вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1496 прочитания

    Италия глоби Google

    €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
    14 май 2021, 15:16 a+ a- a

    Антимонополният орган на Италия наложи глоба на Google в размер на 102,8 милиона евро за обвинение в сферата на правото на конкуренция за „злоупотреба с господстващо положение“.

    Органът за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) заяви, че глобата се дължи на отказа на Google да позволи на Enel X Italia да разработи версия на своето приложение JuicePass, съвместима с Android Auto.

    Приложението позволява на потребителите да намерят и резервират място в презареждаща станция за електрически превозни средства.

    „Отказвайки оперативната съвместимост на Enel X Italia с Android Auto, Google несправедливо ограничи възможностите на крайните потребители да се възползват от приложението Enel X Italia при шофиране и презареждане на електрическо превозно средство“, се казва в изявление на AGCM.

    „Следователно Google благоприятства собственото си приложение Google Maps, което работи на Android Auto и дава възможност за функционални услуги за зареждане на електрически превозни средства, в момента ограничени до намиране и получаване на упътвания за достигане до точките за зареждане, но което в бъдеще може да включва и други функции като резервация и плащане... Изключването на приложението Enel X Italia от Android Auto продължава повече от две години и ако то продължи, може трайно да застраши шансовете на Enel X Italia за изграждане на солидна потребителска база в момент на значителен ръст на продажбите на електрически превозни средства“, се казва още в изявлението.

    AGCM също наложи заповед за прекратяване и въздържане за Google, за да го принуди да предостави на Enel X Italia и други разработчици инструменти за програмиране на приложения, които са оперативно съвместими с Android Auto.

    Говорител на Google заяви пред Euronews: „Не сме съгласни с решението на органа и ще прегледаме възможностите си.“

    „Приоритет номер едно за Android Auto е да гарантира, че приложенията могат да се използват безопасно по време на шофиране. Ето защо имаме строги насоки относно типовете приложения, които се поддържат в момента и те се основават на тестове за отвличане на вниманието на водача и регулаторни и индустриални стандарти... Хиляди приложения вече са съвместими с Android Auto и нашата цел е да позволим на още повече разработчици да направят своите приложения достъпни с течение на времето. Например, въведохме шаблони за приложения за навигация, зареждане и паркиране, отворени за използване от всеки разработчик“ добавиха те.

    През последните години Google е глобен или ударен с множество съдебни дела в Европа и САЩ за предполагаеми антиконкурентни практики. 

    Комисията на ЕС наложи глоби за няколко милиарда евро на Google от 2017 г. насам, обвинявайки американския гигант в злоупотреба с господството си в полза на собствените си услуги. През март 2019 г. блокът глоби Google с €1,49 млрд. за налагане на ограничителни клаузи в договори за уебсайтове на трети страни, възпрепятстващи конкурентите на Google да пускат реклами за търсене на тези уебсайтове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Анна Панчева е новото лице на направление „Човешки ресурси“ в Kaufland България
    Нейният фокус са привличането на таланти и работодателска марка
    преди 3 часа
    Оптимистични данни от Китай в началото на годината
    Индустриалното производство и търговията с по-голям от очаквания ръст през януари и февруари
    преди 4 часа
    3 компании инвестират близо 18 млн. лв. в София и Омуртаг
    От юни 2023 г. Са издадени сертификати за инвестиции в размер на 510 млн. лв., които ще разкрият над 2000 нови работни места
    преди 21 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 22 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 22 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС