петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3885 прочитания

    Връчиха Наградите на Германската икономика

    Вижте кои компании за какви постижения бяха отличени
    26 януари 2022, 11:34 a+ a- a

    За осемнадесети път Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през последната година.

    Наградата на германската икономика в България за 2021 беше присъдена в четири категории. Общо 19 бяха номинираните компании. Членството в ГБИТК не беше условие за участие.

    В категория „Голямо предприятие“ в надпреварата участваха 8 компании, в категория „Малко и средно предприятие“ – 2, за приза в категория „Социален ангажимент“ се бориха 6 фирми, а в категория „Стартираща компания“ – 3.

    Отличени тази година с Наградата на германската икономика в България са: „Фесто производство“ - в категорията „Голямо предприятие“, „Смарт Органик“- в категория „Малко или средно предприятие“, „УниКредит Булбанк“ - в категория „Социален ангажимент“ и „Payhawk“ - в категория „Стартъп“.

    Почетни грамоти за ползотворно и тясно сътрудничество с ГБИТК през изминалата 2021 получиха Димитър Николов, кмет на община Бургас, Стефан Йонков, ръководител на службата по търговско-икономически въпроси към Генералното консулство на Република България в Мюнхен и Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондация Конрад Аденауер в България.

    Сред официалните гости на събитието бяха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в София. На церемонията присъства и министърът на туризма Христо Проданов.

    "Германия е най-големият външнотърговски партньор на България, както по линия на инвестициите, така и по отношение на търговията". Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който награди победителя в категория „Голямо предприятие“ на Наградите на Германската икономика за 2021. Лорер отбеляза, че новото правителство искрено желае партньорството с германския бизнес да продължи още по-активно и да се разширява. „Обещаваме нещо, което немските компании много ценят и досега не са намирали у нас в достатъчна степен - ред, върховенство на закона и правила", посочи той.

    Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България, благодари на министър Лолер за очертаните от него теми, важни за германските инвеститори. "Наблюдаваме с голям интерес и надежда новите усилия на България в отношенията си със Северна Македония. Ако продължите с изграждането на пътища, железопътни и въздушни връзки, инфраструктура, тогава бъдете сигурни, че германският бизнес също ще забележи възможности и ще участва", подчерта герамнският посланик.   

    Президентът на ГБИТК Тим Курт цитира данни на федералната статистическа служба на Германия за периода януари - септември 2021, според които търговският обмен между двете страни възлиза на 7,033 млрд. евро. Курт посочи, че в този тежък период интересът на инвеститорите от Германия се запазва, като са били направени няколко големи инвестиции в страната ни. Според предварителни данни на БНБ, за най-големите чуждестранни инвеститори в България в периода януари - октомври 2021 Германия е на второ място с инвестиции в размер на 290,4 млн. евро след Люксембург.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 21 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство