петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5409 прочитания

    Световни технологични гиганти инвестират в център за изкуствен интелект у нас

    Целта на INSAIT е да привлече преподаватели от световно ниво, да насърчи талантите да останат и да се върнат в страната, да създаде успешни стартъпи и предприемачи
    11 април 2022, 16:09 a+ a- a

    Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich сн: INSAIT

    Технологичните гиганти Google, DeepMind, Amazon Web Services и български IT лидери, начело със SiteGround, правят безпрецедентна инвестиция в първия по рода си център в Източна Европа, наречен INSAIT (институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии).

    Как една 20-годишна мечта се превърна в реалност:

    INSAIT има амбицията и потенциала да се установи като един от водещите изследователски и образователни центрове в света, предоставяйки за първи път условия на работа, съпоставими с тези в западни университети.

    INSAIT е създаден в партньорство с два от водещите технологични университети в света - швейцарските политехники ETH Zurich и EPFL, чрез международно споразумение, ратифицирано от Народното събрание. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, а световно известни учени от САЩ, Израел, и Швейцария ръководят и съветват центъра според най-добрите практики.

    INSAIT е финансиран от българското правителство с близо 170 милиона лева за период от 10 години. Водещите технологични компании Google, DeepMind и Amazon Web Services разпознават значимостта на INSAIT за развитието на научните изследвания и иновации в Източна Европа и за първи път подпомагат подобен проект в региона с над 12 милиона лева - Google и DeepMind ще финансират INSAIT с близо 6 милиона лева през следващите три години, a Amazon Web Services с близо 7 милиона лева.

    Вижте видео от откриването на INSAIT:

    Визията на INSAIT получава пълна подкрепа от технологичния сектор в България. Към момента институтът е привлякъл финансиране в размер на 12 милиона лева от SiteGround, един от лидерите на международния уеб хостинг пазар със седалище в България, и 1,3 милиона лева от други известни технологични предприемачи и инвеститори, сред които Васил Терзиев, Богомил Балкански, Иван Осмак, Атанас Симеонов, Неделчо Спасов, Станимир Василев, Светозар Георгиев, Христо Христов, Любомир Минчев, Иво Евгениев.

    Мисията на INSAIT е да превърне България в световна дестинация за изследвания и иновации, а така също и в център на нова екосистема с пряко въздействие върху развитието на страната.

    "Целта е страната ни да се утвърди като водеща дестинация за развитие на научноизследователската и образователна дейност в тази сфера, а също така - да върнем обратно в България най-талантливите ни умове. Когато частният сектор и държавата работят заедно, резултатът е конкурентоспособност на световно ниво. INSAIT е успех за България с хоризонт да бъде успех за Европа и за света", подчерта при откриването премиерът Кирил Петков.

    „INSAIT е блестящ пример как личност със своите дълбоки познания, професионален авторитет, визия за бъдещето и огромна енергия може да промени хода на историята не само за една страна, а за цял регион“, отбеляза президентът Румен Радев и изрази признателност за неуморния труд към проф. Мартин Вечев, създател на INSAIT и професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, водещ учен в света на компютърните науки и изкуствения интелект.

    По думите на президента създаването на този институт е успяло да обедини усилията на четири правителства – две редовни и две служебни, които са постигнали единство и приемственост в името на висока национална цел.

    "Днес отбелязваме много повече от откриването на INSAIT. Този ден бележи превръщането на една идея в реалност. Идеята на проф. Мартин Вечев с наука и иновации България да бъде лидер за върхови постижения в науката – на регионално, европейско и световно ниво. Благодаря на проф. Вечев и екипа му за енергията, визията и неуморните усилия", посочи еврокомисарят Мария Габриел.

    „Научноизследователската и образователна дейност на световно ниво е в основата както на всяка стабилна и конкурентна икономика, така и на технологичния прогрес. Чрез този институт България става пионер в Източна Европа. Наша приоритетна цел е да съживим и трансформираме България. Подобно на други западни институти, INSAIT има потенциал да окаже сериозно влияние не само върху развитието на икономиката, социалната политика и образованието в България, но и върху ролята и авторитета на страната“, сподели проф. Мартин Вечев.

