петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1517 прочитания

    Италия глоби Google

    €102 млн. за злоупотреба с господстващо положение
    14 май 2021, 15:16 a+ a- a

    Антимонополният орган на Италия наложи глоба на Google в размер на 102,8 милиона евро за обвинение в сферата на правото на конкуренция за „злоупотреба с господстващо положение“.

    Органът за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) заяви, че глобата се дължи на отказа на Google да позволи на Enel X Italia да разработи версия на своето приложение JuicePass, съвместима с Android Auto.

    Приложението позволява на потребителите да намерят и резервират място в презареждаща станция за електрически превозни средства.

    „Отказвайки оперативната съвместимост на Enel X Italia с Android Auto, Google несправедливо ограничи възможностите на крайните потребители да се възползват от приложението Enel X Italia при шофиране и презареждане на електрическо превозно средство“, се казва в изявление на AGCM.

    „Следователно Google благоприятства собственото си приложение Google Maps, което работи на Android Auto и дава възможност за функционални услуги за зареждане на електрически превозни средства, в момента ограничени до намиране и получаване на упътвания за достигане до точките за зареждане, но което в бъдеще може да включва и други функции като резервация и плащане... Изключването на приложението Enel X Italia от Android Auto продължава повече от две години и ако то продължи, може трайно да застраши шансовете на Enel X Italia за изграждане на солидна потребителска база в момент на значителен ръст на продажбите на електрически превозни средства“, се казва още в изявлението.

    AGCM също наложи заповед за прекратяване и въздържане за Google, за да го принуди да предостави на Enel X Italia и други разработчици инструменти за програмиране на приложения, които са оперативно съвместими с Android Auto.

    Говорител на Google заяви пред Euronews: „Не сме съгласни с решението на органа и ще прегледаме възможностите си.“

    „Приоритет номер едно за Android Auto е да гарантира, че приложенията могат да се използват безопасно по време на шофиране. Ето защо имаме строги насоки относно типовете приложения, които се поддържат в момента и те се основават на тестове за отвличане на вниманието на водача и регулаторни и индустриални стандарти... Хиляди приложения вече са съвместими с Android Auto и нашата цел е да позволим на още повече разработчици да направят своите приложения достъпни с течение на времето. Например, въведохме шаблони за приложения за навигация, зареждане и паркиране, отворени за използване от всеки разработчик“ добавиха те.

    През последните години Google е глобен или ударен с множество съдебни дела в Европа и САЩ за предполагаеми антиконкурентни практики. 

    Комисията на ЕС наложи глоби за няколко милиарда евро на Google от 2017 г. насам, обвинявайки американския гигант в злоупотреба с господството си в полза на собствените си услуги. През март 2019 г. блокът глоби Google с €1,49 млрд. за налагане на ограничителни клаузи в договори за уебсайтове на трети страни, възпрепятстващи конкурентите на Google да пускат реклами за търсене на тези уебсайтове.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 5 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 5 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 5 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 7 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години