вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5281 прочитания

    Кодът на успеха: Тази българска компания е на път да влезе в клуба на най-скъпите в света

    Dynamo Software планира разширяване на екипа в София, обмисля откриването и на нов офис у нас – Красен Драганов, съосновател на софтуерната компания, пред Economy.bg
    11 октомври 2021, 12:46 a+ a- a

    Преди дни стана ясно, че основаната от българи софтуерна компания Dynamo Software е получила инвестиция от американския фонд Blackstone, която я оценява на 900 млн. долара или близо 1.5 млрд. лева. Тази оценка е на път да превърне Dynamo в първата българска компания „еднорог“, т.е. да прескочи бариерата от 1 млрд. долара.
    Пътят на Dynamo Software започва в София през 1998, когато Красен Драганов и Дилян Павлов основават компанията под името Netage Solutions. Първоначалната им идея е да предлагат дизайн на сайтове. Днес компанията предоставя решения за управление и отчитане на инвестициите под формата на софтуер. Клиентите на Dynamo са над 1 000 и управляват активи на стойност от над 5 млрд. долара. Сред тях са Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan, Massachusetts Institute of Technology, University of Pennsylvania (UPenn), Wellcome Trust, 11 Ventures и др.
    Имат офиси в София, Лондон, САЩ, Сингапур и Хонконг. Българският офис на Dynamo Software наброява 120 души, като плановете са с новата инвестиция той да бъде разширен. Обмисля се и откриването на нов офис.

    Как се прави бизнес за милиарди от България, какъв е пътят, предизвикателствата и уроците, как ще се отрази новата оценка на плановете за разрастване на компанията, кои са най-търсените ИТ умения днес и какво ще се търси в бъдеще – тези и други въпроси коментирахме с Красен Драганов, съосновател на Dynamo Software.

    Красен, какво означава оценката от 900 млн. долара на фонда Blackstone за Dynamo Software?
    Оценката от 900 млн. долара е наистина сериозно признание не само за Dynamo Software, но и за цялата индустрия в България. Международният пазар, на който оперираме, е достатъчно мащабен, за да бъде среда за израстване на компании, които на свой ред да генерират мулти-милиардни оценки. Фактът, че българска компания не само присъства на този пазар, но е и сред лидерите, може да бъде само повод за гордост.

    Как се стигна до тази инвестиция?
    От наша гледна точка, тази инвестиция е плод на дългогодишен труд, желание за надграждане на постигнатото, дисциплина и консистентни усилия. От инвестиционна гледна точка, мога да кажа, че еволюцията, която довежда до оценки от такъв мащаб, е до някъде предвидима – на първо място, компанията трябва да разполага с много добър продукт, много добър екип и да докаже, че може да бъде конкурентна на голям пазар. Това не остава незабелязано и тогава се появяват външните предложения за инвестиции. Имайте предвид, че не говорим за безвъзмездна помощ или дарение, говорим за win-win ситуация, защото инвеститорите получават в пъти по-добра възвръщаемост от инвестиции в частни компании, отколкото при публични. Финансови гиганти като Blackstone традиционно пристъпват към инвестиция само след като са наблюдавали добра възвръщаемост при по-малки инвеститори преди тях.

    В какво ще бъдат вложени средствата от новата инжекция?
    През годините ключов приоритет е било инвестирането в служителите ни, това ще продължи да бъде основен фокус и сега. Ще използваме инвестицията за разширяване на talent hub-a в българския офис, защо не и в откриването на още един, в надграждане на продуктите и услугите, които предлагаме.

    Планирате ли разрастване на екипа в България?
    В момента българският офис на Dynamo Software е най-големият и изключително талантлив екип, с който разполагаме, и играе стратегическа роля в развитието на компанията. И да, със сигурност планираме той да расте.

    Колко служители имате в момента в София?
    Екипът ни в София е от 120 души.

    Какъв тип специалисти ще търсите в България?
    Предимно IT кадри – програмисти, QA, техническа поддръжка, но и бизнес анализатори, както и специалисти "Обслужване на клиенти". Нашите кадри разработват най-сложните и иновативни финансови решения в света, винаги търсим нови таланти, които имат умения и визия, с които да допринесат за истинска промяна в световната технологична и финансова революция.

    Кои са основните клиенти и пазари за услугите, които предлагате?
    Dynamo Software предоставя цялостни cloud базирани решения за управление и отчитане на инвестиции. Използват се успешно от най-големите банки в света, инвеститори и инвестиционни фондове, които оперират с т.нар. алтернативни инвестиции. Ние сме техният инвестиционен портфейл, който им помага да следят движението и възвръщаемостта на техните инвестиции. Сред клиентите ни са Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan, Massachusetts Institute of Technology, University of Pennsylvania (UPenn), Wellcome Trust, 11 Ventures (български инвестиционен фонд) и редица други.

    Как се отрази на пандемията на вашия бизнес? Ускорител или спирачка беше тя за вас?
    Кризата с Covid-19 показа на целия свят, че дигиталната трансформация е неизбежна. Клиентите ни разбраха, че дигитализацията и облачните решения се превръщат в стока от „първа необходимост“, която може да им позволи да поддържат бизнеса си – не от офис, а от всяка точка на света, 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Последните две години бяха трудни за голяма част от компаниите, но нашите продуктите позволиха бизнесите на клиентите ни да продължат да функционират. През нашата призма пандемията се оказа ускорител, защото тези фактори се оказаха решаващи и в преценката за подкрепа от страна на Blackstone.

    Как работихте в пандемията и какъв модел на работа ще следвате в бъдеще?
    Дистанционната работа не е новост за Dynamo – организирали сме изнесени офиси за служителите си и на плажовете в Коста Рика. Екипът ни е нашият най-ценен ресурс, неговото здраве – най-големият ни приоритет. Още с настъпването на пандемията всички преминахме на 100 % онлайн работа от вкъщи. В момента сме приели изцяло гъвкав вариант на работа. Всеки има възможност да избере откъде иска да работи - в офиса, от дома си или с хибриден график. За нас е важно хората да се чувстват добре, независимо къде са.

    Кои са най-търсените умения на ИТ пазара днес?
    Всеки човек може да се научи да пише код след няколко технически курса, но не всеки може да предлага решения. Бизнесът има нужда от вникване в проблемите му, ефективни и бързи решения, надграждане на услугите, генериране на добавена стойност. Съответно има нужда и от кадри, които да притежават този начин на мислене и модел на работа. Ние, българите, имаме това широкопрофилно виждане и problem-solving качества. Но, за да се развиват тези умения, разбира се трябва и дисциплина, правилна среда и подход от страна на работодателя.

    Какви умения ще се ценят в бъдеще?
    Адаптивни, адекватни и с желание за развитие хора ще се търсят и ценят винаги.

    Колко дълъг път извървяхте от дизайна на сайтове до оценката, която е на път да ви превърне в компания „еднорог“?
    Пътят на Dynamo Software започна преди повече от 20 години, като според мен три са основните фактори, които ни доведоха до тук. На първо място, стои много труд, който просто няма заместител в бизнеса, независимо колко си талантлив и колко добър е продуктът ти. На второ място, стои постоянството – преди 20 години имахме за цел да създаваме продукти с добавена стойност и не се отказахме и за момент. И на трето място, стои доза късмет. Както се казва в старата поговорка: "Дори да си най-добрият рибар, ако си застанал на брега на река, в която просто няма риба, няма как да хванеш каквото и да е". Имахме доза късмет, както и далновидността да изберем сегмент, който в момента е в експлозивен растеж. Комбинацията от всичко това е на път на превърне Dynamo в първата българска „еднорог“ компания.

    Кои бяха основните предизвикателства и уроци по този път?
    С екипа преживяхме няколко световни икономически кризи, загубихме и близки колеги, които вече не са сред нас, имали сме редица трудни и критични моменти… Но през всичките години сме били сплотени и това може би е най-ценният урок. Това е дълбоко залегнало и в нашата фирмена култура. Нашите служители имат акции в компанията, работим заедно, гледаме в една посока, споделяме уроците и успехите. Заедно.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на DYNAMO SOFTWARE BULGARIA LTD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев