петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2654 прочитания

    Шуменската "Алкомет" ще доставя компоненти за BMW

    В нов завод за 13,5 мил. лв. компанията ще произвежда алуминиеви компоненти за електрически автомобили, екипът е от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители
    16 септември 2021, 16:03 a+ a- a

    „Алкомет“ въведе в експлоатация нов цех за механична обработка на профили, съобщи дружеството.

    Официалното откриване на новите производствени мощности се състоя на 15 септември. Специални гости на събитието бяха посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок, кметът на община Шумен Любомир Христов и областният управител на Шумен Валентин Александров.

    Инвестицията е на стойност 13,5 мил. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили.

    Пандемията определено затрудни изпълнението на проекта, но всичко приключи успешно и в планирания срок. По време на официалното откриване председателят на надзорния съвет на компанията Фикрет Индже сподели, че "Алкомет" вече има сключен дългосрочен договор с фирма БМВ. В момента компанията е на етап прототипно и предсерийно производство, а серийното производство се очаква да стартира в началото на 2022.

    „За изключително кратко време успяхме да стигнем до това ниво, което днес виждате и това е само началото. Работихме неуморно, понякога по 18 часа на ден. Виждате само част от оборудването, за да продължим по нататък. Учим се в движение как се става доставчик на голям автомобилен производител. Разбира се имаме амбицията да работим и с други производители от автомобилния сектор“, каза Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на „Алкомет“ АД.

    „Проектът е резултат от съвместните усилия на всички звена в компанията. Работихме неуморно, за да успеем да спечелим първите си автомобилни проекти и да бъдем квалифицирани като одобрен доставчик на автомобилната промишленост. Имаме сериозни амбиции за ръст в това отношение. Надяваме се в следващите години продажбите ни на автомобилни продукти да достигнат 25% поне като дял от пресовото ни производство. Гордеем се, че сме част от процеса на мащабни реформи, които се извършват в автомобилната промишленост“, поясни Валерия Колева, директор продажби пресови продукти.

    Мащабната инвестиционна програма, която „Алкомет“ реализира през последните години, внедрявайки най-високо технологично оборудване, беше предпоставка компанията да насочи интереса си към автомобилния сектор, който е един от основните двигатели на съвременната икономика и същевременно е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти.

    Тенденцията към олекотяване на автомобилите с цел оптимизаиране разхода на гориво и намаляване на въглеродните емисии, налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти. Новият цех разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.

    Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителство и архитектура, машиностроене, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори.

    Разположен на 4100 кв. м. новият цех в момента разполага с персонал от 30 души, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 4 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 20 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 20 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство