събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1189 прочитания

    Международната банка за икономическо сътрудничество разширява присъствието си у нас

    Финансовата институция разширява операциите си на българския пазар
    20 юли 2021, 14:22 a+ a- a

    Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) продължава да разширява операциите си на българския пазар, предлагайки кредити при конкурентни пазарни условия, стандартни и специализирани финансови услуги.

    Международната банка за икономическо сътрудничество (IBEC) е международна финансова институция, създадена през 1963 г. Банката функционира съгласно междуправителствено споразумение, регистрирано в секретариата на ООН под № 7388. IBEC има 8 страни-членки: България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Международна банка за икономическо сътрудничество (IBEC) - международна финансова институция, създадена през 1963 г. Банката функционира съгласно междуправителствено споразумение, регистрирано в секретариата на ООН под № 7388. IBEC има 8 страни-членки: България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. IBEC подкрепя икономическия просперитет на страните-членки чрез взаимно свързване на вътрешно- и междурегионални търговски операции и улесняване на финансирането на проекти, които насърчават целите на ООН за устойчиво развитие.
    IBEC получи следните кредитни рейтинги:
     • BBB (стабилен) / F2 от Fitch на 09/03/2021;
     • Ваа3 (Стабилен) от Moody’s на 24/01/2020;
     • А- / AAA (RU) (Стабилен) от ACRA на 27/04/2021.


    За тази цел банката пласира в България дебютна необезпечена облигационна емисия с общ номинал 68 млн. лв., с тригодишен матуритет (падеж през 2024 г.), лихвен купон от 1,15% годишно, и рейтинг ВВВ (издаден от Fitch Ratings). Водещите мениджъри на емисията Райфайзенбанк България ЕАД и УниКредит Булбанк АД привлякоха разнообразни институционлни инвеститори – банки, пенсионни фондове и асет мениджъри.
    „Това е първата дългова емисия в местна валута, която сме емитирали извън пазара, на който е базирана нашата централа – Русия. Преди това МБИС успешно пласира облигации на руския пазар през 2019 г., а сега обявяваме и успеха на eмисята в България. България е един от основните ни пазари, а облигационната емисия ще ни позволи да разширим операциите си в страната“, посочи Денис Иванов, председател на борда на МБИС.
    МБИС препотвърждава ангажимента си да изпълнява своята мисия на международна банка за развитие чрез създаването на възможности за инвеститори и бизнеси в България и други страни членки на банката. Именно на техните пазари ще се използват и набраните средства от облигационната емисия. Като международна банка за развитие МБИС се фокусира върху предлагането на специализирани финансови продукти с приоритет върху търговското финансиране и с цел да подкрепи външнотърговските операции между нашите страни членки, а също така и сделки с трети страни в регионите на Евразия и Африка.
    Българският банков пазар е наситен откъм предлагане на банкови услуги. В тези услоивя МБИС разчита на индивидуалния sи подход към клиентите и задълбоченото познаване на техните бизнес нужди, както и натрупаните познания за изключително големи регионални икономики, към които те могат да се разрастват. Стремим се към изграждане на дългосрочни отношения, базирани върху добавената стойност, която създаваме за клиентите и чрез привлекателни условия по банковите ни продукти, отбелязват пт финансовата институция.
    България е член и основен пазар за МБИС от нейното основване през 1963 г. Банката фокусира настоящата си дейност в България към сектори като енергетика, нифраструктура, земеделско стопанство, телекомуникации, електроника, фармацевтика и индустриално производство. За последните години МБИС кредитира български компании с общо 224 млн. лв., а целта е екпозицията да се увеличи в краткосрочен и средносрочен план. Към момента банката оценява финансирането на проекти, свързани с умни градски услуги, дигитализация, модернизация и уникални бизнес решения в областта на модерната градска ифраструктура в няколко български общини.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 11 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 11 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 11 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 11 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 14 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години