петък, 01 юли 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1736 прочитания

  Германската Eberspächer: Откриваме 500 работни места в завода в Русе

  В Русе ще произвеждаме части за електромобили на водещите производители в света – Йорг Шерникау, COO Climate Control Systems/ Automotive Controls, пред Economy.bg
  15 юни 2022, 09:46 a+ a- a

  Преди дни световният лидер в отоплителните и климатични системи за автомобили Eberspächer обяви, че ще инвестира в производството на електрически нагреватели в България. Новото предприятие ще бъде построено в Русе до края на 2023. Когато стартира производството, екипът в Русе ще има около 150 служители. Очаква се компанията да открие до 500 работни места през следващите години.

  За да разберем повече за плановете на германската компания в България, разговаряхме с – Йорг Шерникау, COO Climate Control Systems/ Automotive Controls в Eberspächer.

  Г-н Шерникау, защо Eberspächer реши да открие завод в Русе?
  С новия завод планирано разширяваме производството ни на електрически нагреватели, както и на принадлежащата автомобилна електроника. Очакваме пазарът на електрически автомобили да расте. Затова считаме, че ще се увеличи и търсенето на електрически нагреватели за тези коли.

  Между кои други локации избрахте България и конкретно Русе? Кои са предимствата на страната ни спрямо други източноевропейски пазари?
  Русе като локация разполага с много добри транспортни връзки, а заради близостта си до Румъния има и добра база от доставчици, която трябва да бъде доразвита. Важни фактори за нас бяха също наличието на специалисти и местният технически университет. Към това се добавя и много силната подкрепа на местните власти.

  Каква е стойността на инвестицията?
  Ангажиментът ни в Русе е важна инвестиция за нашата компания, защото е насочена към разрастващ се бъдещ пазар. Нашата фирмена политика не позволява предоставяне на данни за размера на отделните инвестиционни проекти.

  Визуализация на новия завод Ебершпехер за електрически нагреватели в Русе, България

  Кога очаквате да бъде готов заводът и да започнете реално производство?
  През следващите месеци ще бъде изградена нова сграда, за да може производството на нисковолтови и високоволтови нагреватели да започне до края на 2023. За да задоволи високото търсене, временно решение за производство ще стартира в Русе през януари 2023 до окончателното завършване на новата сграда.

  Колко работни места ще откриете?
  Когато стартира производството, в Русе ще бъдат наети около 150 служители. През следващите години персоналът ще нарасне до 500 души.

  От какви специалисти ще имате нужда?
  Имаме свободни работни места за различни ръководни позиции. Търсим ръководители на екипи и служители в отделите Качество, Поддръжка, Производство/ Операции, Финанси, Човешки ресурси, Логистика/ Транспорт и Верига на доставки.

  Много германски компании се оплакват от недостиг на кадри. Каква ще е Вашата стратегия за привличане и задържане на персонал?
  Eberspächer е привлекателен работодател в разрастващия се сектор „Електротехника“ в автомобилната индустрия. В Русе ще разполагаме с модерна сграда и ориентирани към служителите съоръжения.
  Не наблюдаваме остър недостиг на квалифицирани работници в момента.

  Какви продукти ще разработват Вашите колеги в Русе? За кои клиенти?
  В Русе, както казах, ще произвеждаме нисковолтови и високоволтови нагреватели и необходимите електронни блокове. Тези продукти ще се използват в елекрически автомобили и хибридни модели с plug-in за европейския и глобалния пазар, осигурявайки приятна температура в превозните средства.
  Сред клиентите ни са всички известни производители на автомобили по целия свят.

  Как оценявате потенциала и предизвикателствата на аутомотив индустрията в България?
  Много доставчици на автомобилни производители вече са базирани и работят в България. Това показва потенциала на страната. Предизвикателството е да се адаптира обучението в университети, училища от всякакъв вид (напр. технически училища) към по-нататъшното индустриално развитие в областта на информационните технологии или мехатрониката. Считаме, че инфраструктурата ще продължи да се развива с растежа на икономиката.

  Как ще се отрази Зелената сделка на електрическата мобилност в Европа?
  Европейският пазар предлага силен потенциал за развитие с електрическата мобилност. Това ще доведе до много добър потенциал за развитие и на пазара на доставчици.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Президентът връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев
  Започва да тече 7-дневен срок за формиране на състав на правителство
  преди 7 часа
  Над 17 000 ученици и учители заминават на безплатна почивка
  Децата и ръководителите им ще могат да отдъхват в планински или морски курорт през юли и август
  преди 7 часа
  Петков: България вече има алтернативно трасе за газ
  Другата седмица с гръцкия министър-председател ще дадем старт на газовата връзка с Гърция, обяви премиерът
  преди 8 часа
  Е-адресна регистрация вече в цяла София
  Всички райони вече работят успешно със системата
  преди 10 часа
  ЕС въвежда по-строги регулации за трансфер на криптовалути
  Целта е крипто платформите да проверяват самоличността на клиентите си, за да се ограничат рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма
  преди 12 часа
  Украйна започна да изнася ток за ЕС
  Това ще позволи на Украйна да генерира повече приходи, а ЕС ще получава допълнителна електроенергия на достъпни цени