сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6924 прочитания

  Какво е необходимо, за да може украински гражданин да започне работа у нас?

  За Economy.bg разясниха Емил Евтимов и Елиана Юрчиева от KPMG България
  28 февруари 2022, 16:45 a+ a- a

  В резултат на случващото се в Украйна, се очаква имигриране на много украински граждани, които могат да потърсят международна закрила и в България. В тази връзка Economy.bg се свърза с KPMG България, за да разбере какво е необходимо на един украински гражданин, за да започне работа у нас. Емил Евтимов и Елиана Юрчиева представят обща информация за българските работодатели, които биха искали да предложат работа и да наемат лица, пристигащи от Украйна. 

  Емил Евтимов е директор „Правни консултантски услуги“ в KPMG България, адвокат от Софийската адвокатска колегия, с над 15 години опит като юрист. Емил отговаря за предоставянето на трудовоправни консултации, преструктуриране на персонал, колективно трудово договаряне, процесуално представителство по данъчни и трудови дела, ръководи инвестиционни проекти на български и международни компании.

  Елиана Юрчиева е Старши сътрудник „Правни консултантски услуги“ в KPMG България. Елиана отговаря за предоставянето на консултации в областта на трудовото и имиграционно право, както и на правно съдействие по въпросите на трудовата миграция и трудовата мобилност.

  Какво трябва да направят работодателите, за да наемат украински гражданин?
  Работодателите биха могли да наемат на трудов договор, без да е необходимо разрешение за работа, украински граждани, на които е предоставено право на убежище или международна закрила в България или за които това е предвидено в международен договор, по който България е страна. 

  Украинските граждани, които са подали молба за международна закрила, но при които производството не е приключило до три месеца от подаването на молбата поради независещи от тях причини, имат право също на достъп до пазара на труда. 

  Те могат да упражняват трудова заетост в България без разрешение за работа, след деклариране на заетостта в Агенция по заетостта за срок до приключване на производството по реда на Закона за убежището и бежанците. Декларирането се извършва в 7-дневен срок от започването на работа. 

  На европейско ниво се обмисля и приемане на необходимите актове за предоставяне на временна закрила на украинските граждани, приложима при случаи на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие и други.

  С какви документи трябва да разплагат украинските граждани?
  В случай, че чужденецът има предоставена международна закрила в България, той трябва да предостави на работодателя карта на лице с бежански статут или карта на лице с хуманитарен статут. 

  В случай, че лицето е още в процедура по придобиване на статут, то трябва да представи документ за пребиваване в България, издаден от компетентния орган и служебна бележка, издадена от Държавната агенция за бежанците при Министерски съвет, за наличие на обстоятелства по чл.29, ал. 3 от Закон за убежището и бежанците.

  Необходими ли са визи?
  Украински граждани, притежатели на биометрични паспорти, имат право да влизат в България при безвизов режим за 90 дни в рамките на 180 дневен период. В този период биха могли да кандидатстват за предоставяне на международна закрила.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 16 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи