петък, 01 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1201 прочитания

  Merck кандидатства за спешно разрешение за употреба за хапчето си срещу Covid-19

  Компанията вече е лицензирала няколко генерични продукта
  18 октомври 2021, 12:03 a+ a- a

  На 11 октомври Merck подаде молба за спешно разрешение за употреба в САЩ на първото хапче за Covid-19. Това стана след като в голямо клинично изпитание препаратът намали хоспитализациите и смъртните случаи с 50%. Лекарството, направено с Ridgeback Biotherapeutics, може да получи разрешение още през декември, отбелязва „Ройтерс“.

  Американският производител на лекарства е предприел необичайна пандемична стъпка, като е лицензирал няколко генерични лекарства на своя антивирусен молнупиравир (molnupiravir), преди неговата брандирана версия дори да бъде разрешена за пускане на пазара.

  Но международни здравни служители заявиха, че дори това не е достатъчно, за да може лекарството да достигне до много от страните с ниски и средни доходи в достатъчно голям брой, като същевременно отбелязват недостатъци и бюрокрация сред световните организации, които биха могли да забавят разпространението допълнително.

  Тази година Merck планира да произведе 10 милиона курса на лечение с хапчето, което се приема два пъти дневно в продължение на пет дни и още 20 милиона през следващата година.

  В допълнение, лицензионните сделки с 8 индийски производители на лекарства ще позволят по-евтини генерични версии за 109 държави с ниски и средни доходи, включително в Африка, което международните групи признават като положителна стъпка.

  Но богатите държави вече си осигуряват сделки за доставка на молнупиравир. САЩ са „заключили“ 1,7 милиона курса с опция за още 3,5 милиона курса до януари 2023 г. на цена от около $700 на курс.

  Застъпниците за достъп до лекарства казват, че сделката за лицензиране на Merck е обнадеждаващо начало, но само малка стъпка към равенство. Не е ясно каква част от генеричния продукт ще бъде на разположение през следващата година, а споразуменията пропускат много ваксинирани държави, като Украйна, които са били силно засегнати от Covid, отбелязва The New York Times.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 7 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 8 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 8 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 10 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 12 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени