петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4178 прочитания

    Немската софтуерна компания Блубито отвори офис във Варна

    Анелия Костадинова - WordPress Developer, и Ива Токмачкиева - HR Administrator, разказват за работата си и атмосферата в новия офис
    19 април 2022, 12:48 a+ a- a

     Ива Токмачкиева - HR Administrator (вляво), и Анелия Костадинова - WordPress Developer в Блубито, офис Варна. Снимка: Блубито

    Немска софтуерна компания Блубито отвори нов офис във Варна. Той се намира в Лендмарк Център (бул. Сливница 24) и функционира от февруари т.г. В момента във варненския офис работят 8 специалисти, като плановете на Блубито са до края на календарната година до наеме минимум още 20 нови души.

    Големият интерес от местни ИТ специалисти, наличието на прогресиращи ИТ академии, езикови гимназии и други технически насочени академични институции в морската столица на България са част от мотивите на немската компания да отвори втора локация в България.

    Търсенето на нови таланти е насочено главно към немскоговорящи ИТ специалисти с различен технологичен опит. Немският език е съществен при намирането на подходящи кандидати, както и мотивацията за учене и развитие. Основните бизнес компетенции са в следните четири посоки: Mobile App Development, Web Application Development, Application Management и UI/UX Engineering, а технологиите които се използват в компанията, са: Java, Angular, React, Vue, PHP, iOS /Android, .NET и др.

    Блубито стартира дейността си в България през 2009 с 6 -7 служители. Глобално в Блубито към момента работят 120 души, от които 116 в България. Компанията е партньор на значими в ИТ сектора компании от DACH-региона в сферата на digital transformation, agile transformation и cloude employees.

    Анелия Костадинова (WordPress Developer) и Ива Токмачкиева (HR Administrator) разказват повече за кариерата си в Блубито и възможността да работят от морската столица на България: 

    „Офисът ни във Варна е модерен, функционален и най-важното, на 5 минути от плажа“, казва Ива Токмачкиева - HR Administrator  в Блубито. Снимка: Блубито

    С какво се занимавате в компанията?
    Ива: Щастлива съм за възможността от 1 март тази година да започна в Блубито като HR администратор - роля, която обхваща многообразни дейности и професионални предизвикателства. Тъй като офисът ни във Варна отвори врати съвсем скоро, една от основните ми отговорности в момента е да направя работното ни място удобно, модерно, споделено, където всеки един от нас да се чувства така, сякаш е у дома си. Вълнувам се, че мога да допринеса за изграждането на продуктивна и позитивна работна атмосфера в страхотния ни модерен офис. 

    Тъй като съм завършила висшето си образование в Германия в областта на икономиката, ми се пада честта да се занимавам и с доста финансови теми. Планирането, управлението и контролът на капитала са неразделна и може би най-важна част от дълготрайния успех на всяка една компания

    Анелия: Аз съм Wordpress Developer и съответно част от проекти, използващи този софтуер, както и такива, базирани на Webflow технологията.

    Какво е да работиш в Блубито? Как бихте описали новия офис във Варна и колегите там?
    Ива: Сигурно ще прозвучи клиширано, но работата в Блубито я описвам така, както съм си и представяла мечтаната работа – на родна земя, съвременна, свързана с иновации, нови знания, многообразни проекти, максимална гъвкавост и абсолютна плоска структура на управление.  Казват, че когато имаш чувството, че си работил някъде от 10 години, а си реално там от 1 месец, значи това е твоето място. И да, чувствам се на мястото си. Чувствам се удовлетворена. Всеки един ден е различен от предния, което лично  на мен много ми допада. Офисът ни във Варна е модерен, функционален и най-важното, на 5 минути от плажа. Колегите не само във Варна, но и в София са страхотни. Лесно постигаме синхронизация и колаборация по различни проекти както на стратегическо, така и на оперативно ниво. Ако някой ме попита: „Какво най-много харесваш в Блубито, ще отговоря „колегите“, т.е. нашето голямо, агилно, интернационално семейство. Много е важно, когато започнеш нова работа, да знаеш, че има хора, които те подкрепят, изслушват, подпомагат и съветват. 

    „Атмосферата и новите колеги тук са страхотни и очаквам с нетърпение разрастването на екипа“, казва Анелия Костадинова - WordPress Developer в Блубито. Снимка: Блубито

    Анелия: За мен работата в Блубито може да се обобщи в три думи: разнообразна, динамична и гъвкава - това са и основните фактори, които правят работното ми ежедневие интересно, мотивиращо и удовлетворяващо. За мен е особена радост откриването на офиса ни във Варна, тъй като съм въвлечена в идеята още от самото й начало. Участвах в подбора на локация и организацията за нашия морски офис и смятам, че крайният резултат е повече от чудесен. Атмосферата и новите колеги тук са страхотни и очаквам с нетърпение разрастването на екипа.

    Защо взехте решението да станете част от екипа на компанията?
    Ива: Завърших образованието си в Германия, където живях и  работих почти 8 години. Винаги съм искала да се развивам в родната си страна и още повече в родния си град. Приоритет ми беше да работя в германска компания, където съответно и немският е работен език. Точно когато най-накрая взех решение да се върна от чужбина и да продължа професионалния си път близко до семейството и морето, Блубито се позиционираше във Варна и съвсем случайно попаднах на тяхна обява. Щом прочетох описанието на предлаганата позиция и се запознах по-обстойно с компанията – вече знаех, че това е моето място. Всичко след това се случи доста бързо. Събрах си багажа в Германия, прибрах се в България и ето ме тук, в слънчева Варна, трупаща експертиза в прогресивна компания и близо до родната стряха. 

    Ива и Анелия пред офис сградата на Блубито във Варна. Снимка: Блубито

    Анелия: Още с прочитането на обявата за работа Блубито отговаряше на повечето, заложени от мен критерии –бързоразвиваща се IT фирма, с много впечатляващи и интересни клиенти, основен акцент върху немския език, възможност за хоум офис, добри социални придобивки и абсолютната плоска агилна структура. Признавам си, че в началото на интервюто бях притеснена, но още след първите няколко минути колегите ме предразположиха и ми показаха колко приятелски настроени са и колко всъщност готина ще е работната атмосфера, което се потвърди на 100% след като започнах работа в Блубито. Всичко това бяха първите ми впечатления, сега, година по-късно, те не само се затвърждават, а причините да работя с удоволствие тук се умножиха.

    Какво бихте посъветвали бъдещите колеги, които биха кандидатствали във варненския офис?
    Ива: Бих посъветвала всеки, който има желание да се развива в германска софтуерна компания, владее немски и иска да работи сред млади и амбициозни колеги, да не се колебае да кандидатства по някоя от нашите обяви. Изключително впечатлена съм от процесите за въвеждане на нови колеги и големия брой вътрешни активности за личностно и професионално развитие. Менторските ни програми, допълнителните придобивки и всички инструменти за мотивиране и ангажиране на колегите успяха само за 2 месеца да ме очароват и да ме накарат да се гордея, че съм част от #lifeatblubito. А, и ако ти се пие свеж коктейл след работа на „Кубо“, значи си на правилното място.

    Анелия: Първо искам да им кажа, че определено няма да сбъркат, условията за работа в Блубито са много конкурентни на пазара и стремежът на целия ни екип е те да се подобряват постоянно. Колегите са много мили и винаги може да намериш в тяхно лице подкрепа и помощ. Съветът ми е, ако сте с добри познания в съответната сфера, отговорни и добре организирани, то кандидатствайте и ще се уверите, че изборът е правилен. И още нещо – в моя случай притеснението беше напълно излишно, така че го оставете зад вас!

    По какви проекти работи Блубито вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 11 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 16 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 17 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 18 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам