петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8411 прочитания

    Как стартира VMware в България?

    Историята на компанията научете от Венцислав Почекански, R&D директор във VMware
    01 ноември 2021, 10:32 a+ a- a

     Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира VMware в България, научете от Венцислав Почекански, старши директор R&D във VMware.

    Венцислав Почекански, R&D директор във VMware

    Как стратира VMware в България? Какви бяха първите проекти, клиенти, задачи?
    Развойният център на VMware в България стартира през 2007, когато американската компания VMware – лидер във виртуализационните и облачни технологии, придоби българската софтуерна компания Sciant. Оттогава ние сме едни от най-големите инвеститори в ИТ индустрията в България.

    Историята започва около година по-рано, когато VMware е клиент на Sciant и поръчва разработката на продукта SRM (Site Recovery Manager), който и в момента е в портфолиото на компанията. Този продукт автоматизира възстановяването на работата на дейта центровете след аварии или природни бедствия. Екипът в България се заема с този продукт, свършва си работата чудесно и това е повод VMware да вземе решение за първото придобиване на компания заради специалистите в нея, а не заради продуктите. Така Sciant стана част от VMware през 2007.

    Едно от интересните неща покрай подготовката за това придобиване беше свързано с прехвърляне на проектите на останалите клиенти на Sciant към други доставчици, както и подготвка на всеки един от служителите на Sciant към датата на обявяване на придобиването да започне работа по проекти на VMware. Всичко беше изпипано в детайли и черешката на тортата беше в деня, в който официално се обяви придобиването. Целият екип на Sciant отидохме в една конферетна зала извън офиса, за да обявим придобиването. На излизане оставихме офиса с табелите Sciant, а на връщане вече имаше табела на VMware.

    Чия беше идеята за придобиването? 
    Една от основните движещи сили зад придобиването на Sciant от VMware беше тогавашният вицепрезидент по развитие Туан Фам, който имаше дълъг опит в работата със Sciant и в предишни негови компании. И след успешното реализиране на продукта SRM от компанията, комбинирано с бурния растеж на самата VMware, стигна до идеята да се придобие цялата компания Sciant и всички специалисти да работят продукти на VMware. През годините VMware продължи да разраства екипа си в България, като в момента ние работим по някои от основните продукти на компанията. 

    Какви бяха първите трудности и как ги преодоляхте?
    Оснвните ни предизвикателства бяха две. Едното е бързото разрастване на компанията, а второто – трансформацията на екипа в София от R&D център в многофункционален център. Откакто е основана VMware в България ние се разрастваме с около 20% годишно. VMware е високотехнологична и иновативна компания, която предоставя сериозни възможности за професионално развитие, за иновации и с това привличаме талантите на пазара. През 2014 във VMware България се основа Worldwide Centre of Excellence, който е централна за компанията организация и работи с партньори и клиенти по цял свят. През 2015 стартирахме и Advance Development Center, който работи върху по-дългосрочни проекти. Партнираме си с други компании и образователни институции по европейски проекти, работим по неща като блокчейн, машинно обучение. Някои от тези проекти ще се превърнат в продукти, други ще си останат експериментални.

    Какви бяха първите технологии?
    VMware използва широк спектър от технологии по системи от най-ниско ниво, които работят много близко до хардуера, до системи за управление на големи дейта центрове и облачни услуги. В началото, след придобиването на компанията, работехме предимно по отстраняването на дефекти и по малки проекти или части от продуктите. С времето придобивахме все повече и повече експертиза и към момента голяма част от нещата, по които работим тук, в България, се разработват от край до край. Започвайки от визията за продукта, минавайки през имплементацията и стигайки до приложението при клиентите. На практика в момента участваме в разработката на по-голямата част от продуктите на VMware. По отношение на технологии ние бяхме част от трансформацията на VMware от компания, която предлага виртуализационни услуги за малки дейта центрове, в компания, която предлага облачни услуги, аналитики, компютърна сигурност и приложения за крайни устройства. Като технологии използваме C++ за нещата на най-ниско ниво, имаме голям Java стек, използваме Golang, големи платформи за обработка на дейта лейкове, мобилни приложеня, както и съвременни технологии като контейнери, кубернетиси и др.

    Колко и какви бяха първите служители?
    Към момента на придобиването бяхме 170 души, предимно софтуерни специалисти с различни специалности, както и тестери. В момента повечето от тези хора продължават да работят в VMware, намериха тук своето професионално развитие и имат все по-голям принос към продуктите на компанията. 

    Какво представлява компанията днес?
    VMware България е основният хъб за разработки и иновации на VMware в ЕМЕА и един от големите и стратегически центрове на VMware в глобален мащаб. В момента тук сме 1500 души от 13 различни националности и продължаваме да се разрастваме. Амбициите са ни да стигнем до около 2500 души през следващите години. Активно наемаме хора от цялата страна, като даваме възможност и за дистанционна работа. Този режим ще остане и след отпадането на пандемията. За нас е изключително важно разнообразието в екипите и специално внимание отделяме на развитието на жените в ИТ индустрията. Затова подкрепяме и развиваме много инициативи, свързани с това. Ценим различните гледни точки и сме убедени, че разнообразието в екипите води до по-голяма производителност.

    Компанията ни активно насърчава доброволчеството. Всеки от нас разполага с 40 часа годишно, които може да инвестира в кауза по свой избор. 

    През 2020 се преместихме в нов офис, който отговаря на всичките ни изисквания за устойчиво развитие. Разполагаме с парк от електроавтомобили, които са на разположение на служителите за споделено ползване, както и велосипеди.

    В бизнес отношение продължаваме да иновираме, като работим по целия спектър от продуктовото портфолио на компанията. От виртуализацията през управление на дейта центрове до киберсигурност, управление на огромно количество данни, облачни услуги, управление на крайни устройства. Помагаме на клиентите в техния път към цифрова трансформация, преминаване към софтуер за сървиз, облачни инфраструктури, както и за преодоляване на текущите предизвикателства, свързани с пандемията, като предлагаме решения, които им позволяват да работят по дистрибутиран начин. Създаваме продукти, които са в сихрон с ценностите на компанията за устойчиво развитие.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на VMware Bulgaria в JOBS.bg тук

     Вижте още:

    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?
    Как стартира МенторМейт в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк