четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  956 прочитания

  "София Мел" инвестира над 4.2 млн. евро в модернизация

  Предвижда се процесите на модернизация да продължат, като до 2025 ще бъдат инвестира нови около 3 млн. евро
  14 юни 2021, 17:03 a+ a- a

  Една от най-големите мелници в България, произвеждаща брашното “София Мел“, става на 35 години. Мелницата е основана през 1986 с изцяло държавен капитал. През 2000 контролният пакет от акции е придобит от гръцка компания, което бележи началото на реконструкции и  модернизация на производствената база. През май 2009 австрийското дружество LLI Euromills придобива 100% от дружествения капитал, а през 2012 едноличният собственик на капитала се преименува на GoodMills Group.

  Днес GoodMills България е една от най-големите и модерни мелници на Балканския полуостров. Мелницата е разположена на площ от 50 000 кв. м., само на 2 км от центъра на град София. GoodMills България разполага със силоз за зърно с обща вместимост 40 000 тона, силоз за млевни продукти с капацитет от 11 000 тона и три независими млевни линии с производителност 750 тона на денонощие. Окачествената пшеница се приема от две линии, с капацитет по 150 т/час всяка.

  В периода 2016– 2021 GoodMills България осъществява основна модернизация на на своите производствени мощности, като реконструира сградата на мелницата, подновява основни съоръжения и извършва автоматизация и дигитализация на процесите в мелницата с инвестиция от над 4.2 милиона евро.

  Най-голямата част от инвестицията - 730 хил. евро е вложена в осъвременяване на производствения процес чрез въвеждане на системата за автоматизация, мониторинг и контрол на швейцарската фирма "Bühler”. Системата гарантира поддържане на постоянно високо качество, подобряване на производителността и съблюдаване на всички регулаторни стандарти.

  Освен производственият процес сградата на мелницата също е модернизирана, като в реконструкцията й са инвестирани 540 хил. евро. През последните 5 години са обновени и основни съоръжения на мелницата.

  Близо 700 хил. евро са вложени в закупуване на иновативна пакетираща машина FAWEMA. Световноизвестната немска марка пакетиращи машини предоставя новаторски решения с доказано високо качество.

  GoodMills България закупува нов палетизатор, като инвестицията възлиза на 500 хил. евро.

  GoodMills България се утвърждава като зелена компания, която която работи с почти нулево прахово замърсяване на въздуха както при смилането, така и при разтоварването на пшеницата. Модернизираното разтоварище на мелницата се затваря автоматично от всички страни след влизане на превозно средство с пшеница и така разтоварването се извършва в напълно изолирано помещение с добра вентилационна система, което гарантира спазването на най-строгите европейски хигиенни норми. В периода 2015 – 2021 са вложени почти 481 хиляди евро в обновяването на разтоварището.

  С цел оптимизация на работните процеси е внедрена ERP-система - SAP S / 4HANA. Тя се използва на ежедневна база и осигурява висока ефективност на всички процеси от производството на брашно до доставката му. Инвестицията в ERP-системата възлиза на 480 хил. евро.

  Лабораторията е основно звено в мелницата, тъй като в нея се извършва окачествяването на пшеницата – важен елемент от процеса по контрол на качеството. GoodMills България EООД инвестира над 120 хил. евро в модернизация на лабораторното оборудване на мелницата, с което се увеличава надеждността на качествения контрол и се гарантират постоянни параметри на готовия продукт.

  Модернизирано е ИТ хардуерното и софтуерното оборудване на мелницата, както и пожарозащитните системи, като са инвестирани съответно 203 хил. евро и 411 хил. евро.

  Предвижда се процесите на модернизация да продължат в следващите 4 години, като GoodMills България планира да инвестира нови около 3 милиона евро до 2025. Средствата ще бъдат вложени в затваряне на зоната за товарене на брашновози, смяна на планзихтерите (ситата) в мелницата, както и най-мащабния проект за следващите години – откриване на голям демонстрационен пекарски център към мелницата.

  Разположен в базата на мелницата, демонстрационният център ще даде възможност на любители пекари да преминат професионален курс на обучение и да получат майсторско свидетелство след успешно полагане на изпит. Центърът ще може да се наема от фирми с цел провеждане на обучения и тийм билдинги.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 14 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 14 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 15 часа
  преди 15 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително