петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10642 прочитания

    „Мусала Софт“: Отваряме 2 нови офиса в чужбина, привличаме таланти от цял свят

    Кои са най-търсените и най-високоплатени ИТ специалисти у нас - Елена Маринова, президент на българската софтуерна компания, пред Economy.bg
    06 декември 2021, 09:54 a+ a- a

     

    „Мусала Софт“ е една от водещите софтуерни компании у нас. Тази година дружеството отпразнува 21 години от основаването си. Служителите на компанията вече надхвърлят 650, като плановете са екипът да достигне 1000 души много скоро. В момента „Мусала Софт“ има офиси в София, Бургас, Русе и Пловдив, както и в Скопие, Северна Македония и в Прищина, Косово. Предстои откриване на гъвкави офиси в Египет и в Северна Македония, сподели пред Economy.bg Елена Маринова, президент на компанията. Латинска Америка и Азия също остават сред възможните дестинации за откриване на нови офиси, отбеляза Маринова. „Наемаме хора от всяка точка на планетата“, посочи тя.

    Какви са плановете за развитие на компанията, защо офисът й вече е светът, колко и какъв тип специалисти търси, какъв модел на работа ще следва, каква ще е 2021 за ИТ пазара у нас и какви са очакванията за 2022, кои са най-търсените и най-високоплатени ИТ специалисти в България – тези и други въпроси коментирахме с Елена Маринова, президент на „Мусала Софт“.

    Елена, „Мусала Софт“ вече има 21-годишна история у нас. Каква е равносметката за този период?
    Дълъг период – 21 години. Влияние върху много хора и клиенти, и върху обществото. Може би това е най-ценното нещо, което оставяме за толкова време.
    Много инициативи, свързани с образование. Някои продължават и до днес като CodeIT – състезанието ни по програмиране. Европейската детска олимпиада по програмиране -eJOI, която стартира преди 5 години в България. Други са се случвали в продължение на повече от 10 години, но са заместени от нови, като напр. Академия за ИТ лидери, която правихме повече от десетилетие с Факултета по математика и информатика към Софийския университет, където канехме гости от цял свят.
    Опитваме се да правим неща, които липсват в обществото. Преди две години стартирахме инициатива за психологическа помощ и подпомагане на деца с изявени таланти. Както спортистите, така и те са подложени на изключително голям стрес по време на състезания. Този проект беше частично финансиран и от наши служители по случай 20-годишнината на компанията миналата година.
    Иначе в момента физически офиси от стар тип имаме в София, Бургас и Русе. В Пловдив имаме по-раздвижен вариант с coworking пространство. В Северна Македония имаме офис в Скопие. В момента сме в процес на отваряне на такъв в Битоля. Също сме в процес на отваряне на офис в Африка, т.е. към края на 2021 имаме 7-8 физически локации. Но още преди пандемията, а сега с Covid като стимул продължаваме да наемаме все повече хора от всяка точка на планетата.

    Защо решихте да отворите офис в Африка? Преди 3 години имахте планове за Латинска Америка и Азия.
    Гледаме в Латинска Америка, в Азия и в Африка. Защото търсим таланти по цял свят. Африка е млад континент и потенциалът там е наистина огромен. Населението е младо, обществото и бизнеса бързо наваксват това, което се случва в западния свят. Смятаме, че бъдещето, като развитие в света, до голяма степен ще идва от Африка. Затова считаме, че е добра инвестиция.
    Първият ни офис е в Египет. Имаме планове за бъдещо развитие, но като се случи, ще го споделим.

    С какви предизвикателства очаквате да се сблъскате там?
    Предизвикателството са най-вече културните различия. Осъзнавахме преди повече от 10 години, че работейки с колеги само в България, е слабост, защото екипите, с които си сътрудничим с нашите клиенти, винаги са били международни. И искахме да създадем интернационална култура и възприятие за света вътре в компанията. В началото го правехме със стажантски програми, отворени за студенти от цял свят. Имали сме такива от Азия, Европа и Америка.
    След това дойде офисът ни в Македония. Дори тогава – преди 6-7 години, имаше много скептицизъм заради политическото напрежение между двете държави. Нямахме обаче проблем. Напротив, на човешко, на професионално ниво екипът работи чудесно. Но си има и специфики, колкото и да сме близки има разлики в подхода, в начина на мислене. Което с тотално различна държава и континент естествено е да бъде повече. Но вече имаме опита с хора от над 10 националности, с които работим. Това ни помага да се справим.

    В Египет вече отворен ли е офисът? Колко служители имате там?
    Отново това е по-съвременният модел, т.е. не очаквайте голям офис с бюра и т.н. По-скоро говорим за малък, гъвкав офис. По-важни са хората, които работят. Стремим се да имат добра връзка с екипа тук и да прекарват достатъчно време в централата на компанията, която продължава да е в София. Именно това е и едно от големите предизвикателства на пандемията – процесът по първоначално навлизане на хората в работния процес, независимо откъде са те. А когато са отнякъде по-далеч, става още по-предизвикателно.

    Латинска Америка и Азия си остават като цел. Правилно ли Ви разбрах?
    Гледаме държави и там, и в тези локации. Ще преценим в какъв модел да тръгнем с тях – дали с отваряне на офиси, дали с хора, които да дойдат в България. Или работа с тях от родните им места. Това е гъвкава комбинация, с която ще продължим да работим и в бъдеще. Това ще е естественият модел за нас. Офисът ни вече е в света. Концепцията за физическия офис се променя изключително много.

    Имахте цел да станете 1000 души до 2020.
    Все още не сме там, но вървим към тази цел. Надявам се новите локации да ни помогнат това да се случи максимално скоро.

    Колко голям е екипът ви в момента?
    В момента сме 650 +. И се надявам в скоро време да постигнем целта от четирицифрен брой служители.

    Кога отваряте офиса в Битоля?
    До края на годината очакваме там да имаме гъвкав тип офис.

    Какъв тип специалисти търсите?
    Всякакъв. Ние сме ИТ и инженерингова компания, така че основните хора, които продължаваме да търсим, са софтуерни инженери, инженери по качеството, но и DevSecOps специалисти, които в момента са изключително търсени. Също бизнес анализатори, UI/UX специалисти, Data Science специалисти, т.е. целият спектър от роли, както и хора на мениджмънт позиции.
    Заради прегрелите пазари на труда в България и по света все по-важни са хората, които се занимават с привличане и подбор или HR специалисти. Там определено ще има недостиг през следващите години и в България, и по света. Подборът, привличането, задържането и развитието на хора в компаниите ще бъде все по-предизвикателна задача.
    Преди няколко месеца попаднах на статия на Business Insider за топ най-търсени професии през следващите 10 години. На върха са софтуерните инженери и инженерите по качеството. Това са специалистите, за които се очаква в световен мащаб, да са с най-високи доходи и най-търсени.

    Това валидно ли е и за България според Вас?
    С пълна сила е валидно и за България.

    Кои са най-високоплатените ИТ специалисти у нас?
    Софтуерните инженери, разбира се, с техните специализации. Както споменах, в момента DevSecOps специалистите са много търсени и съответно там заплатите вървят нагоре. Но всяка една роля и специализация в софтуерния сектор ще бъде търсена и високоплатена през следващите години.

    Пандемията и дигитализацията, която тя наложи, ли са двигателят зад това силно търсене на ИТ специалисти?
    Ние и преди пандемията вървяхме с много бързи темпове на развитие. Това, което направи пандемията, е, че една бърза еволюция вече се превърна в революция. Скоростта се увеличи значително.

    За „Мусала Софт“ конкретно ускорител или спирачка беше пандемията?
    И ускорител, и спирачка, и предизвикателство, и възможност. Очевидно, когато дойде пандемията, за всички ни – и хора, и бизнеси, имаше няколко месеца на шок, не знаехме какво точно ще се случва. Но оттам нататък успяхме да превърнем предизвикателствата във възможности и да се възползваме от тях. 
    Очевидно едно от големите предизвикателства беше излизането на хората от офисите. При нас това стана в рамките на 24 часа. Всички успяха ефективно да преминат към работа от вкъщи.
    Аз самата бях доста консервативна на тема работа от вкъщи заради нуждата хората да общуват помежду си чисто социално. Продължавам да вярвам, че този социален контакт и общуване са изключително важни, за да могат хората да бъдат продуктивни, креативни и доволни.
    Въпреки тази консервативност в продължение на години се готвехме за подобно излизане на много хора за дистанционна работа, защото имаше видима тенденция. Това много ни помогна и ускори цялостната трансформация на компанията от работеща в няколко офиса, в компания, която в момента е разпръсната на десетки места по целия свят като служители. Това е огромна промяна. И предизвикателството да се запази духът на компанията и принадлежността на хората към нея е много по-голямо, отколкото преди, когато можехме по-често да се събираме заедно.

    Хибриден ли е моделът на работа, който следвате в момента? И така ли ще работите и в бъдеще?
    Твърдо ще остане хибриден моделът. Няма връщане назад . Инвестираме хората да се виждат колкото се може повече, защото вярваме, че контактът е важен, за да може те да се чувстват един екип.

    Според различни прогнози 2021 щe e нaй-ycпeшнaтa гoдинa в ИT ceĸтopa за последните 10 години у нас. Съгласна ли сте и каква беше за "Мусала Софт" годината?
    2020 беше силна година за нас. 2021 също ще бъде добра. Все още е рано да кажем финални цифри, но със сигурност говорим за двуцифрени ръстове. Очакването ни е и следващата година да бъде такава. Не виждам облаци над ИТ сектора в средносрочен план. Не мога да кажа дали 2021 би била най-успешната за 10 години, но със сигурност ще е успешна. Година на продължаващ ръст.

    Какви са прогнозите Ви за 2022? Каква ще бъде тя за ИТ индустрията?
    Ще продължи да расте. Двуцифрени ще бъдат темповете на ръст и през следващата година, вкл. и като заетост. Търсене има. Проблемът в България, а и в света не е в търсенето, а в предлагането на ИТ специалисти. Продължаваме да инвестираме ние като компания и браншовите организации в развитието на талант.

    Това ли е решението на проблема – да се откриват малки офиси по света като вас, плюс инвестиции в образование – в университети и училища?
    Дългосрочното решение е образованието. Колкото да преквалифицираме и да вземаме хора от други градове или държави, в крайна сметка в световен мащаб, ако не се увеличат хората, които влизат в математически и инженерни науки, и програмиране, няма как да се реши проблемът. Така че образованието е от значение в дългосрочен план.

    Какви умения ще се ценят най-много в ИТ сектора в бъдеще?
    Хора, които имат желание да се развиват, със силна математическа основа, креативни, с желание за работа.

    Какви нови професии очаквате да се появят в ИТ индустрията?
    Голямо е търсенето в областта на Data Science. Също в сферите на „Интернет на нещата“, автономно – всичко, както и всичко, свързано с дигитализация.

    Защо се нуждаем от повече жени в технологичния сектор?
    Факт е, че има по-малко жени, въпреки че България е водеща от гледна точка на дами в ИТ сектора. Но като цяло жените са значително по-малко от мъжете в софтуерната индустрия. Жените, както и различните националности и култури, дават нови гледни точки. Така и жените в чисто мъжки екип имат много различен подход. Шареността на екипите във всеки един аспект е много полезна. Ние се стремим екипите ни да бъдат диверсифицирани, защото това ги прави по-добри.

    Отбелязахте, че България има най-висок дял жени, работещи в технологичния сектор в ЕС. Но заемат ли българските дами управленски позиции в технологичния сектор?
    При нас имаме доста жени на високи мениджърски позиции. Тогава, когато жените раждат и отглеждат малки деца, им помагаме максимално леко и плавно да се върнат в компанията, в работата и проектите си. Както и по време на майчинството да не губят връзка с нас, като участват в различни събития.

    Вие сте една от малкото дами на лидерска позиция в ИТ сектора у нас. Кои бяха Вашите ролеви модели?
    Не мисля, че е имало жена, след която да вървя или да се вдъхновявам. По-скоро ми беше интересно. Беше съчетание на някакви случайности. И майка ми, и баща ми са инженери, така че вкъщи от малка съм била в ИТ среда. Въпреки че бях решила, че няма да работя в този сектор – струваше ми се скучно това с компютрите и машините, в крайна сметка хората казват: „Крушата не пада по далеч от дървото“. Макар че не съм силен програмист, т.е. моето образование е „Икономика и стратегическо управление“, секторът е изключително интересен и динамичен и съм щастлива, че съм в него.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на MUSALA SOFT AD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 15 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 23 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава