петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2574 прочитания

    Липсата на кадри и корупцията продължават да спъват най-много германския бизнес у нас

    По-малко от една трета от германските фирми планират да наемат нови служители, повече от половината няма да увеличат инвестициите си у нас, сочи анкетата на Германо-Българската индустриално-търговска камара
    04 юни 2021, 13:44 a+ a- a

    Недостигът на квалифицирани кадри, корупцията и престъпносттта, липсата на правна сигурност, непрозрачността на обществените поръчки, качестовото на образованието и изграждането на инфраструктура остават основни предизвикателства пред германския бизнес у нас. Това сочат резултатите от тазгодишната анкета за бизнес средата в България, която Германо-Българската индустриално-търговска камара провежда ежегодно сред своите членове.

    През 2021 60 фирми членове на ГБИТК участват в проучването, проведено от 15 март до 16 април 2021 едновременно в 16 страни от Централна и Източна Европа. 69% от участвалите фирми са малки и средни предприятия с по-малко от 250 служители. 31% са големите компании. Членовете на ГБИТК в голямата си част са български предприятия, поддържащи търговско-икономически отношения с Германия и германски инвеститори в България.

    Вижте видео от представянето на анкетата на ГБИТК

    На въпроса „Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?“ 53% от анкетираните фирми отговарят, че те ще останат без промяна. 97% от запитаните посочват, че биха избрали отново да инвестират в България, като 41% смятат страната ни за атрактивно място за инвестиции.

    Едва 7% от участниците оценяват икономическата обстановка в България като добра. За сравнение в проведената последно през 2019 анкета делът на оптимистично настроените е бил 25%. 52% от анкетираните фирми не очакват промяна на развитието на българската икономика през тази година. 48% оценяват настоящата ситуация в бранша като задоволителна и също толкова от анкетираните са посочили, че очакват задоволително развитие в бранша през тази година в сравнение с предходната. Оптимистична е прогнозата, че почти половината от участниците в анкетата (48%) оценяват настоящото бизнес състояние на своята компания като добро.

    Що се отнася до работната ръка, 30% от анкетираните фирми планират да наемат нови служители, докато 13% най-вероятно ще се разделят с част от персонала си.

    Увеличава се удовлетвореността по отношение цената на работната ръка, където 43% от компаниите са доволни или много доволни. За сравнение с последните резултати от анкетата през 2019 доволните участници в анкетата са били 39%.

    51% от компаниите изпитват трудности при намирането на квалифицирани работници, като едва 19% са доволни от качеството на академичното образование и само 17% са доволните от качеството на професионалното образование.

    55% от анкетираните посочват „недостигът на квалифицирана работна ръка“ като един от основните рискове за развитие на компаниите, като тази липса води след себе си увеличаване на разходите за работна ръка посочват 60% от анкетираните.

    25% от работодателите не са доволни от цената на електроенергията в България. 54% оценяват нивото като средно.

    Безспорна е удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз – 87%. Увеличава се положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута. 67% от запитаните желаят въвеждането на еврото, 18% са на противоположното мнение.

    Относно състоянието на инфраструктурата страната ни се нарежда на 10-то място сред 16-те държави от Централна и Източна Европа.

    За пореден път най-голямо е недоволството на компаниите в борбата с корупцията и престъпността. Цели 81% от анкетираните заявяват, че са много недоволни или недоволни и в тази област е необходимо да се положат повече усилия.

    70% от анкетираните са много недоволни или недоволни от непрозрачността при обществените поръчки.

    Доверието в публичната администрация намалява, където доволни са 15%, в сравнение с 2019 г., когато доволните са били 23%.

    По отношение на политическата и социална стабилност и предвидимостта на икономическата политика нивото на удовлетвореност е под средното за Централна и Източна Европа съответно – 12% и 10%.

    България е сред челните места в класацията сред останалите 16 страни в Централна и Източна Европа, провели паралелно анкетата по критериите за данъчната тежест и цената на работната ръка. По отношение и на двата индикатора анкетираните са по-скоро доволни, като по този показател сме втори в региона.

    На въпроса ”Кои последици от коронавирусната пандемия в момента оказват най-голямо въздействие върху вашата компания?“ – 69% от анкетираните посочват ограниченията при пътуване, а 47% анулирането на търговски събития и панаири.

    61% от участниците в анкетата очакват икономиката на България да се възстанови през 2022 и оборотът на компания им от времената „преди коронавируса“ да се възвърне също през 2022.

    Относно мерките, предприети от правителството за смекчаване на икономическите последици от коронавирусната пандемия само 15% са доволни, а недоволните от тях са 25%.

    Германия представлява най-важният чуждестранен пазар за българска продукция. По данни на Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия търговският стокообмен между България и Германия за 2020 възлиза на 8,207 млрд. евро, т.е. има спад с 3,6% през 2020 в сравнение с 2019. При това българският износ към Германия изпреварва вноса от Германия, което означава, че след 2013 и 2017 – през 2020 България за пети път от началото на прехода има положителен търговски баланс с Германия.

    Данните на БНБ за 2020 показват нарастване на германските преки инвестиции в България или общо: 307,7 млн. евро. За сравнение: стойността на преките инвестиции през 2019 възлиза на 180,4 млн. евро.

    "Актуалните данни относно търговията и инвестиции потвърждават положителните нагласи на предприемачите спрямо България като бизнес дестинация. Анализирайки конкретните фактори на бизнес средата обаче, установяваме, че бизнесът очаква решителни действия – за качествено образование, за осигуряване прозрачност при обществените поръчки, за стабилна и предвидима икономическа политика и за справяне с корупцията", отбелязват в заключение от Камарата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк