петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1736 прочитания

    "София Мел" инвестира над 4.2 млн. евро в модернизация

    Предвижда се процесите на модернизация да продължат, като до 2025 ще бъдат инвестира нови около 3 млн. евро
    14 юни 2021, 17:03 a+ a- a

    Една от най-големите мелници в България, произвеждаща брашното “София Мел“, става на 35 години. Мелницата е основана през 1986 с изцяло държавен капитал. През 2000 контролният пакет от акции е придобит от гръцка компания, което бележи началото на реконструкции и  модернизация на производствената база. През май 2009 австрийското дружество LLI Euromills придобива 100% от дружествения капитал, а през 2012 едноличният собственик на капитала се преименува на GoodMills Group.

    Днес GoodMills България е една от най-големите и модерни мелници на Балканския полуостров. Мелницата е разположена на площ от 50 000 кв. м., само на 2 км от центъра на град София. GoodMills България разполага със силоз за зърно с обща вместимост 40 000 тона, силоз за млевни продукти с капацитет от 11 000 тона и три независими млевни линии с производителност 750 тона на денонощие. Окачествената пшеница се приема от две линии, с капацитет по 150 т/час всяка.

    В периода 2016– 2021 GoodMills България осъществява основна модернизация на на своите производствени мощности, като реконструира сградата на мелницата, подновява основни съоръжения и извършва автоматизация и дигитализация на процесите в мелницата с инвестиция от над 4.2 милиона евро.

    Най-голямата част от инвестицията - 730 хил. евро е вложена в осъвременяване на производствения процес чрез въвеждане на системата за автоматизация, мониторинг и контрол на швейцарската фирма "Bühler”. Системата гарантира поддържане на постоянно високо качество, подобряване на производителността и съблюдаване на всички регулаторни стандарти.

    Освен производственият процес сградата на мелницата също е модернизирана, като в реконструкцията й са инвестирани 540 хил. евро. През последните 5 години са обновени и основни съоръжения на мелницата.

    Близо 700 хил. евро са вложени в закупуване на иновативна пакетираща машина FAWEMA. Световноизвестната немска марка пакетиращи машини предоставя новаторски решения с доказано високо качество.

    GoodMills България закупува нов палетизатор, като инвестицията възлиза на 500 хил. евро.

    GoodMills България се утвърждава като зелена компания, която която работи с почти нулево прахово замърсяване на въздуха както при смилането, така и при разтоварването на пшеницата. Модернизираното разтоварище на мелницата се затваря автоматично от всички страни след влизане на превозно средство с пшеница и така разтоварването се извършва в напълно изолирано помещение с добра вентилационна система, което гарантира спазването на най-строгите европейски хигиенни норми. В периода 2015 – 2021 са вложени почти 481 хиляди евро в обновяването на разтоварището.

    С цел оптимизация на работните процеси е внедрена ERP-система - SAP S / 4HANA. Тя се използва на ежедневна база и осигурява висока ефективност на всички процеси от производството на брашно до доставката му. Инвестицията в ERP-системата възлиза на 480 хил. евро.

    Лабораторията е основно звено в мелницата, тъй като в нея се извършва окачествяването на пшеницата – важен елемент от процеса по контрол на качеството. GoodMills България EООД инвестира над 120 хил. евро в модернизация на лабораторното оборудване на мелницата, с което се увеличава надеждността на качествения контрол и се гарантират постоянни параметри на готовия продукт.

    Модернизирано е ИТ хардуерното и софтуерното оборудване на мелницата, както и пожарозащитните системи, като са инвестирани съответно 203 хил. евро и 411 хил. евро.

    Предвижда се процесите на модернизация да продължат в следващите 4 години, като GoodMills България планира да инвестира нови около 3 милиона евро до 2025. Средствата ще бъдат вложени в затваряне на зоната за товарене на брашновози, смяна на планзихтерите (ситата) в мелницата, както и най-мащабния проект за следващите години – откриване на голям демонстрационен пекарски център към мелницата.

    Разположен в базата на мелницата, демонстрационният център ще даде възможност на любители пекари да преминат професионален курс на обучение и да получат майсторско свидетелство след успешно полагане на изпит. Центърът ще може да се наема от фирми с цел провеждане на обучения и тийм билдинги.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 2 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове