четвъртък, 22 април 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7600 прочитания

  България има голям потенциал за развитие на аутсорсинг бизнеса

  Моин Кази - Старши мениджър "Глобални инициативи" в "Съдърланд Глобъл Сървисиз", Добрина Гогова - Мениджър "Глобални инициативи" в "Съдърланд Глобъл Сървисиз"
  03 юни 2009, 15:12 a+ a- a

  Американската компания за аутсорсинг на бизнес процеси „Съдърланд Глобал Сървисиз” е създадена през 1986 в Рочестър, Ню Йорк и оперира в шест държави, като за организацията работят 23 000 служители в целия свят. Централният офис на компанията е в САЩ, където работят 3000 души. „Съдърланд Глобал Сървисиз” има свои представителства и в Канада, Мексико, Индия и Филипините, а от миналата година и в България. 
  Моин Кази е старши мениджър „Глобални инициативи” в „Съдърланд Глобал Сървисиз” и преди компанията да открие нов офис, неговият екип извършва задълбочени проучвания, коя е най-подходящата локация. „Проучваме какъв човешки потенциал има дадена страна, каква е цената на труда, какъв е инвестиционния климат, какво е необходимо, за да открием представителство в тази локация”, обяснява Кази. След това, на база на анализите, които се предоставят на мениджмънта се взима решение, а екипът на Моин Кази ръководи целия процес по откриването на офис на „Съдърланд Глобал Сървисиз” в съответната държава и селектирането на хората. От май 2008 компанията започна да развива дейност и в България. В момента в българския офис работят 150 служители, но амбицията на „Съдърланд Глобал Сървисиз” е до три години тази цифра да нарасне до 1000 души. 
   
  Г-н Кази, от кога „Съдърланд Глобъл Сървисиз” оперира в България?
  Моин Кази: В България стартирахме през май 2008 и за по-малко от година, екипът ни се разрасна от 35 до 150 души. В България предлагаме customer services и техническа поддръжка на някои от компаниите от Fortune 500 на 16 различни езика. Имаме много успешен мултинационален екип. 20 процента от нашите служители са българи, които са търсели възможности в чужбина, предимно в континентална Европа, а в нас виждат предизвикателство да се върнат отново в България. Други 30 процента от нашите служители не са българи. Най-често това са хора от Испания, Франция, северни европейски страни като Холандия, Финландия и т.н. Така че половината от екипът ни са хора, които са живели в Европа. Останалата половина от екипът ни са хора от София и други български градове – Русе, Варна, Пловдив, Велико Търново и т.н.  Много млади българи имат отлични познания по различни европейски езици, а ние им предлагаме възможност за развитие. 

  Защо решихте да отворите офис именно тук?
  Вижте видео с Моин Кази - Старши мениджър "Глобални инициативи" в "Съдърланд Глобъл Сървисиз"
   
  М.К.: На всеки две години реномираната организацията за проучвания A.T Kearney публикува списък на Топ 15 страните за аутсорсинг. Преди две години България беше класирана на 9 място, като най-добро място за аутсорсинг в световен мащаб. В региона на Централна и Източна Европа е класирана като номер 1. Има няколко основни причини за тази оценка. Наличието на изключително много талантливи хора, които говорят много езици. България е част от ЕС, което също е предимство. Данък печалба е 10 процента. Това е един от най-ниските корпоративни данъци в ЕС. Предимство също е разбира се и цената на труда. 
  Освен това, специално в Business Process Outsourcing бизнеса все още няма много компании, които да използват свободния потенциала на страната. Ако излезем извън София ще видим, че има градове като Варна, Русе, Велико Търново, Пловдив с огромен свободен потенциал – млади, талантливи хора, които минават през университетите в тези градове. В същото време за тях там няма много възможности.  Пазарът все още е неразработен и има голям потенциал. Това е причината да предпочетем вашата страна пред останалите, например пред Румъния.

  Смятате ли,  че в България наистина има квалифицирани специалисти или все пак най-голямото предимство е цената на труда?
  М.К.: Абсолютно цената на труда не е най-определящият фактор. Безспорно е предимство за компаниите, но никога не се предприема отваряне на нов офис, само заради цената. Една организация не би открила свои офис в друга държава, ако там липсват квалифицирани хора или такива с подходящи умения. Така че определено ние не сме тук само заради цената на труда.  В България има много хора с потенциал. 

  Г-жо Гогова, какви специалисти работят в компанията?

  Вижте видео с 
  Добрина Гогова - Мениджър "Глобални инициативи" в "Съдърланд Глобъл Сървисиз"

  Добрина Гогова: Хората, които търсим и които успяват да преминат през нашите тестове преди да бъдат наети, идват от най-различни университети, а образованието им е от всички сфери - информационни технологии, филология, икономика. Компанията е тук от година и в момента имаме около 150 служители. 

  Какви умения са нужни, за да работиш в сферата на аутсорсинга?
  Д.Г.: Аутсорсингът е сравнително млада индустрия в България. Ние сме  поддоставчик на големи корпорации в абсолютно всички сфери на бизнеса. Конкретно тук в България, хората ни обслужват
  световни  ИТ компании. Те оказват помощ на крайни потребители или корпоративни клиенти на нашите клиенти за България. Хората ни ги обслужват по телефон, имейл, както  и  чат, на 16 западно европейски езика. Включително вече обслужваме клиенти и на руски и арабски език. Преди да започнат работа нашите служители преминават през обучение,  което им дава много добри познания по продуктите, които обслужват, за да могат адекватно да помагат на хората, които имат проблем със софтуеара, който са си закупили или продукта, които са си закупили.

  Какви са вашите планове за България?
  М.К.: На 26 май отбелязахме една година от както присъстваме в България.  За тази една година натрупахме опит и разширихме екипът си от 35 до 150 души. Плановете ни за България са амбициозни.  Искаме да разширим обхвата си извън София, да присъстваме в още три града. В София ще е централният ни офис, а другите ще са поддържащи. Първият град, в който ще открием вторият за България офис е Русе. Университетът там подготвя подходящи за нас кадри, като в същото време ние също ще осигуряваме обучение на студентите, което ще увеличи възможността им да започнат работа.  Ако България иска да запази първото място, като най-подходящо място за аутсорсинг в региона, е много важно образованието на младите хора. Да знаят какво е аутсорсинг и какви възможности им предоставя този бизнес сектор.Това ще бъде включено в част от модулите на обучението, което ще увеличи възможността на хората да започнат работа в този бизнес сектор. Ще приложим този модел в русенския университет. Студентите, които изкарат курсовете ще получат сертификат, а когато завършат обучението си,  ще имат възможност да се присъединят към нашата компанията. Докато все още са студенти ще имат възможност да работят при нас на part time.

  Колко хора смятате да наемете?
  М.К.: През следващите 12-24 месеца планираме да наемем около 500-600 души. След три години искаме в „Съдърланд Глобъл Сървисиз” в България да има екип от 1000 души. 

  За тази година колко човека смятате да наемете?
  Д.Г.: За тази година смятаме да наемем поне 100 човека, да не кажа по две, като цяло за България. Не смея да се ангажирам дали в София или Русе, но най-вероятно до края на годината ще имаме офис в Русе. 

  Колко души ще наемете в Русе?
  Д.Г.: Ще започнем с по-малко хора, като постепенно ще растем. Не мога да се обвържа с конкретен брой, но плановете ни са амбициозни. Много пъти вече сме били в Русе, познаваме добре общината, а университетът ни е страхотен партньор. Скоро вече ще имаме и подписан договор с тях. 
  Аутсорсинъгът е сравнително нова за България дейност, но има вече няколко големи играчи и ние не сме първите. Но ще бъдем първите в градове различни от София. Ще предложим работа на хора, които са млади, завършват университета и за съжаление, заради икономическата ситуация в момента, не могат да намерят интересна работа, която да ги научи на нови неща и да им предостави възможност за обучение и развитие. Това е най-големият плюс.

  Кои са другите градове, към които сте се насочили?
  Д.Г.: Възможностите са много. Варна е един град, който предлага възможности за тази индустрия. Пловдив, Благоевград, Бургас. Общо взето, където са университетите и младите хора. 
   
  Какви специалисти ще търсите? 
  М.К.: Хора, които имат отлични познания по някои от европейските езици, такива, които имат икономически или ИТ познания и опит. Почти 75 процента от компаниите в нашия списък с клиенти са международни компании включени във Fortune 500. За това и ние ще търсим млади българи, които освен отлични познания в езиците имат желание да учат и разбират как функционират и работят глобалните компании. Така че, ние предлагаме възможност за работа на хора с добри умения в езиците, опит в информационните технологии, както и  с познания в сфери като финанси, счетоводство, продажби. 

  За какви позиции вие най-трудно да намерите кандидати?
  Д.Г.: Трудността при нас идва от факта, че имаме нужда от езици, които не са много разпространени в България. Аз вярвам и това сме го установили е, че младите българи много бързо се научават на конкретния продукт, който обслужват и целите процеси, които са свързани с него. Докато езиковото умение идва с годините и за това най-трудно се  намират хора, които владеят не ортодоксалните езици, като скандинавските езици например. 

  При вас работят и много чужденци. Какви са мотивите им да изберат България?
  Д.Г.: Да, тази тенденция, която наблюдаваме е интересна. Много западноевропейци избират и предпочитат България за страна, в която да се заселят. Най-често мотивите им са романтични. Обикновено имат партньор българин. Освен това климата, храната, начина на живот – много им харесват.

  Има ли разлика в очакванията за заплащане между българи и чужденци?
  Д.Г.: Нивата на заплащане са изравнени. При нас възнаграждението се определя основно от трудовия стаж, квалификациите на човека, а не толкова от националната му принадлежност.
  М.К.: Освен това „Съдърланд Глобъл Сървисиз” е организация, която е ориентирана към хората, на всички локации, на които оперираме.  Специално в България ние предлагаме конкурентно заплащане на нашите служители, като отделно от това осигуряваме и много социални придобивки – ваучери за храна, ваучери за различни покупки, допълнителни застраховки. Имаме също така много обучения, тиймбилдинги. На всеки три месеца отличаваме най-добре представителите се служители, с подаръци и ваучери. Компанията ни е прекрасно място за работа, така че всички млади българи, които говорят отлично някой от европейските езици, може да дойде в нашия офис, ние ще му предложим предизвикателна възможност.  

  Глобалната икономическа криза промени ли плановете ви, специално тук в България?
  М.К.: Компанията съществува от 23 години и през цялото това време се развиваме в аутсорсинг бизнеса. Мога да кажа, че глобалната криза не ни е засегнала. Ние продължаваме да се развиваме. Не сме спрели да назначаваме хора и да се разрастваме заради кризата. Имаме амбициозни планове за България, които се надявам в скоро време да осъществим.
   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  Президентът се срещна и с посланика на Германия
  Вчера Радев имаше среща и с посланика на САЩ
  преди 35 минути
  Вече ще има директна връзка между влак и метро
  На новата жп спирка Горна баня ще спират всички влакове, пътуващи между София и Перник
  преди 1 час
  Почти наполовина по-малко отдадени офис площи у нас през 2021
  Възстановяване на офис пазара в България най-рано в края на годината прогнозира Cushman & Wakefield Forton
  преди 2 часа
  Парламентът забрани на кабинета концесии, сделки и назначения
  Великденската ваканция на Народното събрание тази година ще бъде отменена
  преди 2 часа
  Португалия първа внесе националния си план за възстановяване в ЕК
  Целта ни остава да приемем всички планове до лятото, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
  преди 4 часа
  От 30 април до 9 май се разкриват "зелени коридори" с иРНК ваксини
  Ваксината на Janssen остава на склад до понеделник