понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  9979 прочитания

  ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?

  За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Вели Пехливанов – CTO на българската софтуерна компания
  20 януари 2022, 13:16 a+ a- a

  Вели Пехливанов – съосновател и CTO на Resolute Software

  ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

  По какви проекти работи Resolute Software в България, пред Economy.bg разказва Вели Пехливанов – съосновател и CTO на българската софтуерна компания.

  Кои са основните проекти, по които работят екипите на Resolute Software в България?
  В Resolute Software работим върху глобално значими и много интересни проекти. Търсим сложни проблеми, такива, които са от стратегическа важност за нашите клиенти, които биха им помогнали да бъдат по-успешни и да ги поставят в една по-конкурентна позиция спрямо останалите играчи в техния сегмент. По-ключовите ни проекти са свързани с модернизиране на система за полицейски участъци в чужбина, работа по разработка за самолетни пилоти и платформа за обработка на здравна информация в помощ на цял свят. 

  Бихте ли разказали накратко за част от тях?
  Гордеем се, че в портфолиото ни има променящи света разработки. Може да се каже, че проектите ни са мечтата на всеки инженер.

  За един от клиентите ни изготвяме проект за намиране и проследяване на радиосигнали в авиационната индустрия. Географската информационна система събира и идентифицира сигнали в цял свят, следи ги в реално време и ги показва на географска карта. Системата се използва в самолети и ориентира пилотите в полет за околните радиосигнали и устройствата, които може да има там.

  Екипите ни допринасят и за намаляване на престъпността в чужбина, модернизирайки система за полицейски участъци, която досега беше достъпна единствено на десктоп устройства. Благодарение на нашите инженери полицията вече може да проверява номерата на колите в движение чрез всякакви устройства – смартфони, таблети и на големи екрани. Допълнително на същите тези устройства е достъпна информация за инциденти, заподозрени лица и доклади от централизирана база данни, обединяваща множество полицейски юрисдикции.

  Модернизацията в сектора на здравеопазването е една от нашите експертизи. Разработихме мобилно приложение за глобален здравен клиент, което се използва в цял свят. То достига до крайните мобилни потребители и предоставя навременна информация за Covid, други пандемии и препоръки за действие в определени ситуации, застрашаващи здравето (повече за него тук). 

  Какви технологии използвате в работата си?
  В екипите се използват няколко основни технологични стека за направата най-често на уеб- и мобилни системи. За мобилните решения работим с различни Cross-platform Native технологии, които се характеризират с това, че използват споделена кодова база за разработка на приложения за Android и iOS едновременно. По отношение на уеб разработките, ползваме два основни технологични стека. Единият е Microsoft.NET с вече върху него ASP.NET и Blazor, а другият е JavaScript, като работим с най-модерните JavaScript Frameworks.

  Как е организиран работният процес по различните проекти и каква е мениджмънт структурата? Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
  Работният процес следва agile принципи на софтуерна разработка и се фокусира върху постоянно подобрение, навременна обратна връзка и прозрачност. Екипите ни работят в режим на висока ангажираност с клиентите, като всеки специалист участва в процеса на планиране и представяне на резултата на клиента в интерактивен процес на разработка. Обикновено са между 3 и 8 души и включват експерти за всяка една техническа или креативна задача, необходима за проекта. Организационната структура е плоска и се състои от екипи и техните ръководители, обособени в технологични звена, ръководени от технически директори. Решенията по отношение на техническа стратегия и управление на екипите се вземат от лидерски комитет, в който участват лидери от всички нива на йерархията заедно със CEO и CTO на компанията.

  От ляво надясно: Атанас Симеонов, Вели Пехливанов и Христо Георгиев - основатели на Resolute Software

  Как се промениха проектите, по които работите през годините?
  Повечето пораснаха в обем, след като клиентите ни се довериха с допълнителни функционалности, интеграции и доработки. Благодарение на това клиентите ни успешно реализират целите си, а ние добавяме стойност за бизнеса. Други от проектите ни се трансформираха от малки индивидуални софтуерни системи, в многогодишни проекти за цялостна модернизация на бизнеса. В технологично отношение виждаме растящо търсене на мултиплатформени системи, които потребителят да ползва едновременно от всякакви устройства – компютър, телефон, таблет. Расте и внедряването в облака и използването на съвременни тенденции като serverless и micro frontends.

  Кои са най-големите предизвикателства при проектите, по които работите?
  Позиционирайки се в премиум сегмента на пазара като качество, цена и отношение към работата, се конкурираме с някои от най-големите и световно известни service компании. Когато за първи път започваме да си говорим с потенциални клиенти, разберат ли, че сме от Източна Европа, а не от Америка или Западна Европа, за нас борбата става една идея по-трудна да разкажем защо ние сме най-добрите и да спечелим първоначалното им доверие. Това е едно от най-големите предизвикателства – да правиш бизнес на глобално ниво без значение от коя част на света си. Почти винаги обаче успяваме да спечелим проекта, защото показваме задълбочено решение на поставения казус, отговорност и качествен анализ с навременната комуникация към проблема. Всеки спечелен проект е доказателство за това, че вършим нещата правилно.

  Кои са най-големите постижения, които сте осъществили?
  Щастливи сме, че българска компания разработи мобилна апликация в момент на глобална пандемия, която помага на целия свят да бъде много по-добре информиран, да следи препоръките, правилата и решенията, засягащи здравето!

  Като цяло за всеки от изброените проекти по-горе бяхме разглеждани под лупа, за да стане ясно дали можем да се справим и да заслужим правото да разработваме такива значими за клиентите ни системи. Гордея се, че доказахме, че можем с всяка една от тях!

  Какво предстои при Вас?
  Resolute Software има много спечелени битки, а за това говорят все повече световни клиенти, които ни се доверяват. Предстои година, изпълнена с много работен хъс. Работата ни и отношенията, които изграждаме с настоящите ни клиенти, помагат за откриването на нови такива с вече доказани и успешни примери, гарантиращи за нивото на нашата експертиза и умения.

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Resolute Software JSC в JOBS.bg тук

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ

  ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева