петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    7181 прочитания

    Какво е необходимо, за да може украински гражданин да започне работа у нас?

    За Economy.bg разясниха Емил Евтимов и Елиана Юрчиева от KPMG България
    28 февруари 2022, 16:45 a+ a- a

    В резултат на случващото се в Украйна, се очаква имигриране на много украински граждани, които могат да потърсят международна закрила и в България. В тази връзка Economy.bg се свърза с KPMG България, за да разбере какво е необходимо на един украински гражданин, за да започне работа у нас. Емил Евтимов и Елиана Юрчиева представят обща информация за българските работодатели, които биха искали да предложат работа и да наемат лица, пристигащи от Украйна. 

    Емил Евтимов е директор „Правни консултантски услуги“ в KPMG България, адвокат от Софийската адвокатска колегия, с над 15 години опит като юрист. Емил отговаря за предоставянето на трудовоправни консултации, преструктуриране на персонал, колективно трудово договаряне, процесуално представителство по данъчни и трудови дела, ръководи инвестиционни проекти на български и международни компании.

    Елиана Юрчиева е Старши сътрудник „Правни консултантски услуги“ в KPMG България. Елиана отговаря за предоставянето на консултации в областта на трудовото и имиграционно право, както и на правно съдействие по въпросите на трудовата миграция и трудовата мобилност.

    Какво трябва да направят работодателите, за да наемат украински гражданин?
    Работодателите биха могли да наемат на трудов договор, без да е необходимо разрешение за работа, украински граждани, на които е предоставено право на убежище или международна закрила в България или за които това е предвидено в международен договор, по който България е страна. 

    Украинските граждани, които са подали молба за международна закрила, но при които производството не е приключило до три месеца от подаването на молбата поради независещи от тях причини, имат право също на достъп до пазара на труда. 

    Те могат да упражняват трудова заетост в България без разрешение за работа, след деклариране на заетостта в Агенция по заетостта за срок до приключване на производството по реда на Закона за убежището и бежанците. Декларирането се извършва в 7-дневен срок от започването на работа. 

    На европейско ниво се обмисля и приемане на необходимите актове за предоставяне на временна закрила на украинските граждани, приложима при случаи на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие и други.

    С какви документи трябва да разплагат украинските граждани?
    В случай, че чужденецът има предоставена международна закрила в България, той трябва да предостави на работодателя карта на лице с бежански статут или карта на лице с хуманитарен статут. 

    В случай, че лицето е още в процедура по придобиване на статут, то трябва да представи документ за пребиваване в България, издаден от компетентния орган и служебна бележка, издадена от Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет, за наличие на обстоятелства по чл.29, ал. 3 от Закон за убежището и бежанците.

    Необходими ли са визи?
    Украински граждани, притежатели на биометрични паспорти, имат право да влизат в България при безвизов режим за 90 дни в рамките на 180 дневен период. В този период биха могли да кандидатстват за предоставяне на международна закрила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 10 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години