четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6051 прочитания

    Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери

    Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
    19 май 2022, 09:48 a+ a- a

    Тенденцията е, че все повече инвеститори се интересуват да открият високотехнологични производства и развойни центрове в България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушване в икономическа комисия в Народното събрание, свързано с инвестициите в страната.

    Министърът изтъкна, че преките чуждестранни инвестиции в България нарастват два пъти за първите 2 месеца на тази година спрямо същия период на миналата. “Целта ни е поощряване на икономическия растеж чрез иновативни производства. През последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност над 300 млн. лв., като повечето от тях са във високотехнологични производства".

    Лорер даде няколко примера от последната седмица, като инвестиция за близо 85 млн. лв. в ново предприятие за производство на микрооптика и ендоскопи в гр. Първомай, където швейцарска компанията планира да бъдат открити над 100 нови работни места.

    Друга инвестиция по думите му е свързана с японски автомобилен концерн, който вече е взел решение и планира да изгради център за развойна дейност и да наеме първоначално над 50 български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за тази японска компания.

    Лорер отговори и на въпрос, свързан с основните параметри по сключения Меморандум за завода за електрически автомобили край Ловеч. Той подчерта, че интересът на държавата е изцяло спазен, а договорът е законосъобразен в интерес на данъкоплатците. “В него са разписани задълженията на инвеститора и на държавата, отчитане и контрол на инвестицията и най-същественото в него е записано, че няма да предоставим финансови средства, ако инвеститорът не изпълни всички изисквания и ангажименти, намиращи се в Меморандума“ каза той. По думите му компанията трябва да осигури определен брой работни места, да стартира производство, да се произведат първите определен брой автомобила, като това са условията, за да получи финансова помощ. „Надявам се, че с тази инвестиция в града, ще се създаде допълнителна заетост и регионът заедно с още няколко инвестиции, за които водим проговори в момента ще се превърне в регионален център на аутомотив индустрията.

    Министърът на иновациите и растежа подчерта още, че усилията на министерството са фокусирани върху подкрепата за малки и средни компании, за да продължи икономиката да бъде конкурентоспособна. Лорер посочи, че програми за близо половин милиард лева грантово финансиране е осигурило Министерството за тях. По думите му в момента е активна грантова процедура за близо 140 млн. лв. за енергийна ефективност по Оперативна програма Иновации и конкурентосособност.

    „През лятото ще стартираме и първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в размер на 260 млн. лв. безвъзмездни средства за бизнеса", допълни той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 24 минути
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 3 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 4 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа