вторник, 19 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9694 прочитания

    Women in IT: Невена Цонева, Head of Business Development, myPOS

    Защо след 15 години в чужбина се връща в България и как започва кариера в ИТ сферата, разказва Невена Цонева
    08 март 2022, 16:06 a+ a- a

    В рубриката Women in IT ви разказваме за жени, които са избрали ИТ кариерата – как са се насочили към нея, с какви предизвикателства са се сблъскали и какво ги мотивира. Целта е да покажем, че ИТ сферата е място за професионална реализация и на жени.

    Запознайте се с Невена Цонева, Head of Business Development/ръководител „Бизнес развитие“ в myPOS:

    Невена, разкажете ни за Вашето образование.
    Завършила съм Hospitality management в Hoge Hotel School в Холандия, което е много различно от това, с което се занимавам в момента.

    Как се насочихте към ИТ сферата?
    Работила съм в различни сфери и реално никога не съм избирала сферата, в която работя. Избирам компанията и хората, с които ще работя. За мен това е по-важно.

    Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
    Сервитьорка. Живяла съм дълги години в Холандия и това бяха първите ми години там, учих, още не говорех езика, и това беше най-доброто, което можах да намеря. Бяха интересни години, за които си спомням с усмивка. Не е важно къде започваш, важно е да знаеш къде отиваш.

    Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
    След 15 години живот в чужбина реших, че е време да се прибера в България. На този етап бях доста напреднала в професионалното си развитие и не исках да правя стъпка назад. Освен това никога не бях работила в България и не знаех дали тук има компании, които биха ми предложили развитието, което търсех. Дойдох на интервю в myPOS съвсем случайно, за различна позиция – проверка на документи на холандски език. Знаех много малко за компанията, още по-малко за позицията, просто исках да видя какви възможности бих имала в България. myPOS ме заинтригува още на първия разговор – концепцията е интересна, продуктът е разнообразен и възможностите са безкрайни.
    След първото интервю ми се обадиха, че могат да ми предложат позицията, но според тях съм по-подходяща за друга. Впечатли ме това, че компанията помисли къде аз най-добре бих паснала и ми предложи развитие в тази посока.
    Това винаги е било важно за мен, да знам, че аз мога да допринеса с нещо. След второто интервю myPOS ме спечели напълно, не само работата в отдел „Бизнес развитие“, но и хората, с които се запознах и с които щях да работя. Това, което се е запечатало най-силно в съзнанието ми от първите месеци в компанията, е темпото на работа. Преди myPOS съм работила в медицински компании, където темпото на работа е високо или поне така си мислех, преди да започна в ИТ сферата. Тук темпото е по-високо.

    В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите?
    Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера, в какво се състои работата Ви? В момента съм на позиция „ръководител“ на отдел „Бизнес развитие“. Ние сме екип от 9 души и се занимаваме с много разнородни проекти. Ако трябва да обобщя работата ни, ние участваме най-силно в два процеса: проучване на потенциалното развитие на продукта и проследяване на успеха след завършване на даден проект и пускането на продукта на пазара.

    Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
    Това, което ми доставя най-голямо удоволствие в работата, е разнообразието на проектите, с които се занимаваме. Тъй като портфолиото на myPOS е толкова диверсифицирано, екипът ни има възможността да работи по множество различни проекти, всеки от които изисква различен набор от умения. Това ни дава възможността да научаваме нещо ново всеки ден, да се развиваме.

    Кои са Вашите ролеви модели, хората, от които се учите?
    През годините съм имала привилегията да работя с няколко изключителни жени, силни характери, страхотни професионалисти и невероятни лидери. Те са моите ролеви модели.

    Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
    Мисля, че е предизвикателство да си жена в множество компании. Според мен това не зависи толкова от сферата, колкото от хората, които работят в компанията, и атмосферата, която създават. Аз винаги съм имала късмета да работя в компании, където гласът ми е бил чуван.

    Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
    myPOS е единствената ИТ компания, в която съм работила, затова не смея да говоря за индустрията като цяло. Но в myPOS никога не съм се чувствала дискриминирана или подценявана, защото съм жена.

    Кои са на-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустирята?
    Или не съм чувала такива, или не съм им обърнала внимание. В редиците на myPOS има голям дял талантливи жени на всички нива. Създаването на разнообразна работна среда и равенството между половете е един от ключовите компоненти за насърчаване на иновациите.

    Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
    Стандартни неща – семейство, приятели, книги, музика. Доброволец съм в приюта за животни във Варна, където помагам веднъж или два пъти месечно. В България има толкова много бездомни животи и толкова малко организации, които помагат. Радва ме, че мога да допринеса с нещо, било то и с няколко часа на месец.

    Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
    За мен е по-важно да харесваш работата си, отколкото сферата, в която работиш. Прекарваме толкова много време на работа, ако това, което правим, не ни радва, това се отразява на всеки аспект от живота ни. Освен това искрено вярвам, че човек, който харесва работата си, се справя значително по-добре. По-специално за ИТ сферата бих казала, че предлага динамична среда, разнообразни проекти и множество възможности, дори и извън работата в технически специализирани екипи. За да бъдат успешни, компании като нашата се нуждаят от широк набор от специалисти в допълнение на дивелопъри и тестъри, те се нуждаят от експерти по продажби, маркетинг, финанси, хелпдеск, риск и много други. От тази гледна точка работата в ИТ сферата невинаги изисква техническо образование или опит в областта.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на myPOS Technologies AD в JOBS.bg тук

    ВИЖТЕ ОЩЕ:

    Women in IT: Мария Паскова, Senior Software Developer в МенторМейт
    Women in IT: Гергана Игнатова, SAP консултант в KPMG ITS

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    Apple води преговори за вграждане на Gemini на Google в iPhone
    Компанията е водила преговори и с OpenAI
    преди 14 часа
    Китайски доставчик на части за Tesla ще строи завод у нас
    Плановете са да бъдат разкрити до 200 работни места край Пловдив
    преди 14 часа
    Президентътвръчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел
    Тя бе посочена като кандидат за министър-председател от ПГ на ГЕРБ-СДС
    преди 15 часа
    преди 16 часа
    В тази част на София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м
    Покупките на имоти на абсолютна стойност над 600 000 евро в столицата растат с 50%, отчитат от Unique Estates
    преди 20 часа
    Паскал Донахю: Ползите от приемането на еврото в България ще са за всички – и за българите, и за цяла Европа
    По време на посещението си у нас председателят на еврогрупата се срещна и с президента Радев