    Жоел Мезо, президент на ETH Цюрих, коментира: „Науката изгражда културни мостове – нещо, от което светът се нуждае повече от всякога. Радвам се, че ETH Цюрих, чрез партньорствата на нашите преподаватели с INSAIT, може да допринесе за укрепване на научните връзки с България и Европа.“

    Мартин Ветерли, президент на EPFL в Лозана, с гордост отбеляза, че EPFL продължава да подкрепя научните изследвания на високо ниво в сферата на технологиите в Източна Европа. „Това показва, че вярваме в потенциала на страни като България в бъдеще да се превърнат в основни играчи на академичната сцена, особено в областта на компютърните науки и изкуствения интелект.“

    Джеф Дийн, директор на Google AI, каза: „Горди сме да подкрепим работата на INSAIT. Източна Европа има невероятен набор от таланти в областта на компютърните и инженерните науки. Нашето желание е да помогнем на INSAIT да се превърне в център на световно ниво, привличащ най-добрите изследователи от региона и света. Има още много работа, която трябва да свършим в областта на изкуствения интелект и компютърните науки, и инициативи като тези са от решаващо значение, за да се гарантира, че технологията може да бъде от полза за всички. Нямам търпение да видя новаторската работа, която ще произведе INSAIT!“

    Байрън Кук, вицепрезидент на Amazon Web Services, сподели: “Във всеки един момент днес учени, инженери и софтуерни разработчици създават следващата иновация, която ще промени живота ни завинаги. В Amazon Web Services се ангажираме да помагаме на хората да придобият нови умения, които ще са необходими за работата им в бъдеще. Със стартирането на INSAIT в София очакваме с нетърпение да надградим бъдещите специалисти с по-добри умения за анализ и изследвания и ще помогнем насърчаването на иновации и предприемачество, което ще бъде от полза за обществото като цяло.“

    Тенко Николов, управляващ партньор на най-големия инвеститор в проекта до момента, SiteGround, коментира: „Когато полагахме основите на екипа ни през 2004, една от целите ни беше да докажем, че с работата си можеш да влияеш положително на световно ниво, дори и от малка страна в Източна Европа като България. По онова време тази мисъл изглеждаше нереалистична. Но за последните 18 години, благодарение на изумително талантливите, отдадени и способни IT специалисти в екипа ни, които избраха да останат да работят в България, ние в SiteGround го доказахме в нашата сфера на дейност. С подкрепата си към INSAIT днес се надяваме още повече таланти да направят този избор. Благодарение на това, че INSAIT ще им предостави поле на изява и подкрепа от най-добрите умове на компютърните науки и AI технологии в световен мащаб, се надявам някой ден създаването на следващата голяма световна технология в България да звучи съвсем реалистично - защото съм убеден, че имаме талантите, с които да го постигнем.“

    За да изпълни своята мисия, INSAIT планира да развие изследователски и образователни програми на световно ниво, които обхващат основите и приложенията на изкуствения интелект и компютърните науки. Подкрепата, която получава от българското правителство, световните технологични гиганти и технологичната индустрия в България, ще позволи на INSAIT да привлече учени от световна величина в тези области. Амбицията на INSAIT e да обучи следващото поколение визионери, висококвалифицирани изследователи и технологични лидери. Това ще насърчи най-добрите млади таланти да останат и да се върнат в страната, ще създаде повече възможности за работа в региона и ще осигури подходяща среда за предприемачи, успешни технологични стартъпи и партньорства.

    Архитект на INSAIT е проф. Мартин Вечев от ETH Zurich, един от водещите учени в света на компютърните науки и изкуствения интелект. Проф. Вечев е носител на множество международни награди, включително на наградата “Джон Атанасов” за постижения в областта на компютърните и информационните технологии (2009). Той е единственият българин носител на две престижни награди на Европейския съвет за научни изследвания (3 милиона лева през 2016 г. и 4 милиона лева през 2021 г.). Проф. Вечев е също предприемач и основател на три успешни високотехнологични стартъпа, известни в международен мащаб.

    Изпълнителен директор на института е инженер Борислав Петров, технологичен предприемач, развил успешна кариера в Германия и Швейцария и завърнал се в България.

    Очаквайте интервюта с проф. Мартин Вечев и носителя на наградата „Тюринг“ („компютърният Нобел“) проф. Шафи Голдвасер от MIT и Berkeley!

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 2 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 4 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 4 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове