четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1424 прочитания

    Алтерко АД ще се търгува на Frankfurt Stock Exchange

    Клиентът на Експат Капитал е първата българска компания, чиито акции са допуснати за търговия директно на чужд регулиран пазар
    04 ноември 2021, 10:10 a+ a- a

    Димитър Димитров, изпълнителен директор на Allterco

    През последните месеци екипът на Експат Капитал усилено работи с Алтерко АД по процеса на регистрация за търговия на компанията на Франкфуртската фондова борса. В резултат на усилията на двете компании на 3 ноември Алтерко получи потвърждение за допускане до търговия на официален пазар във Франкфурт. Официалната дата на приемането за търговия е фиксирана на 19 ноември 2021 г., а първата дата за търговия с акциите на дружеството във Франкфурт ще е 22 ноември 2021 г. (понеделник).

    Алтерко АД е първата българска компания, чиито акции са допуснати на чужд регулиран пазар директно (не като депозитарни сертификати тип GDR). И вторият български емитент след 11-те борсово търгувани фонда на Експат Асет Мениджмънт. Франкфуртската фондова борса е най-големият финансов пазар в ЕС. Листингът там ще осигури на инвеститори от цял свят лесен достъп до акциите на компанията и ще гарантира значително по-добри перспективи за привличане на капитали за развитие в средносрочен план.

    Алтерко АД е една от най-перспективните и динамично развиващи се технологични компании в България, която създава иновации чрез проектиране, производство и разпространение на висококачествени IoT решения и продукти. Компанията е публична от 2016 г. и се търгува на Българска фондова борса. Пазарната ѝ капитализация към 3 ноември е 406,8 млн. лв. Основните пазари на дружеството са Западна Европа и Северна Америка. 

    Процесът на регистрация за търговия на официалния пазар във Франкфурт включва установяване на много взаимоотношения с важни нови партньори, регистрация на акциите за съхранение и сетълмент в международни депозитари и преминаване през дю дилиджънс процедурите на организации като Clearstream Banking и Deutsche Boerse.

    Чрез проекта с Алтерко Експат Капитал продължава мисията си за отваряне на българския капиталов пазар към света. Компанията осигурява достъп до най-големите международни пазари за качествени български емитенти.

    Експат Капитал, със своето лицензирано управляващо дружество Експат Асет Мениджмънт, е лидер в доверителното управление на инвестиции и спестявания у нас – с клиенти от близо 40 държави и достъп до инвестиции от цял свят във всички класове активи. В допълнение на индивидуалните инвестиционни сметки Експат управлява също и 18 фондови продукта, част от които уникални за България и региона. 

    Управляващото дружество Експат Асет Мениджмънт до момента беше единствената българска компания с инструменти, търгувани на големите европейски пазари и един от 30-те ETF оператора от цял свят, допуснати до Frankfurt Stock Exchange и London Stock Exchange с борсово търгувани фондове.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 5 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 6 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 22 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 22 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 22 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място