петък, 01 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6913 прочитания

  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?

  Историята на компанията научете от Томас Мец, управляващ директор на Бош Инженеринг Център София
  06 декември 2021, 09:58 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В новата рубрика на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира Бош Инженеринг Център в България, научете от Томас Мец, управляващ директор на компанията.

  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Bosch присъства в България вече повече от 25 години в различни области на бизнеса, а Инженеринг центърът стартира през януари 2019. Още от самото начало разполагаме с великолепен екип от опитни хора. На втория ден ми се обадиха от топ мениджмънта в Германия: „Хей, имаме нов проект за голям германски производител на автомобили. Този проект трябва да се реализира след няколко седмици. Моля ти се, ела в Германия да го поемеш!“ Ето как още на втория ден имахме възможност да докажем, че разполагаме с прекрасен екип на Bosch тук, в България.
  Първата причина, поради която избрахме България, е, че Bosch търсеше софтуерни инженери, а България е известна със своите софтуерни инженери. Втората причина е, че вече имахме други Инженерни центрове в Унгария и в Румъния и вече разполагахме с добър опит в този регион. Ето защо дойдохме в България и засега не съжаляваме.
  Сътрудничим си с Bosch в глобален мащаб и с реномирани производители на автомобили като „Фолксваген“, „Мерцедес“, „БМВ“. Работим с почти всички големи световни марки.
  Още от самото начало решихме да се фокусираме върху три области: автоматизираното шофиране, решенията за свързаност и електрификацията на автомобила, защото те съвпадат с нашия профил на компетентност. Също така това са и общите тенденции в цялата автомобилна индустрия, така че ние сме сигурни, че ще реализираме ръст сега и за в бъдеще.

  Какви бяха първите трудности?
  Спомням си две трудности. Първата беше, че от решението да се открие Центърът до реализирането му разполагахме само с три месеца. Суперкратък срок да се намери локация, да се изгради инфраструктура, да се наеме персонал. И ние успяхме да се справим, тъй като имаме прекрасен лидерски екип – аз и двама колеги българи, които познават пазара много добре. Съчетахме моето корпоративно Bosch ноу-хау с тяхното локално ноу-хау и се справихме прекрасно.
  Ето и второто предизвикателство – Bosch и автомобилната индустрия могат от време на време да бъдат малко традиционалисти. Като „новаци в отбора“ трябваше да спечелим доверието на утвърдените играчи. Това ни отне известно време и трябваше да бъдем много търпеливи. През първата година трябваше да доказваме отново и отново на какво сме способни. А печелившата стратегия за това, от моята гледна точка беше, че ние знаехме колко сме добри, но разполагахме и с нужното търпение да изчакаме, докато и другите го разберат.

  С какви технологии работехте в началото?
  Технологиите тогава и сега са свързани с автоматизираното шофиране, свързаността и електрификацията на автомобила – т.е. всичко, което прави автомобила по-щадящ околната среда, по-безопасен, но и по-комфортен. Ние разработваме цялостен продукт – софтуер, хардуер, за в бъдеще и механиката – всичко ще идва от България. Добавихме и разработки, които касаят не само автомобилите, но и целия пазар на мобилността – например електрическите велосипеди. Ето защо ние наистина оформяме бъдещето на мобилността.

  Какви бяха първите служители?
  Инженерният център стартира с около 100 души през 2019. Най-доброто ни бе инженерният екип с голям опит, но разполагахме и с експертен мениджмънт, така че компанията ни работеше на пълни обороти още от първия ден. Някои от хората вече бяха работили заедно в други компании и се познаваха. Така че още от самото начало съществуваше не само експертиза, но и прекрасна култура на колаборация.

  Какво представлява компанията днес?
  Днес имаме над 450 служители. Продължаваме да се разрастваме. Първият ни офис се намира в Лабораторния комплекс на София Тех Парк, а неотдавна открихме втори офис в новопостроената Synergy Tower също в София Тех Парк. Персоналът ни расте, офис пространството също се увеличава, но и продуктовото ни портфолио се разширява все повече.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Роберт Бош в JOBS.bg тук

  Вижте още:

  Как стартира Visteon в България?

  Как стартира Acronis в България?

  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  преди 6 часа
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  преди 7 часа
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  преди 7 часа
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  преди 8 часа
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  преди 9 часа
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%