четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1326 прочитания

    Шуменската "Алкомет" инвестира 11 млн. лв. в нови производствени мощности

    С новата инвестиция компанията открива и още 35 работни места
    26 май 2022, 15:12 a+ a- a

    Ще продължим да подкрепяме инвестиции в иновации и експортно ориентирани компании, защото те създават повече добавена стойност за българската икономика, създават растеж, който се превръща в по-високи доходи. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който даде официален старт на нови производствени мощности на най-големия български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, в завода на компанията край Шумен.

    Новата инвестиция в машини на „Алкомет“ е на стойност 11 млн. лв., като след пускане в експлоатация на всички нови оборудвания, ще бъдат разкрити и около 35 нови работни места.

    Компанията вече премина и към серийно производство за електромобилите на своя нов партньор - BMW Group, с когото са сключени дългогодишни договори.

    „Задача ни е да търсим възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията“, подчерта Лорер. Той допълни, че целта е да продължи грижата за икономиката, бизнеса и хората. „Работим за да продължи доброто темпо на икономически растеж, въпреки международните кризи, а оттам да имаме и ръст на заплатите“.

    Министърът на иновациите и растежа изтъкна пред журналисти в Шумен, че намирането на дългосрочни решения за цените на енергоносителите за бизнеса е изключително важно. Той посочи, че енергийната зависимост на страната ни от Русия е на път да приключи. По думите му цените, на които българският бизнес ще получава газ ще бъдат конкурентни на фона на европейския пазар.

    „Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижата за хората и предприятията и фискалната дисциплина, така че да имаме един дефицит в рамките на необходимото за България, за да влезем в еврозоната на 1 януари 2024“, каза Лорер. Той бе категоричен още, че българската икономика, която е зависела от руски контрагенти и клиенти успява да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са добри. „Растежът за първите три месеца на 2022 е 4.5%, страната ни е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство, а износът за март е рекорден“, обяви той.

    „Постоянно се опитваме да усъвършенстваме продукцията, да произвеждаме по-иновативни продукти. Тази година цифрите са много добри. За първите четири месеца продадохме продукция за 350 млн. лв., като 95% от нея бе за износ. Тази сутрин колегите направиха сметки, които показаха, че сме правили 1% от износа на България”, каза председателят на надзорния съвет на “Алкомет” Фикрет Индже.

    „Алкомет“ има силно присъствие на европейския и американския пазар, обслужвайки сектори като строителство и архитектура, автомобилостроене, транспорт, производство на опаковки, дистрибуция, производство на енергия от възобновяеми източници и други сектори. През последните години компанията инвестира в модернизиране на оборудването и устойчиви производствени процеси, фокусирайки се върху намаляването на въглеродните емисии и подобряване нивата на рециклиране. Новият валцов стан е в допълнение към пуснатия в експлоатация през 2019-та година студено валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 млн. евро. С новите машини във Валцов цех 2 се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25%, като компанията ще може да произвежда 75 000 – 80 000 т годишно.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 3 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 4 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 10 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 11 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава