четвъртък, 29 юли 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  444 прочитания

  Volvo откупува дела си от Geely

  Компанията се готви за IPO по-късно тази година
  22 юли 2021, 10:02 a+ a- a

  Volvo Cars сключи сделка за изкупуване на компанията майка Zhejiang Geely Holding от техните съвместни предприятия в Китай. Този ход може да направи потенциалното първоначално публично предлагане (IPO) за шведския производител на автомобили по-привлекателно за инвеститорите, отбелязва „Ройтерс“.

  Базираната в Ханджоу Geely, която също притежава 9,7% дял в Daimler, заяви по-рано тази година, че обмисля варианти за Volvo, включително IPO и листване на фондовите пазари. През февруари заявените на борсата в Хонг Конг звена Geely Automobile и Volvo Cars отмениха плановете за сливане.

  „Тези две сделки ще създадат по-ясна структура на собственост както във Volvo Cars, така и в Geely Holding“, заяви главният изпълнителен директор на Geely Даниел Ли, който не коментира възможното IPO.

  Анализаторите очакват други чуждестранни производители на автомобили да сключат подобни сделки в Китай, най-големият автомобилен пазар в света, когато изискването на страната за производство на автомобили да се извършва с местен партньор за съвместно предприятие бъде отменено през следващата година.

  Такива правила за производителите на електрически автомобили вече са премахнати, което позволява на Tesla Inc вече да произвежда и продава превозни средства чрез изцяло притежавани операции в Китай. Volkswagen е придобил контрол над завод за електрически автомобили в източния град Хефей.

  Сделката на Volvo Cars, финансовите условия, за която не бяха разкрити, ще ѝ даде пълна собственост върху производствените заводи в Ченгду и Daqing, китайската компания за продажби и научноизследователската и развойна база в Шанхай.

  Миналата година Volvo Cars продаде над 166 000 автомобила в Китай, а дилърите му предлагат големи отстъпки, за да се конкурират с други първокласни марки като BMW и Audi.

  Geely купи базираната в Гьотеборг компания от Ford след световната финансова криза преди повече от десетилетие и оттогава споделя собствеността върху китайските си заводи.

  Volvo Cars заяви, че трансакциите, които подлежат на регулаторно одобрение, ще се извършват на две стъпки, започвайки през 2022 г. И ще приключат официално през 2023 г.

  Изпълнителният директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон заяви през юни, че компанията отбелязва напредък към възможно IPO по-късно през 2021 г. и че въпреки че ще продължи да споделя платформи и компоненти с Geely, те ще го направят на „една ръка разстояние“, в съответствие с начина, по който независимите компании правят бизнес.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 август 2021 г.
  Новите случаи в глобален мащаб се увеличават с 12% за седмица, по данни на СЗО
  преди 15 часа
  ЕК подписва договор за закупуване на лекарство срещу Covid-19
  Sotrovimab може да се използва за лечение на пациенти с леки симптоми на коронавирус, които не се нуждаят от допълнителен кислород, но които са с висок риск от тежко боледуване
  преди 16 часа
  Goldman Sachs създава фонд за финансиране на децентрализиране на финансите и блокчейн
  Данни на банката показват, че 60% от супер богатите фамилии притежават или инвестират в крипто
  преди 16 часа
  преди 16 часа
  Wizz Air очаква почти пълно възстановяване на пътникопотока през юли и август
  Търсенето се увеличава заради летните почивки, облекчаване на мерките във Великобритания би помогнало допълнително