петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3175 прочитания

    Amdaris: Планираме да отворим сателитни центрове и в други български градове

    За плановете на компанията у нас разказва Весела Николова, директор на българския офис на Amdaris
    14 април 2022, 13:27 a+ a- a

    Весела Николова е директор на българския офис на „Амдарис“. Запален предприемач, тя е съосновател на стартъп за електронна търговия и неправителствената организация 180 Degrees Consulting Sofia, като е ръководила и бизнес развитието и финансите на стартъпа esports.com.

    Economy.bg се свърза с Весела, за да ни разкаже повече защо „Амдарис“ избра България, какви са плановете на компанията и какво мисли за пазара на ИТ таланти у нас.

    Защо Amdaris избра България за своя нов офис?
    Българският център е нашият шести офис наред с тези, които отворихме в Обединеното кралство (нашият централен офис), Румъния, Украйна, Молдова и Дубай. Избрахме София, тъй като тя е една от нововъзникващите ИТ столици на Източна Европа и най-бързоразвиващата се индустрия в България е именно разработката на софтуер. Също така има голям брой висшисти, излизащи от български университети с много добро образование и английски като втори език, а наш стремеж е да създаваме нови възможности за работа за този разширяващ се набор от технологични таланти.

    За нас също беше важно, че България е страната от ЕС с най-висок процент на полово разнообразие в ИТ сектора, като жените съставляват приблизително 33% от работната сила. Тъй като от дълго време сме ангажирани да подобряваме възможностите за жените в технологиите, намираме тази статистика за наистина вълнуваща.

    Друг фактор, който спомогна за нашето решение, са добрите данъчни стимули, което означава, че можем не само да се грижим добре за хората си, но и да им плащаме добре. Така те могат да получат много добър стандарт на живот за себе си и за семействата си. Очакваме с нетърпение да изградим креативно, развиващо се и динамично работно място в нашия офис в София с талантливи и мотивирани хора.

    С какво ще се занимава българският офис?
    Екипът ни в България ще работи по разнообразни и вълнуващи проекти, предоставяйки иновации и критична за бизнеса модернизация на стартиращи компании и корпорации от различни сфери на бизнеса като финанси, право, човешки ресурси, недвижими имоти, енергетика, технологии, пътувания, логистичeн сектор и други. Наши настоящи клиенти са musicMagpie, Babcock International, EMIS, Robert Walters, Knight Frank, Pearson.

    Pearson например е британска мултинационална издателска и образователна компания, с която си партнираме повече от 10 години. През това време с тях работихме по 15 различни проекта и с гордост помогнахме за изграждането на платформа за обучение използвана от 60 000 студенти годишно. Удивително е да се види какъв голям ефект върху обществото има работата на „Амдарис“.

    Ние сме независими от технологиите, така че използваме разнообразни инструменти, за да постигнем най-добрите резултати и винаги да предлагаме най-доброто, на което сме способни. Нашите изпитани процеси и изключителна грижа както за нашите клиенти, така и за членовете на нашия екип, гарантират гладко сътрудничество и страхотна работна среда, в която всеки отделен човек се чувства ценен и подкрепен да развива своите умения и кариера.

    За нашия офис в България търсим да наемем изключително талантливи портфолио директори, технически директори, програмисти на Java, .Net, PHP, React и др., както и HR специалисти. В момента нашият украински екип за подбор на таланти е фокусиран върху намирането на технически специалисти, които са загубили работа в резултат на конфликта, за да им предложи работа в новия ни център в София.

    Какви менторски и стажантски програми планирате?
    Наш дълг е да подпомагаме средата за развитие на ново поколение технологични таланти, като не само създаваме възможности за работа, но и инвестираме в образованието и развитието на хората независимо на какъв етап от развитието си се намират те.

    Образователни партньорства
    Планираме да насърчаваме тесни връзки с местните училища и университети точно както направихме в другите ни локации, където си партнирахме с IT училището в Румъния, Техническия университет на Молдова, Академията за икономически изследвания на Молдова и Молдовския държавен университет.
    Нашите тиймлидери водят редовно лекции, IT курсове и семинари, участват като експерти и жури в състезания и предоставят безплатни видео уроци за студенти и преподаватели.

    Стажантска програма
    Планираме да осъществим нашата изключително успешна стажантска програма и в България. Тя се осъществява няколко пъти в годината, с продължителност от три месеца, в които ще помагаме на ярките и надарени студенти да навлязат на пазара на труда, като им предоставим възможност да бъдат част от професионалната среда. Нашите стажанти ще бъдат направлявани от висококвалифицираните ментори от Amdaris и ще добият представа за нашите технологии, бизнес практики и предизвикателства в иновациите.
    Откакто стартира за първи път през 2016 г., стажантската програма става все по-добра. През 2021 г. стартирахме шест стажа – три в Румъния, два в Молдова и един в Украйна – след рекорден брой кандидатури. Приемаме само най-добрите кандидати, а повечето стажанти получават предложение за работа от нас след завършване на програмата. При нас с времето те успяват да израснат до високи позиции.

    Непрекъснато обучение и развитие
    В „Амдарис“ вярваме в предоставянето на непрекъснати възможности за обучение и развитие на нашите служители, така че всеки да се чувства на място, където може да расте. Затова и постоянно инвестираме в нашите хора и им помагаме да развият своя потенциал.
    Нашите програми за менторство са достъпни както за нови таланти, така и за служители с повече опит, като те имат достъп до редовни семинари, опитни ментори и лекции, за да помогнат за подобряването на уменията си. Редовните ни онлайн уебинари, организирани от нашите колеги, обхващат теми, включително data science и анализ. Предоставяме и възможности за външно и вътрешно обучение и сертифициране на нашите служители, за да ги поддържаме в крак с актуалните технологии. През 2021 г. 28 от нашите служители получиха 34 сертификата, които отразяват техните умения и опит.

    С колко души стартирате? Какви са плановете за увеличаване на екипа?
    Стремежът ни е да изградим екип от около 60 невероятни таланти в офиса в София до края на годината. Като компания се разрастваме експоненциално с 40% годишен ръст в последно време. Това е наистина вълнуващо време за всеки, който се присъединява към Amdaris, особено към нашия център в България, където екипът ще бъде изцяло нов и ще може да положи основите и да определи бъдещето си.

    Всеки център зачита културните особености на мястото, където се намира. Въпреки това има и споделен дух във всички центрове на Amdaris на сътрудничество, доброта, подкрепа и съвършенство. Търсим най-умните хора, не непременно най-опитните, а тези, които са мотивирани, амбициозни и горят за кариера в IT индустрията. Работим усилено, но и се забавляваме с редовни фирмени събития, упражнения за изграждане на екип и социални срещи.

    Докато растем, сме ангажирани и да гарантираме, че всеки един служител е ценен, и да поддържаме нашата изключителна култура на грижа, така че хората да продължат да чувстват Amdaris не просто като междинна спирка, а някъде, където могат да растат, да бъдат предизвикани, да се сприятеляват, забавляват и да се чувстват като у дома си.

    Какви са плановете за развитието на компанията у нас?
    Искаме да разрастваме офиса в София бързо, но качествено, за да бъдем в крак с нуждите за нашите услуги и да отразява нашия растеж в световен мащаб. В следващите две години планираме да отворим сателитни центрове и в други български градове. Това ще създаде повече възможности за работа и допълнително ще подобри икономическия растеж в страната.

    Където и да открием център, винаги се стремим да подпомогнем това място да се превърне в по-добро, отколкото когато сме пристигнали. Ето защо в следващите години ще допринасяме за екосистемата, околната среда и хората на София и България. За нас корпоративната социална отговорност не е просто цел за бъдещето, а бизнес модел, който е вграден в ежедневната ни работа.

    В Молдова например инвестирахме в ремонта на новия амфитеатър на Техническия университет. Този най-съвременен център за обучение предоставя на университета всички необходими инструменти, за да помогне за формирането на умовете на бъдещите технологични таланти. Наред с това оборудвахме три молдовски училища с обновени и модернизирани компютри и засадихме гори от над 2000 дървета в Молдова, Румъния и Украйна.

    Снимки: Amdaris

    В България ще продължим да инвестираме в следващото поколение технологични таланти, да подкрепяме местни благотворителни организации и да участваме в инициативи за устойчивост като част от нашата по-голяма мисия да станем неутрална по отношение на въглеродни емисии компания. Не можем да бъдем по-развълнувани от бъдещето на Amdaris в България!

    Как оценявате пазара на ИТ таланти в България?
    Това е наистина вълнуващо време за индустрията за разработка на софтуер в България. България има най-голям брой ИТ специалисти на Балканите и присъствието на много специализирани ИТ академии създава огромен набор от таланти. В страната влизат големи инвестиции от Европейския съюз, които растат с 15-20% всяка година. Търсим най-добрите таланти, които да се присъединят към нас, за да можем да продължим да предлагаме най-доброто на нашите клиенти и да създаваме изключителни софтуерни решения.

    Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на Amdaris Bulgaria EOOD в JOBS.bg тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 16 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 17 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 19 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 21 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк