петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9431 прочитания

    ИТ проектите в България: По какви проекти работи Resolute Software?

    За проектите, екипите и технологиите, които използват, научете от Вели Пехливанов – CTO на българската софтуерна компания
    20 януари 2022, 13:16 a+ a- a

    Вели Пехливанов – съосновател и CTO на Resolute Software

    ИТ секторът в България продължава да се развива динамично и да предлага все повече и все по-интересни възможности за професионална реализация. Технологичните екипи в България работят по проекти на компании и организации от цял свят, разработват собствени софтуерни продукти, които намират приложение в разнообразни области от живота.  

    По какви проекти работи Resolute Software в България, пред Economy.bg разказва Вели Пехливанов – съосновател и CTO на българската софтуерна компания.

    Кои са основните проекти, по които работят екипите на Resolute Software в България?
    В Resolute Software работим върху глобално значими и много интересни проекти. Търсим сложни проблеми, такива, които са от стратегическа важност за нашите клиенти, които биха им помогнали да бъдат по-успешни и да ги поставят в една по-конкурентна позиция спрямо останалите играчи в техния сегмент. По-ключовите ни проекти са свързани с модернизиране на система за полицейски участъци в чужбина, работа по разработка за самолетни пилоти и платформа за обработка на здравна информация в помощ на цял свят. 

    Бихте ли разказали накратко за част от тях?
    Гордеем се, че в портфолиото ни има променящи света разработки. Може да се каже, че проектите ни са мечтата на всеки инженер.

    За един от клиентите ни изготвяме проект за намиране и проследяване на радиосигнали в авиационната индустрия. Географската информационна система събира и идентифицира сигнали в цял свят, следи ги в реално време и ги показва на географска карта. Системата се използва в самолети и ориентира пилотите в полет за околните радиосигнали и устройствата, които може да има там.

    Екипите ни допринасят и за намаляване на престъпността в чужбина, модернизирайки система за полицейски участъци, която досега беше достъпна единствено на десктоп устройства. Благодарение на нашите инженери полицията вече може да проверява номерата на колите в движение чрез всякакви устройства – смартфони, таблети и на големи екрани. Допълнително на същите тези устройства е достъпна информация за инциденти, заподозрени лица и доклади от централизирана база данни, обединяваща множество полицейски юрисдикции.

    Модернизацията в сектора на здравеопазването е една от нашите експертизи. Разработихме мобилно приложение за глобален здравен клиент, което се използва в цял свят. То достига до крайните мобилни потребители и предоставя навременна информация за Covid, други пандемии и препоръки за действие в определени ситуации, застрашаващи здравето (повече за него тук). 

    Какви технологии използвате в работата си?
    В екипите се използват няколко основни технологични стека за направата най-често на уеб- и мобилни системи. За мобилните решения работим с различни Cross-platform Native технологии, които се характеризират с това, че използват споделена кодова база за разработка на приложения за Android и iOS едновременно. По отношение на уеб разработките, ползваме два основни технологични стека. Единият е Microsoft.NET с вече върху него ASP.NET и Blazor, а другият е JavaScript, като работим с най-модерните JavaScript Frameworks.

    Как е организиран работният процес по различните проекти и каква е мениджмънт структурата? Колко души работят по всеки от проектите и какви специалисти са те?
    Работният процес следва agile принципи на софтуерна разработка и се фокусира върху постоянно подобрение, навременна обратна връзка и прозрачност. Екипите ни работят в режим на висока ангажираност с клиентите, като всеки специалист участва в процеса на планиране и представяне на резултата на клиента в интерактивен процес на разработка. Обикновено са между 3 и 8 души и включват експерти за всяка една техническа или креативна задача, необходима за проекта. Организационната структура е плоска и се състои от екипи и техните ръководители, обособени в технологични звена, ръководени от технически директори. Решенията по отношение на техническа стратегия и управление на екипите се вземат от лидерски комитет, в който участват лидери от всички нива на йерархията заедно със CEO и CTO на компанията.

    От ляво надясно: Атанас Симеонов, Вели Пехливанов и Христо Георгиев - основатели на Resolute Software

    Как се промениха проектите, по които работите през годините?
    Повечето пораснаха в обем, след като клиентите ни се довериха с допълнителни функционалности, интеграции и доработки. Благодарение на това клиентите ни успешно реализират целите си, а ние добавяме стойност за бизнеса. Други от проектите ни се трансформираха от малки индивидуални софтуерни системи, в многогодишни проекти за цялостна модернизация на бизнеса. В технологично отношение виждаме растящо търсене на мултиплатформени системи, които потребителят да ползва едновременно от всякакви устройства – компютър, телефон, таблет. Расте и внедряването в облака и използването на съвременни тенденции като serverless и micro frontends.

    Кои са най-големите предизвикателства при проектите, по които работите?
    Позиционирайки се в премиум сегмента на пазара като качество, цена и отношение към работата, се конкурираме с някои от най-големите и световно известни service компании. Когато за първи път започваме да си говорим с потенциални клиенти, разберат ли, че сме от Източна Европа, а не от Америка или Западна Европа, за нас борбата става една идея по-трудна да разкажем защо ние сме най-добрите и да спечелим първоначалното им доверие. Това е едно от най-големите предизвикателства – да правиш бизнес на глобално ниво без значение от коя част на света си. Почти винаги обаче успяваме да спечелим проекта, защото показваме задълбочено решение на поставения казус, отговорност и качествен анализ с навременната комуникация към проблема. Всеки спечелен проект е доказателство за това, че вършим нещата правилно.

    Кои са най-големите постижения, които сте осъществили?
    Щастливи сме, че българска компания разработи мобилна апликация в момент на глобална пандемия, която помага на целия свят да бъде много по-добре информиран, да следи препоръките, правилата и решенията, засягащи здравето!

    Като цяло за всеки от изброените проекти по-горе бяхме разглеждани под лупа, за да стане ясно дали можем да се справим и да заслужим правото да разработваме такива значими за клиентите ни системи. Гордея се, че доказахме, че можем с всяка една от тях!

    Какво предстои при Вас?
    Resolute Software има много спечелени битки, а за това говорят все повече световни клиенти, които ни се доверяват. Предстои година, изпълнена с много работен хъс. Работата ни и отношенията, които изграждаме с настоящите ни клиенти, помагат за откриването на нови такива с вече доказани и успешни примери, гарантиращи за нивото на нашата експертиза и умения.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Resolute Software JSC в JOBS.bg тук

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ

    ИТ продуктите в България: Какви продукти разработва Progress?

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 42 минути
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 46 минути
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 2 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове
    преди 17 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи