „Така че в зависимост... доколко поръчките, които се случват, са трети дози или педиатрични дози по 50 микрограма, можем да имаме до 3 милиарда дози“, добави той. По-рано Moderna заяви, че се очаква да направи 1,4 милиарда дози през 2022 година.

  Компанията съобщи още, че новите данни показват, че нейните дози могат да се съхраняват безопасно до 3 месеца при температури в хладилника, което улеснява извеждането им в труднодостъпни райони, които може да нямат достъп до фризери.

  „Това може да е пробив, който наистина има значение през 2022 г. в Африка и в страните с по-ниски и средни доходи“, каза Хоге.

  Moderna очаква да удвои производството в завод за лекарствени вещества в Швейцария, управляван от Lonza Group AG, и да увеличи производството в испанско съоръжение, собственост на Laboratorios Farmaceuticos ROVI SA повече от два пъти. Американските заводи също ще повишат производството с повече от 50%.

  Двудозовата ваксина на Moderna използва технология иРНК, която програмира клетките за изграждане на имунитет към новия коронавирус.

  Американският производител на лекарства заяви, че ще започне да прави инвестиции тази година и че увеличаването на производството ще започне в края на 2021 г. и ще продължи в началото на 2022 г.

  Moderna заяви, че е в напреднали преговори за допълнителни сделки с други производители, които да помогнат за правенето на ваксини. По-рано този месец компанията обяви производствени сделки със Sanofi SA и Catalent Inc.

  Компанията ще се нуждае от регулаторна регистрация, за да започне доставка на ваксина при по-високи температури на ниво хладилник. Досега Johnson & Johnson и AstraZeneca са единствените големи световни производители на лекарства с разрешени ваксини срещу Covid, които могат да се съхраняват без фризер. И двете компании са се сблъсквали с производствени проблеми и съобщения за тежки странични ефекти, които са забавили приемането на ваксините им.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Над 81 000 дози ваксини пристигнаха у нас
  В понеделник пристигат над 270 хил. дози от производителя Pfizer/BioNTech
  преди 6 часа
  В „Пирогов“ намаляват цената на PCR теста
  Ваксинационните зони в болницата ще работят без почивен ден, а в „Александровска“ и в събота
  преди 6 часа
  Отпада карантината при пътуване до щата Ню Йорк
  Остават в сила въведените на федерално ниво изисквания за пътуване до САЩ
  преди 7 часа
  Италия глоби Google
  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  преди 10 часа
  Ректорите искат отваряне на университетите
  В момента присъствено се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти
  преди 11 часа
  НСИ: Средната заплата за първото 3-месечие у нас е 1454 лв.
  Тя бележи близо 2% ръст спрямо края на миналата година