четвъртък, 30 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5199 прочитания

  Как стартира Станга в България?

  Историята на ИТ компанията научете от Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на Stanga1
  30 май 2022, 15:28 a+ a- a

  Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

  В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи технологични компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

  Как стартира Stanga1 в България, научете от Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на компанията.

  Сирил Симон, Изпълнителен Директор и Основател на Станга

  Как стартира компанията в България, кои бяха първите проекти, клиенти, задачи?
  Stanga1 е основана през 1999 г. По това време имахме за цел да работим за стартъпи. Искахме да основем R&D в България заради талантите, които открихме тук. Целта беше да обменим капитал срещу умения, така че да поработим малко в сферата на разработката и да придобием капитал за ранния етап на стартъпа. Така че бяхме нещо от типа на първи инкубатор в региона. За съжаление, през 2000 г. вече нямаше стартъпи, защото беше криза, балонът се спука и ние трябваше да намерим нещо друго. И започнахме няколко проекта. Първият беше да създадем екип и да видим как работи.
  Направихме наш собствен проект. Казваше се E-Meishi. На японски мейши е визитна картичка, а за японците визитната картичка е много важна. Искахме да създадем E-Rolodex. Rolodex е онова нещо, което имате на бюрото си, в което слагате всички визитни картички и то се върти. Всичко беше свързано и можеше да си ги разменяте с хората. И в крайна сметка, ако аз си сменя работата, ти ще можеш да видиш предишната ми позиция, новата ми работа, новата ми визитна картичка и т.н. Беше един вид LinkedIn преди LinkedIn. На финала не се получи поради разнообразни причини и започнахме да предлагаме IT услуги.
  И така първият проект за ИТ услуги, който реализирахме, беше за компания в Калифорния. Трябваше да напишем драйвър, за да могат зъболекарите да сканират няколко рентгенови снимки и да могат да ги обработват на компютъра си. Това беше първият проект на Stanga1.

  Защо избрахте България?
  Мисля, че е един вид късмет. Да се срещна с хората беше най-важното нещо. 

  Какви бяха първите трудности и как ги преодоляхте?
  Една от първите трудности с оглед на факта, че сме чужденци и основаваме бизнес, беше да изградим управленски екип. Ако се върнете 20 години назад, имаше по-малко ИТ спрямо днес, по-малко управленски кадри, по-малко хора с опит. И беше трудно. По-лесно беше да намерим добри таланти. Така че взехме решението да инвестираме в първите хора, които наехме и да растем заедно с тях.
  Идеята беше да ги водим, да ги насърчаваме и стъпка по стъпка да изградим много силен и надежден мениджърски екип. Това и направихме. И сме много горди, защото 23 години по-късно 3 от 5-те първи служители са все още в компанията на топ мениджърски позиции. Обичаме да го наричаме „семейство“ и това се опитваме да запазим като дух и философия в Stanga1 – да насърчаваме хората, да им даваме шанс. И сме много доволни от резултата.

  С какви технологии работихте в началото в България?
  Вероятно изглеждаме като динозаври, но по това време работехме със C++. PHP също беше сред предпочитаните технологии, както и open source. Нямаше ги всички тези front end неща като React, Angular, Vue. Беше чист HTML и може би малко Ajax. 

  Колко служители имахте в началото и какви?
  Бяхме екип от петима души с един програмист и един проджект мениджър и работехме по много малко проекти. Доста бързо се разраснахме. И съм много доволен, че 20 години по-късно сме над 250 души.

  Какво представлява компанията днес?
  Днес компанията е тотално различна. Започнахме с много малко хора, днес сме близо 300 души и цялата индустрия се промени. Ако сме започнали като подизпълнител за всякакви компании, днес сме горди да сме компания, към която стартъпите се допитват, искат съвет и това е, което обичаме да правим. Вземаме проект от самото му начало. Помагаме на клиентите си да растат и хората идват при нас за различни проекти, където имаме най-голям опит като L-Stack, medtech, fintech или foodtech.
  И мисля, че това е трансформация за България и трябва да вървим в тази посока, да спрем да бъдем подизпълнител, да започнем да сме главният изпълнител и да използваме талантите си, за да сме същата компания, която бихме били в Западна Европа или САЩ. Няма никаква разлика, всичко е в главите ни и не би трябвало да правим разлика. Много отдавна спряхме да използваме офшорен аутсорсинг и подобни неща. Ние сме компания за ИТ услуги и дигитална продукция.
  Работили сме с най-големите брандове. С изключение на мен, като чужденец, Stanga1 е основана като българска компания от ден първи. Растем от ден първи в България. И е вярно, че преди може би 15 години трябваше външна компания да издава фактури за наши клиенти, а не от България, защото не изглеждаше добре. Но днес няма значение. Мисля, че когато хората дойдат тук и видят нашия офис, срещнат се с нашите хора, говорят с тях и разберат, че са не само талантливи, но също така имат много знания, умения и опит, за тях няма значение. Те биха могли да са в офис в Ню Йорк, Тел Авив или Париж.

  По какви проекти работи СТАНГА вижте тук

  Повече информация за компанията и свободните позиции в момента вижте в профила на СТАНГА АД в Jobs.bg тук

  ВИЖТЕ ОЩЕ:

  Как стартира Страйпс в България?
  Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
  Как стартира „Мусала Софт“ в България?

  Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
  Как стартира Progress в България?
  Как стартира „Немечек“ в България?
  Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
  Как стартира SEEBURGER в България?
  Как стартира Scalefocus в България?
  Как стартира Hypoport в България?
  Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
  Как стартира Visteon в България?
  Как стартира Acronis в България?
  Как стартира VMware в България?
  Как стартира Sensata Technologies в България?
  Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
  Как стартира Chaos в България?
  Как стартира МенторМейт в България?

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво
  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  преди 1 час
  Бианор, Прайм и Диджитал Лайтс обединяват сили под името Wiser Technology
  Приходите на трите компании за 2023 година са 54 млн. лв.
  преди 18 часа
  Висшият мениджмънт в компаниите не е подгодтвен за изкуствения интелект
  Проучване на Adecco Group изследва промените в пазара на труда от гледна точка на топ мениджмънта в компаниите
  преди 20 часа
  SeedBlink пусна цялостна платформа за управление на собствен капитал и инвестиции
  Тя предоставя единен достъп до всички традиционни и нововъведени продукти за управление на собствен капитал и инвестиции
  преди 20 часа
  Fitch потвърди рейтинга на УниКредит Булбанк на 'BBB'
  Перспективата пред банката е стабилна
  преди 21 часа
  5% ръст на пътуванията на българи в чужбина през април
  С над 20% се увеличават пътуванията с цел почивка и екскурзия, показват данните на НСИ