четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3153 прочитания

  На крилете на забавлението: Диан Десков, който замени военния самолет с катерачните стени

  Къде е пресечната точка между авиацията и технологиите – Диан Десков, съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia, пред Economy.bg
  14 юни 2021, 09:47 a+ a- a

  Какво правиш, когато и летенето и писането на код са в кръвта ти? Обединяваш ги в една компания. Точно това решава Диан Десков, който дълги години преследва двете си мечти поотделно. Днес той е съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia, една от най-младите компании в семейството на Walltopia.

  Techtopia има за цел да дигитализира традиционни начини на забавление с правилната доза технологии. Основният продукт на компанията е Gamifier - интерактивна платформа, вдъхновена от принципите в гейминг индустрията, която подобрява потребителското преживяване през създаване на профили, трупане на точки, печелене на нива, сравнение с резултатите на други участници. В портфолиото на компанията стои и друг важен за индустрията продукт - Belay Sensor, който повишава безопастността при катерене в зала и намалява риска човек да се катери необезопасен. В момента екипът на компанията се състои от 7 програмисти, повечето бивши военни, като предстои разрастването му.

  Диан Десков, СЕО и съосновател на компанията, е бивш военен пилот, който попада в света на технологиите, гейминга и програмирането още в гимназиалните си години. Докато е в армията работи по създаването на тренажор на самолет Pilatus PC-9m, който е и поводът да се срещне с Ивайло Пенчев в опита си да намери подкрепа зза проекта. Тази среща се случва през 2015 и не след дълго Techtopia става реалност.

  За да разберем повече за плановете на компанията, разговаряхме с Диан Десков, съосновател и главен изпълнителен директор на Techtopia.

  Диан Десков за полета към мечтите

  Диан, къде се срещат технологиите и катеренето на стени?
  Технологиите и катереното на стени се срещат в нашата компания Techtopia. Именно тук ние разработваме бъдещите преживявания, иновациите и повишаването на сигурността на всички участващи в катеренето.

  Какви конкретни продукти разработвате?
  Нашият основен продукт се нарича Gamifier. Това е платформа, разработена от наш хардуер и софтуер, която добавя още едно ниво на интеракция във всички катерачески центрове. Както може да се досетите от името й – в основата на Gamifier е геймификацията. Чрез точкова система тя ангажира потребителите да се връщат отново и отново в центровете, стимулира катеренето и активността, и повишава доброто преживяване в залата.

  Имат ли приложение вашите технологии извън спортните зали?
  Както всяка една модерна система, платформата е умна, свързана е с „облака“, всички точки, дори калории, постижения, quest-ове излизат от тази система и се свързват чрез приложение с крайните потребители – катерачите. Финалният продукт зависи много от начина на представяне на нашите клиенти.

  Колко голям е екипът ви?
  Засега сме малък, но силно мотивиран екип от 7 души.

  Планирате ли разрастване? Какви специалисти търсите?
  Имаме големи планове за разрастване. Търсим нови кадри, които да са силно мотивирани, да имат страст към R&D частта, да обичат да създават продукти на световно ниво, да искат да предизвикат себе си и да са част от една бъдеща нова платформа, както и да чертаят бъдещето на индустрията на активното забавление.

  Какво разрастване планирате и в какъв времеви план?
  Ние сме компания, която за кратко време се разрастна много. Мащабът ни следва да е пропорционален на развитието ни. В момента търсим 5 разработчици, които да работят на Java и на Python.

  Говорите за тази година?
  Да, за тази година. За догодина се надяваме отзвукът от ковид кризата да отшуми, което да увеличи нашето търсене, да сме подобрили продукта си и да се разрастваме все повече.

  Кои са основните предизивкателства пред стартъпите днес?
  Основните предизвикателства освен технологични са и човешките. Имаме нужда от хора, които споделят нашата страст, които горят в работата си и които имат желание да експериментират с идеите си.

  Вие сте бивш военен пилот. Къде е пресечната точка между военната авиация и писането на код?
  Когато бях курсант и ходех на полети, ставах в 4.30 сутринта. Моите колеги тогава се прибираха от дискотека. Летенето е начин на живот, с който трябва да се съобразят всички около мен. Така покрай мен останаха основно колегите. Моите приятели постепенно се отдалечиха. Писането на код и създаването на иновации като цяло също са начин на живот, на който човек трябва да се отдаде, за да бъде успешен.
  Може би дисциплината и възприемането на писането на код като начин на живот са допирните точки до авиацията.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 13 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително