събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2094 прочитания

    Merck споделя формулата за своето лекарство против Covid-19 с бедните държави

    Компанията сключи споразумение с Medicines Patent Pool
    28 октомври 2021, 12:30 a+ a- a

    Фармацевтичната компания Merck се съгласи да позволи на други производители на лекарства да произвеждат нейното хапче за Covid-19, в ход, целящ да помогне на милиони хора в по-бедните страни да получат достъп до потенциално животоспасяващото лекарство, съобщи подкрепяната от ООН организация за обществено здравеопазване Medicines Patent Pool.

    Medicines Patent Pool (MPP) съобщи, че е подписал доброволно лицензионно споразумение за молнупиравир (molnupiravir) с Merck и неговия партньор Ridgeback Biotherapeutics.

    Споразумението ще позволи на MPP да предоставя допълнителни лицензи на квалифицирани компании, които са одобрени да произвеждат лекарството. Нито един производител на лекарства няма да получава хонорари по споразумението, докато Световната здравна организация счита, че Covid-19 е глобална спешна ситуация. Молнупиравир е първото хапче, за което е доказано, че лекува болестта.

    Чарлз Гор, изпълнителен директор на MPP, каза, че ранните резултати за молнупиравир са „завладяващи“ и че се надява това първо доброволно лицензионно споразумение за лечение на Covid-19 да доведе до други.

    Въпреки многократните искания от правителства и здравни служители, нито един производител на ваксини не се е съгласил на подобна сделка. Център, създаден от СЗО в Южна Африка, предназначен за споделяне на рецепти и технологии за ваксини с РНК, не привлече нито един фармацевтичен производител, отбелязва NBC.

    Merck поиска хапчето им да бъде лицензирано както от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), така и от Европейската агенция по лекарствата (EMA), решения, които могат да дойдат до седмици.

    Merck съобщи този месец, че молнупиравир е намалил наполовина хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с ранни симптоми на Covid-19. Резултатите бяха толкова силни, че независими медицински експерти, наблюдаващи проучването, препоръчаха да се спре по-рано.

    Едно антивирусно хапче, което хората могат да приемат у дома, за да намалят симптомите си и да ускорят възстановяването, може да се окаже революционно, да облекчи смазващия брой случаи в болниците и да помогне за ограничаване на огнищата в по-бедните страни със слаба здравна система.

    Това също така ще засили двупосочния подход към пандемията: лечение чрез медикаменти и превенция, предимно чрез ваксинации.

    Благотворителната организация „Лекари без граници“ приветства споразумението, което Merck сключи, за да сподели хапчето си за лечение на Covid-19, но каза, че това не е достатъчно.

    „Лицензът изключва ключови страни с по-висок среден доход като Бразилия и Китай от своята територия, където има силен, установен капацитет за производство и доставка на антивирусни лекарства“, каза Юанчионг Ху, старши правен и политически съветник в „Лекари без граници“, който нарече сделката „разочароваща“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство