четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1987 прочитания

    „Интуитив“ инвестира над 80 млн. лв. във високотехнологично производство на техника за роботизирана хирургия

    Производствената база ще бъде в Първомай, новите работни места – над 100, като ще достигнат 300 в следващите няколко години
    23 май 2022, 11:51 a+ a- a

    daVinci Xi

    Инвестиция за над 80 млн. лв. планира високотехнологичната компания Intuitive, лидер в производството на техника за роботизирана хирургия и минимално инвазивните грижи. Компанията ще инвестира в построяването на модерна производствена база в Първомай, област Пловдив, с което ще увеличи производствения си капацитет на 3D ендоскопи за роботизирана хирургия и ще разшири развитието си в Европа. 

    Това стана ясно след работни срещи, проведени в Министерството на иновациите и растежа, и в Областната администрация на Пловдив, на които беше представена първата фаза на инвестиционния проект.

    Новото съоръжение ще увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, използвани глобално в роботизирана хирургична система „Да Винчи“ на Intuitive, които до момента се произвеждат в Германия.

    Инвестицията в България ще доведе до разкриване на повече от 100 нови работни места, с потенциал да достигнат до над 300 в близките няколко години.

    „Уверени сме, че производствената база на Intuitive  ще доведе до икономическо развитие на целия регион, като особено ценно е, че ще се произвеждат продукти с висока добавена стойност“, посочи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Той изрази цялостната си подкрепа за реализацията на инвестиционния проект. По думите му все повече инвеститори се интересуват да разкриват високотехнологични и иновативни производства в страната. 

    Министър Лорер изтъкна още, че чуждестранните инвестиции у нас са се увеличили четири пъти през първото тримесечие на тази година, спрямо това на предходната, като са достигнали 1,055 млрд. евро, според последните данни на БНБ. „Тази инвестиция потвърждава положителния тренд от началото на годината“, допълни министърът.

    Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов, подчерта, че България се стреми да привлече точно такива инвестиции с висока добавена стойност, за да се подпомогне икономическият растеж.

    „Интуитив“ има удоволствието да разшири производствените си възможности чрез този проект в България. Това ново съоръжение ще ни даде възможност да увеличим капацитета на производство на 3D ендоскопи и да удовлетворим нуждите на нашите клиенти“, каза г-н Харолд Хигинс, вицепрезидент „Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка“ и генерален мениджър на Intuitive.

    Базирана в Сън Вали, Калифорния, Intuitive е производител на системи „Да Винчи“ за асистирана хирургия. Хирурзи от цял свят са завършили повече от 10 милиона оперативни процедури, използвайки системата „Да Винчи“. Нарастващото търсене на роботизирани технологии в Европа и по целия свят в тази сфера е част от решението за разширяване на компанията.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 3 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 4 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС