събота, 12 юни 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  531 прочитания

  Италия глоби Google

  €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
  14 май 2021, 15:16 a+ a- a

  Антимонополният орган на Италия наложи глоба на Google в размер на 102,8 милиона евро за обвинение в сферата на правото на конкуренция за „злоупотреба с господстващо положение“.

  Органът за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) заяви, че глобата се дължи на отказа на Google да позволи на Enel X Italia да разработи версия на своето приложение JuicePass, съвместима с Android Auto.

  Приложението позволява на потребителите да намерят и резервират място в презареждаща станция за електрически превозни средства.

  „Отказвайки оперативната съвместимост на Enel X Italia с Android Auto, Google несправедливо ограничи възможностите на крайните потребители да се възползват от приложението Enel X Italia при шофиране и презареждане на електрическо превозно средство“, се казва в изявление на AGCM.

  „Следователно Google благоприятства собственото си приложение Google Maps, което работи на Android Auto и дава възможност за функционални услуги за зареждане на електрически превозни средства, в момента ограничени до намиране и получаване на упътвания за достигане до точките за зареждане, но което в бъдеще може да включва и други функции като резервация и плащане... Изключването на приложението Enel X Italia от Android Auto продължава повече от две години и ако то продължи, може трайно да застраши шансовете на Enel X Italia за изграждане на солидна потребителска база в момент на значителен ръст на продажбите на електрически превозни средства“, се казва още в изявлението.

  AGCM също наложи заповед за прекратяване и въздържане за Google, за да го принуди да предостави на Enel X Italia и други разработчици инструменти за програмиране на приложения, които са оперативно съвместими с Android Auto.

  Говорител на Google заяви пред Euronews: „Не сме съгласни с решението на органа и ще прегледаме възможностите си.“

  „Приоритет номер едно за Android Auto е да гарантира, че приложенията могат да се използват безопасно по време на шофиране. Ето защо имаме строги насоки относно типовете приложения, които се поддържат в момента и те се основават на тестове за отвличане на вниманието на водача и регулаторни и индустриални стандарти... Хиляди приложения вече са съвместими с Android Auto и нашата цел е да позволим на още повече разработчици да направят своите приложения достъпни с течение на времето. Например, въведохме шаблони за приложения за навигация, зареждане и паркиране, отворени за използване от всеки разработчик“ добавиха те.

  През последните години Google е глобен или ударен с множество съдебни дела в Европа и САЩ за предполагаеми антиконкурентни практики. 

  Комисията на ЕС наложи глоби за няколко милиарда евро на Google от 2017 г. насам, обвинявайки американския гигант в злоупотреба с господството си в полза на собствените си услуги. През март 2019 г. блокът глоби Google с €1,49 млрд. за налагане на ограничителни клаузи в договори за уебсайтове на трети страни, възпрепятстващи конкурентите на Google да пускат реклами за търсене на тези уебсайтове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  В САЩ удължиха срока на годност на ваксината на Johnson & Johnson
  Ваксината, която в Европа се разпространява под марката Janssen, може да се съхранява в обикновен хладилник до 18 седмици
  преди 1 ден
  Нова доставка на ваксини у нас
  В понеделник пристигат над 186 хил. дози от ваксината на Pfizer
  преди 1 ден
  Великобритания с рекорден ръст на икономиката
  Ръстът през април е над 27% спрямо година по-рано
  преди 1 ден
  Откриха нов STEM център в Пазарджик
  Идеята е да се даде възможност за учене чрез правене
  преди 1 ден
  Китай прие закон, който да противодейства на чуждестранни санкции
  Чуждестранните компании се опасяват, че той може да свие инвестициите в страната
  преди 1 ден
  Г-7 ще дари 1 милиард ваксини на света
  Половината ще дойдат от САЩ и поне 100 млн. от Великобритания, съобщи премиерът Джонсън
  преди 1 ден
  СЗО: Европа трябва да засили процеса на имунизация
  Въпреки значителния прогрес в региона, вирусът все още се разпространява широко на Стария континент