четвъртък, 21 октомври 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  645 прочитания

  Проучване: За повечето български компании дигитализацията на ИТ инфраструктурата е топ приоритет

  Близо 6 от 10 ИТ лидери в България вярват, че миграцията в облака трябва да бъде приоритет за устойчива дигитална инфраструктура, сочи глобално проучване на Equinix
  13 октомври 2021, 11:01 a+ a- a

  Equinix установи, че е имало значително увеличение, сравнено на годишна база, на компаниите, планиращи да изместят критично важни за бизнеса приложения в облачна среда, въпреки опасенията за киберсигурността.

  Необходимостта да запазят своята конкурентоспособност и да отговорят на нарастващите очаквания са стимулирали увеличение на броя компании, планиращи изместване на критични за бизнеса приложения в облачна среда през 2020 – 2021 от 15% на 37%, сравнено с предходната година. Докато дигиталните лидери изграждат стабилни дигитални инфраструктури, за да подсигурят успехите в бъдеще, изчислено е, че близо половината (47%) от глобалната им инфраструктура вече е в облака, въпреки продължаващите опасения, свързани със сигурността на облачните решения. В България процентът е 41. Тези резултати са включени в годишното глобално проучване на Equinix на възгледите на 2 600 лица, вземащи решения в ИТ сферата в Северна, Южна и Централна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, както и ЕМЕА, в това число и България – Глобалното проучване на Equinix за технологичните тенденции за 2020-2021 (GTTS).

  От началото на глобалната пандемия от COVID-19 рискът от кибератаки се е увеличил значително в дигитална (Edge) среда. Кибепрестъпленията струват на световната икономика повече от 1 трилион щатски долара. Изчислява се, че средният разход за организациите е над половин милион долара на инцидент. Рискът се усложнява от големия брой компании, които бързо пренасочват мрежовия капацитет, за да се погрижат за увеличаване на обема трафик на данни от работещите отдалечено служители. Това предизвика скок в миграция към облачните решения и широко прилагане на облачна дигитална инфраструктура като част от стратегията за хибридна инфраструктура.

  Дженифър Куук, директор „Проучвания“, Edge стратегии, IDC, посочва: „Измененията в населените места, увеличаващите се случаи на кибератаки, рязко скачащите обеми от данни и необходимостта от регулаторно съответствие, създаването на бизнес екосистеми и трансформацията на дигиталния бизнес стимулират нуждата от нов подход към дигиталната инфраструктура. Тези пазарни сили принуждават ИТ лидерите да обмислят най-добрите стратегии и да приоритизират инвестициите за дигитално ядро, Edge и обмен на данни.“

  Според GTTS 70% от участващите в анкетата от цял свят и близо 60% от тези в България определят мигрирането към облачните решения като топ приоритет, а 80% в глобален план поставят фокуса върху дигитализиране на тяхната ИТ инфраструктура. 72% от българските ИТ лидери споделят това мнение. Преместването не се извършва с лекота. Рискът от изтичане на данни и кибератаки в резултат от засиленото въвеждане на облачните решения се определя като една от най-големите заплахи за организациите в трите региона: 52% Северна, Южна и Централна Америка, 50% Азиатско-тихоокеански регион, 45% район EMEA. В България обаче едва 26% мислят по същия начин.

  Тези опасения не са без основание. Четвъртото издание на Глобалния индекс за взаимосвързаност, пазарно проучване, публикуванo от Equinix, разкрива ръст в броя на потребителските устройства и облачните ресурси, което означава, че компаниите трябва да разбират рисковете при дистрибутирана сигурност, като DDoS атаки, които нарастват с над 270%, сравнено по години.

  Майкъл Монтоя, главен директор „Информационна сигурност“, Equinix, каза: „Дигиталната трансформация е изключително важна за оцеляването на бизнеса. Всяка компания се превръща в софтуерна компания, а пандемията ускори нуждата от дигитална информация. Действително резултатите от анкетата сред бордове на директорите на Gartner за 2021 посочват, че 69% от бордовете са ускорили своите дигитални бизнес инициативи вследствие от COVID-19.

  Изместването към облачната среда е в основата на тази трансформация. Въпреки това, както посочва GTTS, много от дигиталните лидери имат своите притеснения, свързани с тази миграция. Вземащите решения в ИТ сферата подчертават опасенията, свързани с повишаване на изтичането на данни и пробивите в сигурността.

  Според Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България: „Половината от българските респонденти посочват, че планират да преместят повече функционалности в облачна среда. Отново 50% определят базите от данни като приоритетна функционалност за преместване в облака. Макар и според тях процесът на изместване към облака да се случи в период, по-дълъг от година, това е много силен индикатор за това какво можем да очакваме в бъдеще. Equinix може да отговори на нарастващото търсене и да минимизира рисковете за киберсигурността, чрез своите защитени връзки към множество доставчици на облачни решения.“

  Сред другите резултати от Глобалното проучване на технологичните тенденции (GTTS) са:

  • 80% от вземащите решения в ИТ сектора от цял свят и 72% от тези в България казват, че дигитализацията на тяхната ИТ инфраструктура е топ приоритет, а 76% както по света, така и в България, полагат усилия, за да могат да подобрят своя UX.

  • Близо половината (48%) от респондентите са посочили, че определят заплахата от изтичане на данни и кибератаки, в резултат на миграцията към облака, като една от най-големите заплахи в глобален мащаб. В България това мнение споделят едва 26%.

  • 81% от дигиталните лидери твърдят, че поставят приоритет върху подобряване киберсигурността на техните организации – значително увеличение спрямо 70%, които са казали същото в изданието на проучването за периода 2019-2020 г. В България посочилите същото твърдение са 84%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Всички ученици в общини с над 750 болни на 100 хиляди ще учат онлайн от днес
  Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, областният щаб на Стара Загора също прекрати присъствените занятия
  преди 55 минути
  4522 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 555 077
  преди 15 часа
  Алексей Навални получи награда "Сахаров"
  ЕП удостои руския опозиционер с отличието за свобода на мисълта
  преди 16 часа
  Закупуваме нов препарат за лечение на коронавирус
  По предварителна информация първите доставки можем да очакваме до края на този месец
  преди 17 часа
  България се присъединява към Центъра за развитие на ОИСР
  Това е елемент от подготовката на страната ни за членство в ОИСР
  преди 18 часа
  МЗ: Над 1 млн. са изтеглените сертификати у нас
  Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза